Muhammed a.s.-posljednji Božiji poslanik

• Začetnik teme Začetnik teme amina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

amina

Početnik
Poruka
13
Muhammed s.a.v.s. se još u djetinjstvu, a pogotovo kada je stasao kao zrela ličnost čudio kako njegov narod obožava kamenje, koje su oni isklesali i koje ne čuje i ne vidi i koje je beskorisno. Spoznavao je da iza svega stvorenog mora biti samo Jedan Gospodar, Koji upravlja svakom stvari, Koji nema početak niti kraj i Kome ništa nije ravno. Godinama se po jedan mjesec osamljivao u pećini Hira, radi osobađanja od ovosvjetskih briga i poslova, da bi 610. godine, kada je napunio četrdeset godina života, dok je boravio u pećini Hira putem Džibrila, dobio u Objavi prvih pet ajeta Sure Alek:

'Čitaj u ime Gospodara tvoga, Koji stvara,'(1) 'stvara čovjeka od ugruška!'(2) 'Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,'(3) 'Koji poučava peru,'(4) 'Koji čovjeka poučava onome što ne zna.'(5) (Suretu-l-Alek:1-5)

Objavljivanje ovih ajeta označava i početak časne poslaničke misije, koja je trajala 23 godine i u kojoj je Muhammed a.s. bio izložen najbrutalnijim napadima mušrika. Ovi ajeti su bili poticaj za ummet da u nauci i svemu naprednom prednjače. To je bila praksa prvih dobrih generacija muslimana, koji su bili pretečama u nauci, kulturi i civilizaciji. Napuštanje principa sadržanih u prvim ajetima Objave, ummet je koštalo do te mjere da doživi takvu dekadencu od koje se još uvijek otriježnjujemo.

Neprosvijećene muslimanske mase širom svijeta i one koje se nalaze na ivici normalnog življenja, svjedoče bolnu istinu da je umet uveliko odstupio od prvih ajeta Objave, u kojima se naređuje učenje, izučavanje i primjenjivanje. Bolna je istina da su sposobni muslimani u ovom vremenu postali jeftina radna snaga širom svijeta, jer u vlastitim sredinama isti ne da ne mogu doći do izražaja, već nisu u stanju da dođu do najobičnijeg posla. Talenat hiljada Bošnjaka tek prepoznamo kada isti budu angažirani negdje na zapadu, ali i nakon toga nismo spremni da ih prihvatimo kao svoje, bojeći se da ne ugroze naše 'parazitske položaje', za koje smo mnogi od nas spremni i život dati. Da su se pojedini Bošnjaci borili u vrijeme agresije na način kako to danas čine za sjedeće i ležeće položaje, mnoge bi linije fronta ostale neprobojne i slobodna teritorija BiH bi bila znatno prostranija! Ali!

Dolazak Poslanika s.a.v.s. označava spriječavanje nasilja i uklanjanje širka. Arapi su do njegova dolaska bili pocijepani u razna plemena, međusobno su ratovali i bili su na ivici ljudskog dostojanstva. Dolaskom islama ujedinjuju svoje redove, te kao nosioci islama poražavaju dvije velike imperije toga vremena: Perziju i Bizantiju i svjetlo islama šire na istok i zapad. Arapi obogaćeni islamom postaju predvodnicima: vjerskog, naučno-kulturnog, ekonomskog i svakog drugog napretka.

Naš Poslanik s.a.v.s. govoreći o svojoj misiji poslanstva, u odnosu na druge poslanike, kaže:

Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: 'Primjer mene i poslanika prije mene je kao primjer čovjeka koji napravi kuću i uljepša je, osim što nije stavio jednu ciglu na ćošku te kuće. Ljudi prolazeći pored nje, zadivljeni njenom ljepotom, govore: 'Zbog čega nije stavljena još ona jedna cigla?' Ja sam ta cigla i ja sam posljednji Poslanik!' (Muslim)

Na vrlo plastičan način Muhammed s.a.v.s. u pomenutom hadisu govori o svojoj poslaničkoj ulozi, koja označava završetak poslaničke misije koja traje od Adema a.s.. Njegovim dolaskom se zgrada poslanstva u potpunosti završila i nakon njega nema više poslanika.

