Мултивитамини?

fanstebre

Poznat
Poruka
9.167
С обзиром на негативне интеракције између појединих формулација витамина и минерала који нису компатабилни (нпр гвожђе утиче на ресорпцију нехелатног облика цинка)

Ја рецимо пијем:
- магнезијум бисглкицинат
- калцијум цитрат
- цинк пиколинат
- витамин Ц (натријум-аскорбат)
- и витамин Д3+К2
док остале витамине и минерале пробам да нађем у неком мултивитамину али то је увек незахвално јер нису све формулације избалансиране, често има баш превише витамина Б групе и није ми јасно зашто стављају формулације који у једној таблети садрже и преко 300% дненвог уноса, нарочито витамина Б12 који није растворљив у води и који се таложи у организму те сам у једном периоду живота био предозиран њиме тако да избегавам формулације са превише Б витамина и с тога ме занима ваше искуство са мултивитаминима и шта би препоручили ?

Ti si zajebao i Reja Kurcvejla.

Uzimanje vitamina i suplemenata je uglavnom nepotrebno, ukoliko se ima normalna ishrana, najluđe je što vitamine i suplemente uzimaju oni koji imaju više novca, a oni imaju bogatu, izbalansiranu ishranu, dok oni koji nemaju novca i zahvaljujući tome imaju lošu ishranu i njima bi bilo potrebno, ali naravno nemaju za vitamine i suplemente, tako da je sve to jedna velika glupost.

Не користим константно, рецимо један месец пијем па следећа два не или пијем у периоду кад хоћу да смршам и кад тренирам јаче па једем само салате и меса,јаја са минимум УХ и онда ми фали мало додатака.

С обзиром на негативне интеракције између појединих формулација витамина и минерала који нису компатабилни (нпр гвожђе утиче на ресорпцију нехелатног облика цинка)
zato multi for men je iron free, i kada smo vec kod njega, evo ti odmah koji sam ja poslednji put uzeo carlyle, samo nema od 250, a od 200 komada nije isto sastav, nego je moj advanced - sve su promenili, vidi nize
Ја рецимо пијем:
- калцијум цитрат
mislis da ne dobijas kalcijum sa mlecnim proizvodima dovoljno?
- цинк пиколинат
- и витамин Д3+К2
k vitamin kroz zeleno i jogurte, takodje mislim da ne treba dodatno,a ostalo sve podrzavam... cak se k talozi kao i ostali u masti, pa recimo ko uzima lucerku, alfalfa, mora da pravi pauzu
док остале витамине и минерале пробам да нађем у неком мултивитамину али то је увек незахвално јер нису све формулације избалансиране, често има баш превише витамина Б групе и није ми јасно зашто стављају формулације који у једној таблети садрже и преко 300% дненвог уноса, нарочито витамина Б12 који није растворљив у води и који се таложи у организму те сам у једном периоду живота био предозиран њиме тако да избегавам формулације са превише Б витамина и с тога ме занима ваше искуство са мултивитаминима и шта би препоручили ?
kako to za b12?
Vitamin B12 is a water-soluble vitamin, meaning it dissolves in water and is not stored in the body for long periods, unlike fat-soluble vitamins which are stored in fat tissue; any excess B12 is excreted through urine.

dakle, da se vratim na moje vitamine, ne 300%, nego b12 ima cak125 mcg ili u procentima 5208 %
u stvari moja bas bocica ima 18 mcg ili 750% - slika druga... ups i moje karlajl su povecali isto imaju, a ja sam ti procitao sa moje licno bocice, samo lici na drugu sliku

71wx5eVfw7L._AC_SY879_.jpg
711elQ3nxJL._AC_SY879_.jpg

Po savetima svog pokojnog oca, interniste-kardiologa, jedem:
meso, jaja, ribu, sve od mleka, hleb od kvalitetnog brasna, i mnogo povrća.
Pijem kvalitetno pivo.
Kvalitetnu rakiju.

