Muška moda 30_ih

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
50.114

Moda 1930-ih​


Otmjena, neuobičajena i više nego nezaboravna, muška moda iz 1930-ih odražavala je luksuzni duh koji se imao tendenciju mijenjati s promjenjivom ekonomskom klimom i svjetskim poslovima. Unatoč stalnim varijacijama u stilu, dizajneri su modificirali modu u skladu s potrebama potrošača. Vidjele su se promjene u svemu, od najvažnije cijene do korištenih materijala.

Nakon pada​

Wall Street Crash iz 1929. u osnovi je dao ton muškoj modi ranih 1930-ih. Događaji iz 'Crnog četvrtka' pokazali su se pogubnima za zemlju pokrećući Veliku depresiju. Ovaj ekonomski pad utjecao je na mnoge glavne industrije, a uzeo je danak i na modnoj industriji, signalizirajući veliku promjenu u odnosu na pretjerano, prosperitetno razdoblje poznato kao Rutljive dvadesete.
Kako bi prihvatili milijune koji više nisu radili na poslu i jedva su mogli potrošiti lipu na osnovne potrepštine, a kamoli na modu, dizajneri su počeli nuditi odjeću po nižim cijenama. Iako su mnoge tvrtke potpuno prestale poslovati, druge su postojale s namjerom da promijene način proizvodnje odjeće. Uz manje kvalitetne materijale i manje formalne dizajne, predmeti poput odijela mogli bi se prodati po prihvatljivijim cijenama.

Odgovarajući godinama​

Tridesete su bile zapažene godine u povijesti muške mode; iznjedrili su klasičnu odjeću koja je danas vrlo cijenjena. Možda je odijelo koje je najpopularnije i izumljeno tijekom 30-ih godina bilo odijelo. Rana odijela 30-ih dizajnirana su da odražavaju izgled većeg torza - u tom je razdoblju definitivno veće bilo bolje! Jakne su bile opremljene jastučićima za ramena kako bi stvorile četvrtasti oblik, rukavi su bili suženi na zapešću, a reveri su bili istaknuti da tvore okvir preko područja prsa.
Odijela iz 1930-ih

Modna skica s početka 1930-ih
Iako su ove rane godine bile definirane potrebom za štedljivošću, način rasipanja nije definirao cijelo desetljeće. 1935. predsjednik Roosevelt pokrenuo je New Deal, program koji je želio donijeti olakšanje nakon Velike depresije. Iako rezultati nisu bili neposredni, život se počeo poboljšavati, radna snaga je ojačala, a isto tako i potreba za oštrijom, krojenom odjećom profesionalnijeg izgleda.

Nova odijela oblikovana su s naglaskom na uspjeh, izglednijeg izgleda i s finim detaljima koji su ih istaknuli. Odijelo 'London drape', dizajnirano od nizozemskog krojača Fredericka Scholtea, postalo je standard dana, s dugim, konusnim rukavima, zašiljenim reverima koji su se protezali od gornjih gumba, višim džepovima i položajima gumba, manjim rukama i prostranijim nadlakticama. To je rezultiralo spomenutom 'zavjesom', koja je ogrtaču omogućila čistije namještanje.

vostruko kopčanje odijelo je također obilježilo to razdoblje. Ovaj kultivirani izbor bio je omiljen svima, od holivudske elite do kraljevine, i graciozno je utjelovio i autoritet i eleganciju. Odijelo se istaknulo svojim prepoznatljivim karakteristikama, poput prednjih križnih ploča jakne, mnoštva gumba, oštrih revera i širokih ramena. U međuvremenu su hlače bile izrezane do kraja i duge kako bi zadržale proporciju s gornjom polovicom.

dvoredno odijelo

Dvoredni stil

Nekoliko drugih odijela dolazilo je u prvi plan kako se gospodarstvo poboljšavalo, uključujući dvostruka kopčanja Kent i Windsor. Kent je dobio ime po vojvodi od Kenta, a sadrži četiri umjesto uobičajenih šest gumba. Windsorska jakna nazvana je po princu od Walesa, čija je dvoredna večernja jakna postala standard za mušku svečanu odjeću i uživala je veću popularnost od originalne jednoredne verzije.

Kent jakna

Dvoredna jakna u stilu Kent

Zoot odijela su još jedan stil koji je nastao tijekom 30-ih. Snažno povezani s jazz kulturom tog doba, nevjerojatno su se razlikovali od tradicionalnih odijela po tome što su sakoi bili duži i labaviji. Stil je bio moderan, ali manje ozbiljan od dvorednih stilova koji su tijekom desetljeća stekli naklonost.
'Ležerno' je bio nešto srodan pojam tijekom 30-ih; čak su i najskromniji ansambli bili skupljeni i uglađeni. To je dobro ilustrirala današnja sportska odjeća, uključujući karirane pamučne sportske košulje, jakne za jahanje platna i polo majice (sa čarapama koje odgovaraju!), Da nabrojimo samo neke.

Ostala odjeća​

Naravno, odijevanje je bio samo jedan element muške mode 1930-ih. Čisto utisnute košulje s kopčama s prikopčanim ovratnicima bile su glavna stvar dana i nosile su se u raznim bojama i grafikama. Blazersi su također doživjeli nagli porast popularnosti, noseći ga sa svime, od jeersucker hlača do hlača po mjeri. A kad se vrijeme ohladilo, redovno su se nosili džemperi s vratom posade i niskim V-izrezom.

Odjeći su pristupili otmjeni detalji, poput prigušivača vune, džepnih rupčića u usklađenim bojama, šešira s haljinama i još mnogo toga. Cjelokupni izgled uvijek je rezultirao nonšalantnom elegancijom, onom koja je zahtijevala malo truda jer su ponude uvijek bile besprijekorne - spajanje bilo koja dva dijela obično bi rezultiralo pametnim ansamblom.

Materijali i boje​

Svečana odjeća obično je bila tamna i dramatična, bilo u crnoj ili u bogatoj mornarskoj boji. Preferencija za plavo nije se uhvatila sve dok princ od Walesa nije zatražio večernju jaknu u ponoćno plavoj nijansi. Spektar neutralnih nijansi dominirao je odijelima, u rasponu od tamnog ugljena do gore spomenute mornarice. Naravno, kako su se mijenjala godišnja doba, mijenjale su se i preferencije boja. Topliji mjeseci nagovještavali su nagovještaje crvene, plave i bijele boje, često ukuhane u vunu kako bi projicirali svjetliji ukupni izgled. Ostale popularne cjelogodišnje nijanse uključivale su krem, smeđu i tamnozelenu.
Jedan pogled na bilo koju fotografiju koja prikazuje odjeću iz ove ere učvrstit će jednu stvar: muškarci su zasigurno voljeli tvid. A čak i da nisu, teško bi bili da ne posjeduju barem jedan odjevni predmet izrađen od ove bogate, teksturirane tkanine. Teške tkanine i otisci bez gužve bili su posebno značajni tijekom 30-ih. Na primjer, često su se koristili uzorci ševrona (ili riblje kosti). Teže tkanine, u rasponu od cheviota (ovčija vuna) i shantung-a (svilena tkanina), od tvida (gruba vuna) i kamenja (glatka, čvrsta vuna) osiguravale su da su svi odjevni predmeti besprijekorno izrađeni.
 

Top