Muhammed s.a.v.s. je za razliku od ostalih Allahovih poslanika počašćen sa pet stvari, o kojima govori hadis koji prenosi Džabir ibn Abdullah r.a.:

Prenosi Džabir ibn Abdullah da je Poslanik s.a.v.s. rekao:

'Dato mi je pet stvari, koje nisu date nikome prije mene: Potpomognut sam strahom (neprijatelja od mene) na udaljenosti mjesec (hoda), Zemlja mi je data mjestom za sedždu i čistom, pa gdje god nekog čovjeka od moga ummeta zadesi namaz neka klanja, dozvoljen mi je ratni plijen koji nije bio dozvoljen nikome (od poslanika) prije mene, dat mi je šefaat (mogućnost zalaganja za vjernike) i svi poslanici su slati samo svome narodu, a ja sam poslat svim ljudima!' (Buharija)

Ovih pet stvari je počast za Poslanika s.a.v.s., ali i za ummet. Neprijatelji islama su se njega bojali na udaljenosti mjesec hoda, jer je bio potpomognut sa ulijevanjem straha u njihova srca. I njegovi ashabi, kao i časni i dosljedni sljedbenici njegova sunneta su ulijevali strah u neprijateljska srca na velikim udaljenostima i to je trajalo sve dok muslimani nisu uzeli sebi za Gospodara nekoga drugog mimo Allaha, dok nisu počeli slijediti negoga drugog mimo Poslanika s.a.v.s., dok nisu uzeli sebi za kiblu nešto drugo mimo Ka'be i dok sebi za zaštitnike nisu uzeli svoje neprijatelje. Da li se nalazimo u vremenu u kojem nam se dušmani unose i smiju u lice i ne plaše se naših reakcija, što označava jedan od vidova naše nemoći, smetenosti i straha? Naravno, unošenje u lice mnogi Bošnjaci razumiju kao još jedan u nizu zagrljaja sa onima koji su ih i ranije toliko čvrsto grlili da ih gotovo od izljeva: 'ljubavi', bratstva, jedinstva i ravnospravnosti ne zadaviše.

Allahovu Poslaniku s.a.v.s. i ummetu je učinjena Zemlja čistom za klanjanje, tako da mu'mini, bez obzira da li se našli na putu, u prirodi, prevoznom sredstvu, bolnici i slično imaju obavezu klanjanja namaza. Prema tome, namaz označava stalnu vezu roba sa Gospodarem i ta se veza ne smije prekinuti, jer prekidanjem te veze musliman gubi orjentaciju i ruši svoju građevinu islama. Namaz je jedini propis koji je Muhammedu s.a.v.s. propisan na nebu, dok je bio na mi'radžu, što mu daje još veću snagu i obaveznost.

Jedna od počasti koja je data Muhammedu a.s. je i ta da kao jedan od dunjalučkih plodova džihada bude i ratni plijen, čiju podjelu je odredio Kur'an i oko čega se ne može raspravljati.

Šefaatom je odlikovan naš Poslanik s.a.v.s. i njegov ummet će biti počašćen time što će se on za njih zauzimati na Sudnjem danu, kao i što poslanička misija cijelom čovječanstvu takođe spada u jednu od odlika Muhammeda s.a.v.s., u odnosu na druge poslanike.

Svi poslanici od Adema a.s. pa sve do dolaska Muhammeda a.s. su slati samo određenim narodima da bi otklonili prisutne grijehe pokazujući Allahovom Moći i Voljom mu'džize, kao dokaz njihova poslanstva. Mu'džize su bile na polju u kojem se posebno isticao dotični narod.