Nikad grip, nikad prehlada duze od jednog dana 😎 💪

Suplementi su namenjeni za tesko bolesne, koji ne mogu kroz normalnu ishranu da dobiju neophodne nutritijente.
Obicni, zdravi ljudi, treba da jedu normalno i nikakvi suplementi ne trebaju.

Nikad grip, nikad prehlada duze od jednog dana 😎 💪
ti si fenomen
Pijem kvalitetno pivo.
Kvalitetnu rakiju.
pa daj reci nam samo za to "kvalitetno" ocemo i mi, zahebi ove sto nam uvaljuju bofl robu, i mi bismo samo kvalitetno
normalnu ishranu da dobiju neophodne nutritijente.
jebajga ga sad, malocas rece da je kljuc u KVALITETNOM, a sad kao "normalno" da je resenje, malo si kontradiktoran, ali svaka tebi cast, ja mislim da si genetski dobar ili imas srecu da si zdrav kao dren samo 1 dan da se razbolis UVEK, FENOMEN, mi svi ostali znamo da grip traje vise dana, ili ga uopste ne dobijemo pa zeznemo i tebe koji bolujes uvek po 1 dan

men' prehlada... aaaapciha! - traje 1 sekundu, bolje nemo' da se kacis kada sam jaci

Poslednja izmena:
zato multi for men je iron free, i kada smo vec kod njega, evo ti odmah koji sam ja poslednji put uzeo carlyle, samo nema od 250, a od 200 komada nije isto sastav, nego je moj advanced - sve su promenili, vidi nize

mislis da ne dobijas kalcijum sa mlecnim proizvodima dovoljno?

k vitamin kroz zeleno i jogurte, takodje mislim da ne treba dodatno,a ostalo sve podrzavam... cak se k talozi kao i ostali u masti, pa recimo ko uzima lucerku, alfalfa, mora da pravi pauzu

kako to za b12?
Vitamin B12 is a water-soluble vitamin, meaning it dissolves in water and is not stored in the body for long periods, unlike fat-soluble vitamins which are stored in fat tissue; any excess B12 is excreted through urine.

dakle, da se vratim na moje vitamine, ne 300%, nego b12 ima cak125 mcg ili u procentima 5208 %
u stvari moja bas bocica ima 18 mcg ili 750% - slika druga... ups i moje karlajl su povecali isto imaju, a ja sam ti procitao sa moje licno bocice, samo lici na drugu sliku

71wx5eVfw7L._AC_SY879_.jpg
711elQ3nxJL._AC_SY879_.jpg

Па неки Б витамин се таложи у организму. Можда је и Б6, а не Б12 не држи ме за реч.

Али брате....Витамин Б12 - 5208% !? Па ја не разумем одакле им идеја да праве капсуле са оволиком концентрацијом ? Како да се неко не предозира ако узима дуже време ? Ја сам једно време пио месецима Бевиплекс 3-4 таблете дневно (не сваки дан али бар 4 пута недељно) и касније ми је Б12 отишао на 10х више изнад границе у организму

Па тренирам прилично интензивно и онда рачунам да трошим доста електролита па убацим и мало калцијума, али не претерујем јер знам да није баш добар за крвне судове и артерије јер се таложи ако се претера, пола препоручене дозе увек узмем. У једном моменту сам се мало исфгорсирао и у стању мировања сам касније имао оне невољне трзаје мишића. То се смирило тек кад сам калцијум узео.

А К витамин ми је спојен са Д3, деловало ми је као добра формулација за овај зимски период плус имају синергијски ефекат па то пијем рецимо максимално 3 месеца годишње, кад има најмање сунца, рецимо децембар, јануар и фебруар.....некад новембар, децембар и јануар.

Суплементе никад и никако не пијем константно месецима, увке правим дуже паузе после 1-2 месеца. Мало се напуним па се трошим и тако у круг.

Po savetima svog pokojnog oca, interniste-kardiologa, jedem:
Pijem kvalitetno pivo.
Kvalitetnu rakiju.

