Quantcast

Music is medicine

Aalegro

Primećen član
Banovan
Poruka
768
Skoro svaka srpska kuća poseduje lek za, na primer, anginu pektoris. Lek je muzika. Kardiolog Predrag Mitrović nedavno je dokazao blagotvorno dejstvo muzike kod pacijenata koji su imali srčani udar.

Terapija koju pacijentima kardiolog u Urgentnom centru u Beogradu Predrag Mitrović prepisuje je dva puta dnevno po 12 minuta muzike.
Za rad u kojem dokazuje da muzika leči srce posle srčanog udara, doktor Mitrović je nagrađen na Kongresu kardiologa u Barseloni.
Prvi korak u određivanju terapije je precizno utvrđivanje tipa muzike koju oboleli vole da slušaju, jer bi pogrešan izbor mogao da im šteti.
"To se vrši određenim testom tako što smo osam vrsta muzike puštali pacijentima. Stave se slušalice, pusti se tridesetak sekundi i ako dođe do refleksa zenice znači da im ta muzika odgovara", objasnio je Mitrović.
Da muzika nije lek samo za dušu, već i za srce, pokazalo je istraživanje doktora Mitrovića započeto pre sedam godina.
Prema njegovim rečima, praćenjem je utvrđeno da su bolesnici koji su slušali određenu vrstu propisane muzike imali statistički znatno manju pojavu koronarnih događaja.
„Ređe su dobijali ponovo srčani udar, mnogo ređe su išli ponovo na operacije, manji je bio broj smrtnih ishoda u populaciji koja sluša muziku", rekao je dr Mitrović i istakao da je kod pacijenata koji su se pridržavali terapije zabeleženo i sniženje krvnog pritiska.
Već godinama u nekim zemljama muzika se koristi kao terapija. Uglavnom je reč o umirujućim melodijama koje blagotvorno deluju na trudnice i decu.
Ovo je prva studija, koja definiše tip muzike i na koji način ona utiče na konkretno oboljenje.
 

Top