Primicanje grijehu neminovno dovodi do njegova činjenja, isto kao što insekti koji kruže oko vatre, bivaju na kraju njenom žrtvom. Muhammed s.a.v.s. u tom smislu, brinući se za ummet, da ne zapadne u sličnu situaciju, kaže:

Prenosi Abdullah ibn Mes'ud da je Poslanik s.a.v.s. rekao: «Nema niti jedne stvari koju je Allah zabranio, a da nije znao da će to neko od ljudi promatrati, a ja se bojim za vas da ne upadnete u vatru, kao što to biva sa leptirom ili insektom.» (Ahmed)

I zaista mnogi od nas se danas primičemo raznim grijesima, na način kako to čini leptir koji se približava vatri i na kraju strada.

Gospodaru, pomozi našoj braći u: Palestini, Čečeniji, Kašmiru i na svakom drugom mjestu gdje su muslimani izloženi napadima neprijatelja, pomozi nam da sačuvamo svjetlo islama, sačuvaj nas spletki neprijatelja, oprosti nam grijehe i budi nam milostiv na Sudnjem danu!

U Poslaniku s.a.v.s., mu'mini (vjernici) imaju najljepši uzor, a njegova djela i riječi nikada nisu dolazila u kontradikciju. Allaha dž.š. u 21. ajetu Sure Ahzab kaže:

“Vi u Allahovu Poslaniku imate najljepši uzor, za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje.” (Suretu-l-Ahzab: 21)

Prema tome, oni koji žude za susretom sa svojim Gospodarem i koji se raduju Sudnjem danu i koji mnogo spominju Allaha dž.š., slijede sunnet Allahova Poslanika s.a.v.s. i to je jedan od načina postizanja Allahovog zadovoljstva, što bi trebao da bude smisao našeg života?! Da li i mi slijedimo sunnet Muhammeda s.a.v.s. i da li se nadamo Allahovoj dž.š. milosti i nagradi? Kako smo uredili naše živote i da li je islam naš put ili smo sebi uzeli druge puteve ili bolje reći stramputice za smisao života na dunjaluku? Zašto se oni koji slijede sunnet u vremenu u kojem živimo, osporavaju i žele prikazati kao, zaostali tradicionalisti ili tvrdokorni fundamentalisti?

Oni koji su pokorni Muhammedu s.a.v.s., oni su ujedno pokorni i Allahu dž.š., kao što stoji u 80. ajetu Sure Nisa:

'Onaj ko se pokorava Poslaniku (s.a.v.s.), pokorava se i Allahu; a onaj ko glavu okreće – pa, Mi te nismo poslali da im čuvar budeš!'(Suretun-Nisa':80)

Ljubav ashaba prema Muhammedu s.a.v.s. je bila većom od ljubavi prema samima sebi,što je bio dokaz jačine njihova imana. To potvrđuje i događaj koji bilježe Buharija i Muslim, a koji je vezan za Hubejba ibn Adijja r.a., kojeg je Allahov Poslanik s.a.v.s., poslao u društvu sa još devetoricom ashaba da pozivaju u Allahovu vjeru, a Asima ibn Sabita je odredio emirom, te skupine. Mušrici im napraviše zasjedu, te neke od njih pobiše, a druge zarobiše. Među zarobljenima je bio i Hubejb ibn Adijj. Mušrici Meke ga otkupiše, želeći da time osvete svoje poginule na Bedru, te ga izvedoše van Harema da bi ga ubili. Pred sami čin ubistva tražio je Hubejb da mu dopuste klanjati dva rekata, te ih klanja ne oduživši ih. Kada je završio sa namazom, reče im: 'Tako mi Allaha, da sam znao da nećete reći da klanjam kako bih odložio vrijeme svoga pogubljenja, oduljio bih namaz!' Kada ga podigoše na vješala, upitaše ga: 'O Hubejb, da li bi te radovalo da je Muhammed na tvom mjestu, a da si ti miran uz svoju porodicu i imetak?' Reče: 'Tako mi Allaha, više volim da budem ubijen, nego da Allahov Poslanik s.a.v.s. bude uboden trnom u nogu.' Tada je podigao svoju glavu prema nebu i rekao: 'Allahu moj, ne znam po kome da poselamim Poslanika s.a.v.s., pa mu Ti prenesi selam od mene!' U to vrijeme Allahov Poslanik s.a.v.s. je sjedio sa ashabima u Medini, pa reče: 'Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu,' i dodade: 'Sada je ubijen Hubejb'.