Nikad grip, nikad prehlada duze od jednog dana

Suplementi su namenjeni za tesko bolesne, koji ne mogu kroz normalnu ishranu da dobiju neophodne nutritijente.

Данашња исхрана је сиромашна витаминима и минералима. Ти кад поредиш јаје и пилетину из неког извора где су кокошке узгајане 100% природно и кад поредиш ово што једемо у граду - то није иста храна ни по укусу ни по снази.

Poslednja izmena:
Па неки Б витамин се таложи у организму. Можда је и Б6, а не Б12 не држи ме за реч.

Али брате....Витамин Б12 - 5208% !? Па ја не разумем одакле им идеја да праве капсуле са оволиком концентрацијом ? Како да се неко не предозира ако узима дуже време ? Ја сам једно време пио месецима Бевиплекс 3-4 таблете дневно (не сваки дан али бар 4 пута недељно) и касније ми је Б12 отишао на 10х више изнад границе у организму
b vitamine izlucimo visak mokracom, a znamo tako sto ona ima drugaciju boju, moja kao da dobije jarko zutu boju ili cak ta jarko zuta kao da pozeleni, boje kivija, a to se isto desi kada jedem dzigericu koja je takodje bogata b kompleksom, tako da nemas brige - pricam o B50 miligrama, i dzigerici umesto mesa, znaci istoj kolicini koliko bih mesa pojeo [sad zena vucjaka hrani dzigericom, a mi je retko jedemo]

vazno je da te ne muci kiselina, ali tacno je da nam ne treba bas toliko, kazem ti moja kutija je
bas bocica ima 18 mcg ili 750%
nema je sada u prodaji, promenili su i vidis da dve razlicite, svaka ima po preko 5000% b12
Б12 отишао на 10х више изнад границе у организму
50X cak ako je 5000%
uzmi neke druge koje su 100%, ja sam ranije uzimao b50, vecina sa po 50mg, ali u 2 tablete, i to je puno ako ne trosis energiju i ne treniras

ako na primer imas grip, lezis kuci., onda ih ne pijes, ali ako ides na trcanje, voznju bajsa, i treba ti energije onda ih pijes - to ti je moj savet

tacno ces videti mega doze b-kompleksa kada se potrose, jer si trenirao, a kada se izluce mokracoim jer ih nisi potrosio, i po tome se ravnaj, ja sam to sve iskusio, pa znam

Poslednja izmena:
@bas kao
Гледам да се држим неких препоручених доза. Има једна баш озбиљна књига тј. студија "Основи тренинга снаге и кондиције" која је обухватила најрелевантније студије на многим пољима па и што се тиче уноса витамина и минерала. Ту сам нашао квалитетне информације о томе које доза витамина и минерала се препоручују дневно тј. које су препоручене дозе (ПДУ), а које дозе спадају у толерантни горњи ниво уноса (ТГНУ) и отприлике се тога држим али више гледам да испоштујем ПДУ. Један месец пијем па онда 1 или 2 не и тако у круг.

А нема ни потребе оптеретити организам јер се вишак кој организам тренутно не може да уносе избаци напоље што је бацање пара и беспотребно оптерећење организма, а ако се претерује дужи период организам неће успети ни да избаци јер кажем ти предозирао сам се Б витаминима тако да је то реално могуће. Мој неки систем по том питању је - "кап по кап", мале дозе квалитетних формулација које организам усваја брзо. Ем штедиш новац, ем дајеш организму шансу да све усвоји и не ствараш конкуренцију у организму где једна минерал или витамин мора да трпи због другог.

Такође по мени, боље дати више пара на јачи облик неког минерала и узимати мање дозе с времена на време, него куповати слабије облике, а користити више. Ја сам можда пре годину дана сазнао да уопште није свеједно рецимо који облика Цинка се узме тако да од тада обраћам пажњу на то. Од тебе сам рецимо сазнао за Мегнезијум Треонат тако да и њега имам на уму да пробам јер магнезијум пред спавање је за мене нешто што стварно ради посао.

