Multitasking na android telefonu sa 6gb RAM?

Tom Jones 1

Veoma poznat
Poruka
10.238
Ovako, razmišljam da nabavim novi pomoćni telefon koji bih prevashodno koristio za surf sa 4-5 otvorenih tabova (chrome, zbog deljenja postojećihobeleživač, šifara i dr.) i instant messaging aplikacije( Whatsapp, viber).

Pa sad, ako neko može da podeli konkretno iskustvo, kako se noviji telefon sa androidom 14+ i sa samo 6 gb ram memorije ponaša u takvom scenariju?

Da li je toliko radne memorije dovoljno da ne ubije nikad neku od aplikacija za poruke u pozadini i kako vam se takav telefon ponaša generalno?

Bas zbog kocenja tih vecih aplikacija ( Whatsap i Viber) sam i prodao stari Xiaomi Note 12 Pro sa 6Gb rama. Vracao sam ga na fabricka podesavanja i instalisao za njega najnoviji Miui, pa sam ga rootovao i instalisao Lineage OS, nista nije pomagalo, svaki veci video fajl koji sam slao tako je shlogirao telefon. Na xda sam citao da je Mediatek chipset i ram memorija problematicna kombinacija. Onda sam se "otvorio" i kupio Pixel 7pro sa 12Gb, te zadnje 2 godine nemam nikakve probleme sa kocenjem aplikacija.

Mozda ako kupis neki telefon sa snapdragonom ne budes imao te probleme. Odnosno idi na xda forume i vidi za konkretan telefon sta kazu ondasnji forumasi.

Na Redmi Note 13 sa 6GB su mi bili stavljeni u background autostart Viber, WhatsApp, Vivaldi browser sa 20ak tabova i još 1-2 aplikacije tako da ih nije ubijao u pozadini, ali jeste sve radilo sporije nego na npr. drugom od 8GB.
Ovo je dobar znak, jer baš i razmišljam o RN ali 14 4g, koji je sada skoro pa bagatelno jeftin u konfiguraciji 6/128gb.

Bas zbog kocenja tih vecih aplikacija ( Whatsap i Viber) sam i prodao stari Xiaomi Note 12 Pro sa 6Gb rama. Vracao sam ga na fabricka podesavanja i instalisao za njega najnoviji Miui, pa sam ga rootovao i instalisao Lineage OS, nista nije pomagalo, svaki veci video fajl koji sam slao tako je shlogirao telefon. Na xda sam citao da je Mediatek chipset i ram memorija problematicna kombinacija. Onda sam se "otvorio" i kupio Pixel 7pro sa 12Gb, te zadnje 2 godine nemam nikakve probleme sa kocenjem aplikacija.

Mozda ako kupis neki telefon sa snapdragonom ne budes imao te probleme. Odnosno idi na xda forume i vidi za konkretan telefon sta kazu ondasnji forumasi.
Da te pitam uzgred za Lineage OS, čitao sam lepih stvari o njemu, da je u odnosu na android svedeniji i prema tome manje zahtevan po pitanju resursa ali nisam pokušavao da instaliram jer mi je nejasno da li nativno podržava Android aplikacije?

Da li bih morao instalirati svu silu Google servisa da bih na njemu mogao koristiti npr WhatsApp?

Da te pitam uzgred za Lineage OS, čitao sam lepih stvari o njemu, da je u odnosu na android svedeniji i prema tome manje zahtevan po pitanju resursa ali nisam pokušavao da instaliram jer mi je nejasno da li nativno podržava Android aplikacije?

Da li bih morao instalirati svu silu Google servisa da bih na njemu mogao koristiti npr WhatsApp?
U njega su vec ubaceni neki osnovni minimalni google servisi ali nemas sve (nema mapa i playa pa si skroz osakacen) te moras instalisati tkz Gapps pakete - ja sam koristio NikGapps. Procedura instalisanja je laganica, traje par minuta preko TWRP-a ili Magisc-a.

Problem sa rootovanim telefonom i custom Rom-om je da neke aplikacije (pogotovo bankarske i placanja preko telefona) nece da rade na njima iz sigurnosnih razloga - traze ti da telefon ne bude otkljucan. I to je jedan od razloga sto sam odustao od Xiaomi telefona i presao na Pixel.

Neki stari flagship uzmi, i moze...do pet godina star model.

Ovi polovicni telefoni, obicno manjkaju.

Ili napravi svoj fDroid.
https://f-droid.org/en/packages/com.forrestguice.suntimeswidget/
Nzm razmišljao sam o starijim modelima, ali teško da se nađe nešto a da nije i korišćeno.

Cenovno mi odgovara i Motorola g72, koja dolazi sa 8gb RAM pa ne bih morao da razmišljam da li je 6gb dovoljno ali ne znam da li se uopšte više može nadograditi na neku noviju verziju Androida. Jer po pisanju, izgleda da je v.12 bila za izbegavanje. Slabo optimizovana i sa dosta bagova.

Imaš kod Xiaomi više podešavanja ako imaš problema sa ubijanjem aplikacija. Pozadinski autostart i eventualno ono izuzeće optimizacije baterije su najbitniji.
Da znam, ali nisu ni te opcije svemoćne. Ako je 6gb premalo za nešto, počeće da ubija kako god je neka app podešena. Tako da je odlična vest da ipak može da se izbori uz takvu upotrebu, bez ubijanja.

Ne znam šta može da ugnjavi telefon sa 6Gb rama. Redmi14c šljaka furiozno. Inače ništa neobično da telefon gubi ubrzanje ili povremeno baguje nakon svakog ažuriranja sistema. Obaveštenje je pre početka instalacije HyperOSa "napravite rezervnu kopiju za svaki slučaj" (što ja naravno nikad ne uradim, pa neke aplikacije posle baguju), dok po završetku instalacije HyperOSa "potrebno je da prođe 3 dana kako bi se sistem vratio u normalu".

Предлажем ти да бежиш од Шаомија како те ноге носе.
И од Самсунга такође.
Што даље то боље.
Имам А35 (Самсунг) тако да говорим из личног искуства
Mene popularni Kršomi RN 14S trenutno sasvim lepo služi. Jeste borba sa tim brendom ali sam naučio kako da izađem na kraj.

Čudi me da nisi zadovoljan Samsungom pogotovo što to nije entry level model.

Mene popularni Kršomi RN 14S trenutno sasvim lepo služi. Jeste borba sa tim brendom ali sam naučio kako da izađem na kraj.

Čudi me da nisi zadovoljan Samsungom pogotovo što to nije entry level model.
Сто апдејтова, сто глупости.
Требао сам узети Онор. Ал добро.
Оно што му је добро је да могу да се блокирају сви гугл сервиси.

Сто апдејтова, сто глупости.
Требао сам узети Онор. Ал добро.
Оно што му је добро је да могу да се блокирају сви гугл сервиси.
Pa mislim da ti je tu greška.Česti apdejti su loši po stabilnost funkcionisanja bilo kakvog uređaja. Zašto RHEL i derivati važe za najstabilnije? Ili vidi u šta se Windows pretvorio od kad su prošli na rolling distribuciju?

Po istom principu i telefoni. Xiaomi posebno...

Back