Gdje smo mi i gdje je naša ljubav prema Muhammedu s.a.v.s.? Da li smo se spremni pridržavati njegova sunneta?

Ako muslimani ne budu slijedili sunnet Allahova Poslanika s.a.v.s., biće od onih koji odbijaju ulazak u džennet, kao što stoji u slijedećem hadisu:

Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: 'Sav moj ummet će ući u džennet, osim ko odbije.' Rekoše: 'Ko je taj ko odbija?' Reče: 'Ko mi bude pokoran ući će u džennet, a ko se ogriješi prema meni, on odbija (džennet)!' (Buharija)

Zar i naše udaljavanje od sunneta ne označava odbijanje ulaska u džennet? Zar naše srljanje u zabludi i slijeđenje puteva mimo islama ne označava naše odbijanje sunneta? Zar i naša šutnja nad počinjenim nasiljem nije odstupanje od prakse Allahova Poslanika s.a.v.s.? Zar nam nije dovoljno opomena ili smo i dalje spremni na griješenje, koje će nas neminovno odvesti u vatru? Zar se nakon toliko nevinih žrtava u BiH, smijemo ponašati na način kako to činimo danas? Zar se narod koji još uvijek nije uspio ni pobrojati vlastite žrtve smije baviti: homoseksualizmom, bludom, opijanjem, drogiranjem, međusobnim ubijanjem i svakom drugom vrstom grijeha?

1. Historijski podaci o rođenju Muhammeda, s.a.v.s.

Posljednji Božiji poslanik Muhammed, a.s., rođen je u porodici Beni – Hišam, u Mekki, u zoru, ponedjeljak, devetog rebiul-evvela (ili dvanaestog), prve godine “od događaja sa slonom” ili četrdeset godina poslije vladavine persijskog kralja Kisra (Kserska). Taj datum odgovara 20. ili 22. aprilu 571. g. po kalendaru.
Pripovjeda se, da su se pri rođenju Muhammeda, a.s., desili neki čudni događaji u svijetu, koji su bili predznaci njegovom poslanstvu: srušilo se četrnaest tornjeva sa Kserksovog dvorca u Perziji, ugasila se vatra koju su vijekovima obožavali obožavaoci vatre, srušila se crkva oko jezera Savit, nakon što je ono presušilo. Ovo prenosi Bejheki.

Hazreti Muhammed, a.s., prije negoli se je rodio, izgubio je svoga oca Abdullaha, a majka Amina mu je umrla kad mu je bilo šest godina. Dakle, rano je ostao siroče. Ovo je mišljenje većine historičara. Ima i onih koji kažu da je Abdullah umro dva mjeseca nakon rođenja djeteta.

No, hazreti Muhammedu nije smetalo to što je bio siroče da nadmaši svoje suvremenike, pa čak i sve ljude u visokom odgoju. Bog ga je stvorio da bude uzor ljudima u svemu i On ga je za taj poziv na svoj način odgojio. Otuda, ajet koji se navodi na samom početku bi trebao da bude naša vodilja.

“Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na ovom svijetu, i koji često Allaha spominje.”

A Muhammed, a.s., je rekao:

“Gospodar moj me je odgojio i divan mi je odgoj dao.”

Ovu činjenicu lijepog odgoja primjetio je i pjesnik Busiri, koji u svojoj Kasidetul-burdi kaže: ”Dosta su ti dva dokaza, da je Muhammed, a.s., Božiji poslanik - njegovo savršeno znanje u doba koje se naziva džahilijjetom, tj. dobom općeg neznanja, - njegov lijep odgoj pored toga što je bio siroče.”