Poslednja izmena:
Данашња исхрана је сиромашна витаминима и минералима. Ти кад поредиш јаје и пилетину из неког извора где су кокошке узгајане 100% природно и кад поредиш ово што једемо у граду - то није иста храна ни по укусу ни по снази.

I dan danas moze da se kupi odlicna hrana, vec sam pisao o tome. Dok sam ziveo u Srbiji (Bgd i NS), svake subote sam isao po selima i kupovao namirnice od seljaka koje sam poznavao i znao kako gaje i stoku i zivinu i povrce.
I sada u Nemackoj radim to isto. Jedina razlika je sto u Srbiji od 2 seljaka kupis sve sto ti treba (jer u Srbiji svi uzgajaju sve), a u Nemackoj od jednog uzimam samo krompir i luk, od drugog samo svinjetinu, od treceg saml teletinu i mleko, od cetvrtog samo piletinu i jaja, itd.

I najjaca fora sto me to kosta 20-30% vise od onih krseva u marketu.
Jeste, malo je cimanje. Ali to uklopim sa hobijem (voznjom motora), i kad god nije ljuta zima, spojim lepo i korisno 😎

Па то је идеално ако можеш да узимаш негде енергетски јаку храну али велика већина нема тај луксуз и онда су ове вратоломије са додацима исхране често неопходне да би човек сачувао здравље.

Ја сам можда у 20 и некој први пут пробао пилетину која је узгајана на селу 100% природно.....тај укус никад нећу да заборавим, нема везе са овим што купујемо по маркетима. А пробао сам и свеже уловљеног вепра једном приликом. То је тек немогуће како је то јако месо и колико смо се одвикли од такве хране. Све у маркетима у односу на то делује као жвакаћа гума. На 100гр тог меса има више гвожђа и цинка и креатина и свега него на килограм неког у маркету, плус је лишено разних антибиотика и којечега чиме трују те животиње које заврше у маркету.

Гледам да се држим неких препоручених доза. Има једна баш озбиљна књига тј. студија "Основи тренинга снаге и кондиције" која је обухватила најрелевантније студије на многим пољима па и што се тиче уноса витамина и минерала. Ту сам нашао квалитетне информације о томе које доза витамина и минерала се препоручују дневно тј. које су препоручене дозе (ПДУ), а које дозе спадају у толерантни горњи ниво уноса (ТГНУ) и отприлике се тога држим али више гледам да испоштујем ПДУ. Један месец пијем па онда 1 или 2 не и тако у круг.
pa postavi te doze ako mislis da prokomentarisemo
А нема ни потребе оптеретити организам јер се вишак кој организам тренутно не може да уносе избаци напоље што је бацање пара и беспотребно оптерећење организма.
imas i personalizovane vitamine, ili odredjujes sam koliko cega, ili radis neki upit/kviz, pa ti se preporuci formula... vitaminlab., custom vitamins etc
Мој неки систем по том питању је - "кап по кап", мале дозе које организам усваја брзо.
nesto da, nesto ne

Ја рецимо пијем:
- калцијум цитрат
- цинк пиколинат
- и витамин Д3+К2
Na ovom forumu iz nekog razloga, konzumacija suplemenata se ne gleda kao nešto pozitivno, normalno...
Ali, da. Uz današnji tempo, još ako se baviš nekim sportom, trebao bi konzumirati... a one priče, ja jedem samo zdravo, ja uzmem sve što mi treba, treniram uz to... mačku o rep...
Recimo, ja znam uspješnog sportaša koji ne može smislit povrće, a dobrog je zdravlja... dakle, nismo svi isti i različito reagiramo na stres. Ali, gledano u prosjeku, sportaši moraju uzimati suplemente...

