Muškarac i kocka_priča jednog

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
60.045

Kocka​

Pravi adrenalin u kockanju nije kad dobijaju, nego kad gube; i to je ono što ih drži; ne nada u dobitak, nego draž gubljenja​


Piše:Miloš Vasić

Kockanje je opak i zajeban porok, verujte. Mada se obično pripisuje muškarcima, ni žene nisu imune, kao što se zna, ali pojam patološkog kockara obično se vezuje za muškarce. Valjda zbog Dostojevskog i raznih filmova. U novije vreme kockanje se smatra za bolest, kao i razni drugi poroci, ali to mi se ne čini uverljivim. Ako porok nazovete "bolešću", to je jeftini pokušaj opravdavanja; izvinite ako sam staromodan. Alkoholizam je porok; pušenje je porok; erotomanija (da ne upotrebim grublju reč) je porok; pohlepa je porok; narkotici su porok. E, sad: to što je nešto porok ne znači i da je bolest. Bolest dolazi nepozvana; porok prizivamo, jer u njemu uživamo. Uživa li neko u bronhitisu, molim?

Kocka je porok zasnovan na druga dva poroka: pohlepi i dosadi. Ne zna se koji od ta dva poroka ima veću ulogu: glad za uzbuđenjem i adrenalinom ili nada u laki dobitak. Kinezi, narod sklon kockanju (kao i Crnogorci), kladiće se u bilo šta, pa makar i u to na koga u društvu će muva da sleti, čak i za male pare. Znao sam inače pametne i knjiške ljude koji su nasedali na šibicare, iako su bili upozoreni toliko puta da je o prevari reč, a ne o kocki. Jednostavno, to je bilo jače od njih. O prevarama sada nećemo, mada bismo mogli (i ja sam se u mladosti bavio prevarom sa tri karte kad ostanem švorc, pa znam o čemu govorim: o ovcama), a dobar deo biznisa sa kockom je prevara. Ljudima sklonim kockanju to se objasniti ne dade. Jedan poručnik njujorške policije, na pitanje zašto dopuštaju šibicarima da slobodno rade po Menhetnu, rekao mi je da njih iz NYPD svečano zabole hoće li budale da gube svoje pare kad su ih već lepo upozorili da je to prevara; imaju oni pametnija posla nego da hapse šibicare. Svako je, dakle, odgovoran za svoje postupke – i pare, pa ja tog poručnika razumem sasvim.
Čovek se, dakle, u kockanje upušta od svoje volje, obično svestan šta radi. To, međutim, nije od neke pomoći, jer je taj porok – kao i ostali poroci, uostalom – neodoljiv slabome karakteru. Jeste li se ikada upitali zašto u Srbiji dobro rade samo tri industrije: državna služba, parking servis i kockarnice-kladionice?
Moje lično iskustvo tu je poučno. Naime, ja sam rođen kao beznadežan slučaj za kocku bilo koje vrste. To mi je, dok smo bili klinci (zajedno smo odrasli), objasnio Goran Milić (da, baš taj!). Pokušavao je da me nauči pokeru (igrali smo u šibice): beznadežno. Ni ajnc mi nije išao bolje. Nije bila reč o pamćenju i taktici: jednostavno me karta nije htela nikad; ni bilo šta drugo; dan-danas ću izgubiti na kruna-pismo, bez greške. Onda mi je rekao da se u životu ni slučajno ne hvatam bilo kakve kocke, jer gubim; takav sam. Poslušao sam ga. Pokušao je i da me nauči ribolovu – s podjednako jadnim rezultatom, jer ribolov ima nešto od kocke. Na kraju je on ribe pecao, a ja sam ih ubijao iz puške, u Slanom.

Upoznao sam neke zaista ozbiljne kockare u životu i oni su mi o tome pričali, svesni (valjda) da sam u toj stvari sasvim bezazlen. Objasnili su mi – između ostalog – da pravi adrenalin u kockanju nije kad dobijaju, nego kad gube; i da je to ono što ih drži; ne nada u dobitak, nego draž gubljenja. Jedan čovek kog sam zaista voleo i cenio dolazio je ujutro sav ispijen i sretan: "Ala sam noćas gubio!", kazao bi. Kad bi dobio, častio je kafanu i proćerdao te pare kao da su nečiste; valjda su i bile, s njegove tačke gledišta. Porodice su, naravno, stradale (uvek porodica strada): "dug časti", prodavanje nameštaja, pozajmice kod lihvara, suze dečje i ženske.
 