. Ljubav prema Poslaniku

Blagoslovljeni mjesec Rebiul-evvel opet nam dolazi donoseći sa sobom i ono najdraže, najuzvišenije: godišnjicu rođenja jednog od najvećih umova čovječanstva, posljednjeg Božijeg poslanika i vjerovjesnika Muhammeda, a.s. Uzvišeni Gospodar svjetova odabrao je pravi momenat kada je odredio da se rodi Hatemul-enbijai i da ispuni svoj časni zadatak: da čovječanstvu koje je bilo skrenulo s Njegovog pravog puta i grcalo u nevoljama, nemoralu, međusobnom istrebljivanju i sl., pokaže pravi put, put sreće i spasa na oba svijeta. Svemogući je iz Svoje milosti poslao najboljega, najdostojnijega i najsavršenijega među ljudima da bi im on mogao služiti kao uzor u svemu.
Tako, ko bude upoznat sa njegovim vrlinama i savršenim svojstvima iz knjiga i predaja vjerodostojnih ljudi i njegovih vrijednih drugova, bez sumnje ga zavoli i to takvom ljubavi u kojoj se sve ostalo podcjenjuje. Svaki razuman čovijek i svaki čestiti musliman nema drugog ideala, nego da, koliko može više oponaša svog dragog Pejgambera – uzora cijelom čovječanstvu. Ukoliko musliman u praksi ne mogne sprovesti i primjeniti sve, što od njega vjera i njen poslanik Muhammed, a.s., traže, uz skromno priznanje i kajanje, on opet gaji ljubav prema svom Pejgamberu. Nisu rijetki slučajevi da su i mnogi nemuslimani primili islam, kad su bili upoznati sa Alejhisselamovim vladanjem i postupkom. Pouzdano se zna da su Ashabi (drugovi Božijeg Poslanika), koji su poznavali svaki kret njegov, voljeli Poslanika iznad svega.

Samo jedan od primjera je i ovaj: kada je Pejgamber, a.s., oslobodio svoga robe Sevbana, prepustio mu je na volju, da ide u Jemen svojima ili da ostane kod njega kao član njegove porodice. Sevban je odabrao da ostane kod Pejgambera, a.s. Jednog dana dođe Sevban Pejgamberu, a.s., tužan. Kada ga je Pejgamber pitao da nije bolestan ili šta je već s njim, odgovorio je: “Nisam bolestan, nego kad te duže vremena ne vidim, zaželim te se. Na um mi pao budući svijet. Čini mi se da te tamo neću viđati, jer, ako ja uđem u Džennet ti ćeš biti negdje u velikim visinama i neću biti u prilici da te vidim, pa sam zbog toga tužan i žalostan .” Kaže se da je tim povodom objavljen ovaj Kur’anski ajet: ”Oni koji se budu pokoravali Bogu i Njegovom Poslaniku, bit će zajedno sa onim pejgamberima, iskrenim vjernicima, šehidima i dobrim ljudima, koje je Bog obasuo Svojim blagodatima, a ti su dobri drugovi.”

Veliki Resul uz nadčovječanske napore, borbe i žrtve, ispunio je svoju zadaću i mogao mirno da se na Hdždžul–vedau (Oproštajni hadž) obrati duboko dirnutim slušaocima pitanjem - da li je ispunio u potpunosti svoj dug prema njima i izvršio Božiju zapovjed? Odgovor je bio jednoglasan i gromoglasan: “Jesi, ja Resulallah.“

Pa krst simbol nekakav i nekakvog krscanstva nije nista do gnusla laz koju su Jevreju vam poturili. Isus-Isa a.s nije ubijen niti razapet, njega je uzdigao Allah na nebesa, i doci ce on inshAllah pred Sudnji dan i pokazati vam da je to laz u sta vi vjerujete, i ne moze on - Isus oprastati jer je on samo Allahov rob i poslanik kako je i sam rekao, niti Merjema njegova majka-marija, jer su oni Allahovi robovi i ljudi koje je Allah uzdigao nad ostalim ljudima, medjutim ja trazim od Allaha swt da tebe uputi jer si daleko zalutao/la , Amin

Abdurrahman:
Isus-Isa a.s nije ubijen niti razapet, njega je uzdigao Allah na nebesa, i doci ce on ...
I jedni i drugi džaba čekate, oni koji su mrtvi neće se vratiti. Vi ćete čekati celog života, i hiljade generacija iza nas, ali onaj ko je umro pre dve hiljade godina vratiti se neće.