Na ovom forumu iz nekog razloga, konzumacija suplemenata se ne gleda kao nešto pozitivno, normalno...
Ali, da. Uz današnji tempo, još ako se baviš nekim sportom, trebao bi konzumirati... a one priče, ja jedem samo zdravo, ja uzmem sve što mi treba, treniram uz to... mačku o rep...
Recimo, ja znam uspješnog sportaša koji ne može smislit povrće, a dobrog je zdravlja... dakle, nismo svi isti i različito reagiramo na stres. Ali, gledano u prosjeku, sportaši moraju uzimati suplemente...

Ko prica o sportistima? Ko je od nas profesionalni sportista ovde? Niko.
Dakle, obicni ljudi.
Suplementi nam ili ne trebaju uopste, ili trebaju jako malo.

Evo savrseni clanak o tome.

https://milesbabbage.com/vitamini/

За суплементацијом треба врло опрезно и паметно. Професионални спортисти су нешто друго. Обични смртници немају потребу за превеликим количинама којечега. Тако да ми "обични" највише грешимо кад одлучимо нешто да узимамо без престанка. Мора да се прави пауза од суплемената с времена на време, а да су неопходни - па неопходни су ако хоћемо да будемо здрави......али с времена на време, не константно узимати месецима.

... i kliknemo na jednu referencu https://www.pathologyjournal.rcpa.edu.au/article/S0031-3025(23)00301-X/fulltext

Acute liver failure secondary to green tea extract​

da vidimo sta kaze?

To the Editor,
The leading cause of acute liver failure in Australia is drug-induced liver injury (DILI). The top three culprits are paracetamol, antimicrobials, and herbal and dietary supplements, with the latter representing a steadily increasing proportion of all non-paracetamol DILI cases.1 A retrospective Australian study found that the proportion of herbal and dietary supplement-associated DILI cases increased from 15% during 2009–2011 to 47% during 2018–2020.1 Similar trends have also been noted in American and Icelandic studies.2

pa kaze:

The mechanism of hepatotoxicity from GTE has been attributed to the effects of epigallocatechin-3-gallate (EGCG), a catechin, which results in reactive oxygen species formation due to decoupling of oxidative phosphorylation mechanisms.6 This effect is potentiated by chronic intake and fasting states, primarily due to prolonged duodenal transit time and impaired hepatic microsomal enzyme activity consequent to a calorie-deficit state.9 Additionally, re-exposure to EGCG in susceptible individuals bearing the HLA allele B∗35:01 causes rapid recurrence of liver injury, supporting a second, immunological aetiology.6

dakle, zena je gladovala u nameri da smrsa, a uzimala je taj ekstrakt zelenog caja, a isto bi joj se desilo da je umesto njega uzimala paracetamol [vidi prvi pasus]
ako smo posteni, moramo da priznamo da lekovima jednako kao i suplementima moze covek da se sredi, google out:
Some blood pressure medications can cause liver damage, but the risk varies by drug and other factors:

e, jednako kao sto mogu lekovi za pritisak da ostete jetru, moze i ekstrakt ovog zelenog caja, samo sto je zena gladovala u nameri da smrsa, pa joj se zato desilo ovo, citamo preko 12-erca gde se ovaj ekstrakt zadrzavao

da je pila ove lekove za pritisak isato bi joj se desilo
  • Amlodipine
    A common and well-tolerated hypertension medication that can rarely cause liver injury. In one case, a patient taking amlodipine developed elevated liver enzymes after starting the medication.

• Labetalol
    A beta-blocker that can cause liver injury, ranging from minor to acute liver failure. Liver injury typically occurs 4–16 weeks after starting the medication.

• Methyldopa
    A hypertension medication that can cause liver damage, especially in people with existing liver disease. Liver injury can occur 2–12 weeks after starting the medication.
"Acute hepatitis due to HBP medication" means a sudden inflammation of the liver caused by a medication prescribed to treat high blood pressure (HBP), also known as hypertension; this is considered a side effect of the medication, sometimes referred to as "drug-induced hepatitis.

