МУП Србије и Еулекс на корак од споразума

strawbbery_city

Iskusan
Poruka
6.580
МУП Србије и Еулекс на корак од споразума
Протокол о сарадњи намењен је борби против организованог криминала, тврди за „Политику” државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић

Мисија Еулекс на Космету и Министарство унутрашњих послова Србије на прагу су потписивања споразума о полицијској сарадњи у који нису укључене институције Косова, пренео је јуче приштински дневник „Коха диторе”. Лист је навео да је протокол формално усаглашен и да на њега још само треба да ставе потписе по један представник Еулекса и МУП-а Србије.

„Политика” јуче у Министарству унутрашњих послова није успела да добије званичну потврду да су преговори између МУП-а Србије и Еулекса у току, као ни какав ће бити њихов исход. С друге стране, Оливер Ивановић, државни секретар у Министарству за Косово и Метохију, потврдио је за „Политику” да ће разговори између МУП-а Србије и мисије ЕУ на КиМ резултирати споразумом, тачније протоколом о сарадњи, који ће садржати одредбе о размени информација у циљу борбе против организованог и прекограничног криминала и других илегалних активности.

– Прецизније информације о томе би могао да пружи МУП Србије. Ипак, није никаква тајна да је такву сарадњу са међународним полицијским органима на КиМ започело Координационо тело у Куршумлији још 1999. године – рекао је Ивановић за наш лист.

Приштинска штампа наводи да се протоколом регулише сарадња између Еулекса и МУП-а Србије у складу са „Резолуцијом 1244 и одлуком Савета министара Европске уније, од којег и произлази мандат мисије Еулекс”. Као релевантан документ за сарадњу у протоколу се помиње и извештај генералног секретара Уједињених нација од 24. новембра 2008. који евидентира дијалог са Београдом у шест области: полиција, царине, правда, саобраћај и инфраструктура, границе и српско наслеђе”.

Представници Еулекса нису негирали могућност потписивања, а према наводима дневника, подсетили су да Еулекс има одређена овлашћења о којима је на почетку те мисије била постигнута сагласност.

„Протокол о полицијској сарадњи са Србијом, као и они који ће бити потписани са осталим земљама, има за циљ олакшање размене информација на полицијском нивоу”, рекао је портпарол Еулекса Кристофер Ламфалуси. Он је додао да је та сарадња неопходна јер ће олакшати размену информација између косовске и српске полиције, којима би требало да се спречи да криминалци или починиоци убистава прелазе са једне територије на другу и тако избегну извођење пред лице правде.

Истовремено, Влада Косова је саопштила да Еулекс нема мандат за потписивање међународних споразума и да није обавештена о потписивању споразума са МУП-ом Србије.

Оливер Ивановић тврди да је изостављање приштинских власти из споразума између Еулекса и Београда могло да се очекује, јер је било јасно да „Србија никада неће моћи да успостави сарадњу са органима непризнате државе”.

– Међутим, постоји могућност да Еулекс направи два билатерална споразума, један са Београдом, а други са Приштином, па би то тако могло да функционише – закључио је Ивановић.

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/MUP-Srbije-i-Euleks-na-korak-od-sporazuma.sr.html
 
vasa , 16/08/2009, 05:27
"... и да није обавештена о потписивању споразума са МУП-ом Србије.". Ups! Pokusali smo da ih pronadjemo na karti sveta ali nigde nema drzave: "Ahtisaristan". Vise srece sledeci put!djuro lastovic, 16/08/2009, 06:11
Ima Leka ima! Njima treba Rankovic i za 48 sati nema vise kriminala na Kosovu i Metohiji!
 

Back
Top