To vam ja obećavam, bio on razapet ili ne.

Deco, deco, u kakve bajke vi verujete....

Abdurrahman:
Pa krst simbol nekakav i nekakvog krscanstva nije nista do gnusla laz koju su Jevreju vam poturili. Isus-Isa a.s nije ubijen niti razapet, njega je uzdigao Allah na nebesa, i doci ce on inshAllah pred Sudnji dan i pokazati vam da je to laz u sta vi vjerujete, i ne moze on - Isus oprastati jer je on samo Allahov rob i poslanik kako je i sam rekao, niti Merjema njegova majka-marija, jer su oni Allahovi robovi i ljudi koje je Allah uzdigao nad ostalim ljudima, medjutim ja trazim od Allaha swt da tebe uputi jer si daleko zalutao/la , Amin
Koliko ja znam jevreji nisu imali krstove .
Što se tiče uzdizanja na nebesa
da li je mogao otići na nebo u telu od krvi i mesa?

Trazeci ljubav:
Malo si pogrijesila sestro!!!" :cry: :cry: :cry:
Sve bi bilo u redu da si ovu temu krstila kao-
Muhamed,prvi SATANIN POSLANIK!!!! :shock: :shock:
Zato sestro,zelis li spas svojoj duši,krsti se dok je vakat,pa drži post,pričesćuj se,o Uskrsu boji jaja, ne bili ti Prečista Bogorodica-Djeva Marija i Gospod Isus Hrist oprostili!!!!!
Neka ti Isus Hrist otvori oči da spoznaš istinu!!! 8) 8)

I Isa a.s.(isus),li kao poslanik a ne kao Božiji sin ko što ga vi predstavljate...
Allah dž.š. upućuje na pravi put onoga koga On hoće,a ostavlja u zabludi opet koga On hoće...

Jevreji nisu imali kriza, a nisam ja ni rekao da su imali, vec sam rekao da su poturili krscanima jedan dio svoje knjige, 10 ''Bozji'' zapovjedi, kao i to da su ga ubili, a Isa as nije ubijen, niti razapet.

Sazif, evo na tvoj komentar i tvojeo becanje sta kaze Allah u Kur'anu:

زَعَمَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَن لَّن يُبْعَثُوا قُلْ بَلَى وَرَبِّي لَتُبْعَثُنَّ ثُمَّ لَتُنَبَّؤُنَّ بِمَا عَمِلْتُمْ وَذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ
64.7. Oni koji ne vjeruju tvrde da nece biti ozivljeni. Reci: “Svakako, tako mi Gospodara mog, sigurno cete biti ozivljeni, pa o onome sto ste radili, doista biti obavjesteni..” A to je Allahu lahko.(Sura Et-Tegabun-7 ajet)

Pogledaj sta dalje kaze Allah UZviseni u Casnom Kur'anu:

أَلَا يَظُنُّ أُولَئِكَ أَنَّهُم مَّبْعُوثُونَ

لِيَوْمٍ عَظِيمٍ

يَوْمَ يَقُومُ النَّاسُ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ
"Kako ne pomisle da ce ozivljeni biti na Dan veliki, na Dan kada ce se ljudi zbog Gospodara svoga dici! (Sura El-Mutaffifun,4-6 ajeta)

Uzviseni Bog kaze dalje:
إِذَا زُلْزِلَتِ الْأَرْضُ زِلْزَالَهَا

وَأَخْرَجَتِ الْأَرْضُ أَثْقَالَهَا

وَقَالَ الْإِنسَانُ مَا لَهَا

يَوْمَئِذٍ تُحَدِّثُ أَخْبَارَهَا

بِأَنَّ رَبَّكَ أَوْحَى لَهَا

يَوْمَئِذٍ يَصْدُرُ النَّاسُ أَشْتَاتاً لِّيُرَوْا أَعْمَالَهُمْ

فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْراً يَرَهُ

وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرّاً يَرَهُ
Sto u prevodu znacenja znaci:
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Kada se Zemlja najµe±cim potresom svojim potrese
2. i kada Zemlja izbaci terete svoje,
3. i covjek uzvikne: "Sta joj je?!" -
4. toga Dana ce ona vijesti svoje kazivati
5. jer ce joj Gospodar tvoj narediti.
6. Tog Dana ce se ljudi odvojeno pojaviti da im se pokaµu djela njihova;
7. onaj ko bude uradio koliko trun dobra - vidjece ga,
8. a onaj ko bude uradio koliko trun zla - vidjece ga.