Poslednja izmena:

Acute liver failure secondary to green tea extract​

Yes, epigallocatechin-3-gallate (EGCG), the primary antioxidant in green tea, can cause liver toxicity in some people, particularly at high doses:

• Acceptable daily intake
    The acceptable daily intake (ADI) of EGCG is 322 mg, but consuming more than 800 mg per day may cause liver damage.

• Genetic variations
    People with certain genetic variations, such as a variation in the catechol-O-methyltransferase (COMT) genotype, may be more likely to experience liver damage after taking high doses of EGCG.

• pa kaze https://www.rutgers.edu/news/green-tea-extract-may-harm-liver-people-certain-genetic-variations
  • Long-term use of high-dose green tea extract may provide some protection against cancer, cardiovascular disease, obesity and type 2 diabetes, but it also may create liver damage in a small minority of the population.
dakle, kada su lekovi uzok ostecenja jetre, onda su to tzv. nezeljeni efekti, a ovde imamo da su neke zene genetski predisponirane za ostecenje jetre, dok velikoj vecini pravilno doziranje pomaze

alio da kazemo da sam se i ja prepao, busi me 12erac ko zna nije li mi jetra izranavljena od kojekakvoih ekstrakata, mislim alkoholnih... javljam posle analize

Poslednja izmena:
Јетра је чудо. Некада давно су етрурци здравље човека читали из јетре и сваку болест су лечили преко јетре. Зато су ваљда и названи Етрурци - Јетрурци....али то је нека друга тема.

За екстракт зеленог чаја сам у једној студији прочитао да може да делује кастративно. Сви екстракти су одувек мач са две оштрице.

Ko prica o sportistima? Ko je od nas profesionalni sportista ovde? Niko.
Dakle, obicni ljudi.
Suplementi nam ili ne trebaju uopste, ili trebaju jako malo.

Evo savrseni clanak o tome.

https://milesbabbage.com/vitamini/
Ako se baviš nekim sportom, onda si sportaš... nemaš možda pripreme, stipendije kao profesionalac, ali tempo isto traži balans...
Suplementi kome trebaju, su neophodni, kome nisu, može gurati i bez njih...

За суплементацијом треба врло опрезно и паметно. Професионални спортисти су нешто друго. Обични смртници немају потребу за превеликим количинама којечега. Тако да ми "обични" највише грешимо кад одлучимо нешто да узимамо без престанка. Мора да се прави пауза од суплемената с времена на време, а да су неопходни - па неопходни су ако хоћемо да будемо здрави......али с времена на време, не константно узимати месецима.
Ovo su zablude... dok se dođe do statusa "profesionalan", treba godinama gristi... ne govorimo sad ovdje o nekoj ekipi koja dođe i laganini odradi trening u svojoj teretanici, malo promućka shake i radi kako je volja... na tisuće sportaša iako nemaju status profesionalnog sportaša imaju "krvave" treninge...
Bio sam u više borilačkih sportova i znam što govorim... ne može mi nitko reći da se neki drugi sportaš više uništava od mene... to su strašni treninzi... a bio sam više puta u statusu profesionalnog sportaša sa solidnom stipendijom i to u sportu koji mi j e bio daleko manje fizički zahtjevan nego neki od borilačkih sportova...
Na kraju, nije ni stvar u intenzitetu, nego što meni treba u kom trenutku... ako se i ne bavim, opet može postojati potreba za dodatkom prehrani...

То си у праву. Примера ради ја сигурно нећу да користим бета аланин ако радим паверлифтерски тренинг, а нећу ни креатин јер нисам професионалац, такмичар. Али ћу да користим неке витамине и минерале с времена на време јер се ипак трошим без обзира што сам аматер. А чак и ако не тренирам могу бити и под стресом, неиспаван итд. па ми онда у том периоду затреба мало суплементације.
Оно што сам хтео рећи је да потребе за константном суплементацијом на дужи период имају само људи који су дневно изложени великим напорима, а то су углавном профи спортисти односно такмичари или сви они који тренирају као да су профи. Остали треба да размисле колике су им реалне потребе за суплементацијом и када.

Back