Zamimljiva je ta ovisnost, ozbiljnog kockara teško možeš prepoznati, za razliku od alkosa, narkomana itd. Nikada nisam imao poriv za time, zavrtio sam par puta jednorukog Džeka, stavio par puta na crveno (čak dobio i neku lovicu) i to je bilo to.
Ali mi je savršeno jasan motiv da lovu koju si dobio na kocki proćerdaš samo tako, jer intimno osjećaš da si je dobio nezasluženo: takvu lovu zovem "money to burn".
Uvijek se sjetim onog nekog britanskog smetlara koji je dobio besnoslovnu količinu funti na lotu, sve uspio zdrobiti za 5 godina i živi od socijalne pomoći. Pita ga novinar: *Pa dobro, ali 35 miliona funti, kako si to uspio potrošiti?" A ovaj mrtvo - hladno: "Pola sam potrošio na partijanje, kocku, kokain i kurave, a drugu polovicu sam spiskao."
:ok:
 
Prevare i obmane
Lutrije, kao i svaki oblik kockanja, podložne su prevari, uprkos visokom stepenu kontrole koji tvrde organizatori. Postoje brojne prevare na lutriji.

Neke prevare sa pretplatom na Internetu zasnovane su na lutriji. Prevara počinje neželjenom poštom kojom se primaocu čestita na nedavnom dobitku na lutriji. U imejlu se objašnjava da da bi oslobodila sredstva, primalac poruke mora da se odvoji od određenog iznosa (kao porez/naknade) u skladu sa pravilima ili rizikuje oduzimanje.

Drugi oblik prevare uključuje prodaju „sistema” koji imaju za cilj da poboljšaju šanse igrača da odaberu dobitničke brojeve u igri Loto. Ove prevare su uglavnom zasnovane na kupčevom (a možda i prodavčevom) nerazumevanju verovatnoće i slučajnih brojeva. Prodaja ovih sistema ili softvera je, međutim, legalna, jer pominju da proizvod ne može garantovati dobitak, a kamoli džekpot.

Takođe je bilo nekoliko slučajeva da su blagajnici u prodavcima lutrije pokušali da prevare kupce za njihov dobitak. Neke lokacije zahtevaju da pokrovitelj preda srećku blagajniku da bi utvrdio koliko su osvojili, ili ako su uopšte osvojili, blagajnik zatim skenira tiket da bi odredio jedno ili oboje. U slučajevima kada nema vidljivog ili čujnog znaka ishoda skeniranja, neki blagajnici su iskoristili priliku da tvrde da je srećka gubitnik ili da vredi mnogo manje nego što jeste i nude da je „bace “ ili ga krišom zamene drugom. Blagajnik tada prisvaja srećku i na kraju je koristi kao svoju.

BBC TV serija The Real Hustle pokazala je varijaciju prevare na lutriji u kojoj se grupa prevaranta pretvarala da je dobila na lutriji, ali je bila sprečena da preuzme nagradu jer je osoba koja je napisala ime na poleđini listića navodno izašla zemlje na taj datum. Uspeli su da ubede stranca da stavi novac kao zalog kako bi učestvovao u nagradnom fondu.

U nekim prilikama, samo izvlačenje lutrije je kompromitovano od strane prevaranta. Skandal lutrije u Pensilvaniji iz 1980, . uključivao je vaganje kuglica u The Daily Number . U skandalu Hot Lotto prevare, softverski kod je dodat u Hot Lotto generator slučajnih brojeva koji omogućava prevarantu da predvidi dobitničke brojeve u određenim danima u godini.

Godine 2003, Mohan Srivastava, kanadski i geološki statističar, pronašao je neslučajne obrasce u „Tik-Tak-To“ tiketima koje je prodala Ontario Lottery and Gaming Corporation „Tik-Tak-To“ je povučen sa polica i postala je prva igra koju je OLG ikada povukao.

 

Back
Top