Uzviseni Bog kaze dalje:
إِذَا زُلْزِلَتِ الْأَرْضُ زِلْزَالَهَا

وَأَخْرَجَتِ الْأَرْضُ أَثْقَالَهَا

وَقَالَ الْإِنسَانُ مَا لَهَا

يَوْمَئِذٍ تُحَدِّثُ أَخْبَارَهَا

بِأَنَّ رَبَّكَ أَوْحَى لَهَا

يَوْمَئِذٍ يَصْدُرُ النَّاسُ أَشْتَاتاً لِّيُرَوْا أَعْمَالَهُمْ

فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْراً يَرَهُ

وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرّاً يَرَهُ
Sto u prevodu znacenja znaci:
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Kada se Zemlja najzescim potresom svojim potrese
2. i kada Zemlja izbaci terete svoje,
3. i covjek uzvikne: "Sta joj je?!" -
4. toga Dana ce ona vijesti svoje kazivati
5. jer ce joj Gospodar tvoj narediti.
6. Tog Dana ce se ljudi odvojeno pojaviti da im se pokaµu djela njihova;
7. onaj ko bude uradio koliko trun dobra - vidjece ga,
8. a onaj ko bude uradio koliko trun zla - vidjece ga.

وَإِذَا وَقَعَ الْقَوْلُ عَلَيْهِمْ أَخْرَجْنَا لَهُمْ دَابَّةً مِّنَ الْأَرْضِ تُكَلِّمُهُمْ أَنَّ النَّاسَ كَانُوا بِآيَاتِنَا لَا يُوقِنُونَ
27.82. I kad padne Rijec na njih, izvescemo im zivotinju iz Zemlje, (koja) ce im govoriti da ljudi u znakove Nase nisu uvjereni.
Neki misle da ce moci povjerovati onda kad vide ocigledni dokaz, za takve Allah kaze u ovom dole ajetu Kur'ana...
Istinu je rekao Uzviseni Allah, pa dalje kaze:

هَلْ يَنظُرُونَ إِلاَّ أَن تَأْتِيهُمُ الْمَلآئِكَةُ أَوْ يَأْتِيَ رَبُّكَ أَوْ يَأْتِيَ بَعْضُ آيَاتِ رَبِّكَ يَوْمَ يَأْتِي بَعْضُ آيَاتِ رَبِّكَ لاَ يَنفَعُ نَفْساً إِيمَانُهَا لَمْ تَكُنْ آمَنَتْ مِن قَبْلُ أَوْ كَسَبَتْ فِي إِيمَانِهَا خَيْراً قُلِ انتَظِرُواْ إِنَّا مُنتَظِرُونَ
6.158. Cekaju li samo da im dodju meleci ili dodje Gospodar tvoj ili dodje neki od znakova Gospodara tvog? Na Dan kad dodje neki od znakova Gospodara tvog, nece koristiti dusi vjerovanje njeno, (koja) nije vjerovala prije ili zaradila u vjerovanju svom dobro. Reci: “Ocekujte! Uistinu! Mi smo cekatelji.”

amina:
Muhammed s.a.v.s. se još u djetinjstvu, a pogotovo kada je stasao kao zrela ličnost čudio kako njegov narod obožava kamenje, !
PA STO SE ONDA MUJE KLANJAJU CRNOM KAMENU, I SVAKI PUT PREGAZENIH LJUDI JER SU KAO STOKA NA ZAKLANJE SKUPLJENI? KOJI JE TO BOG (ALAH), KAD NJEGOVI VERNICI NA SVOM HODOCASCU VLASTITOJ SMRTI HRLE? KOLIKO JE MRTVIH BILO POSLDNJI PUT? I SAD TI MENI RECI: ZASTO SE NEKO NE BI SETIO DA SMRVI TAJ CRNI KAMEN, DA NE GINU VISE LJUDI UZALUD, TE TAKO POKAZE SVOJU MILOST PREMA ZIVOTIMA GERSNIH LJUDI?

Muhammed saws je preselio na Ahiret(oaj svijet-umor) prirodnom smrcu u Saudijskoj Arabiji, a ukopan je u Medini, gdje je jos uvijek njegov mezar-grob tamo.

Muslimani ne obozavaju crni kamen, niti ginu zbog njega, vec mnogo ljudi ima bolesni a tamo su vrucine neizidrzljive, pogovo za nas koji nismo iz Arapskoga svijeta, ima ih bolesni, starih, itd tako da umru u masi ljudi, od vrucine ili zbog slabog tjelesnog stanja, pocne ga gusiti itd, da sad ne nabrajam znate kako to ide.

A de mi ti reci, pa zar mislis da ne bude oni koji nece umrijeti kad se sakupi 4 miliona ljudi na jednom mjestu, starih, mladih, slabih, zdravih itd?

Eh kako vi razmisljate ....

sta su se ovo dvoje,amina i abdurahman raspisali,kao da su resili da nas ovde na forumu sve prebace(prekrste izgleda kao pogresna rec :lol: ) u islam i razbacuju se nekim citatima pa jos na arapskom...sta god napisali nebitno je,jer kad neko opase 4kg eksploziva i useta u crkvu,kafic i ucini "boooom",pobije obicno najmanje 12 ljudi nemam nikakvo postovanje za veru i uverenja tog coveka,niti ga vidim kao heroja,niti kao prijatelja ljudskog zivota.
dela su vazna a pricanje prica je za budale da im se oci zamazuju.
KAD bi vise cenili zive ljude a manje grobove od pre 2000 god(tako je sizife!)bio bi raj na zemlji a ne da cekamo na nebo

Pa da li ti mene razumijes? Da se ne gine zbog tog kamena, ne umiru ljudi(nekoliko ljudi uvijek umre na Hadzdzu u Meki svake godine i to je normalno od 4-5 miliona ljudi) zbog tog kamena, vec u guzvi uopce i sl, znaci ne oko tog kamena crnog...

A kad bi to i bilo, to je opet slucajno da umre npr na tom mjestu, ali nije tako, zar i to nije bolje nego da se sam prijavis i da te bicuju i ubiju na kraju, oponasajuci ''Isusa'' kao i on je tako ubijen?Noseci kriz ... Eh svasta.

Eh kakav li bi bio raj taj Sazafov i tvoj da mi je samo znati, da nas Allah sacuva od takgov raja na zemlji vaseg ... Amin...

A sta ti mislis za bombardiranje citavih drzava i bacanje po nekoliko stotina i hiljada tona bombi i ubijanje citavog jednog npr naselja? Sta mislis za Afganistan koje bombardirao njih> Pa Irak, ? Pa pa itd itd ? Ubijaju svaki dan u Palestini djecu muslimansku vec 56 godina a ti si se nasao/la da osudjujes takve koji rade to za eksplozivom.

Da napomenem! I ja sam protiv toga, jer to je Islamom zabranjeno, medjutim pogledajte jedno, da vama neko sad ubije zenu, djecu, siluje sestre, majku, ubije ti oca, pred ocima siluje kceri, ubije ti sina pred ocima ili otme ti iz ruku i samo od tebe 5 m ispali mu petak u celu ili potiljak i to ti vidis, i ne mozes takvima nista, zanima me sta bi vi uradili?
naravno ljudima predje preko glave i moraju se na bilo koji nacin da osvete, jer treba te ih razumjeti, ali opet kazem i mislim da to nije cilj ka pomirenju!

I u BiH je silovano izmedju 40 000 i 50 000 Bosnjakinja-muslimanki, koje to uradio?
Ali ovo je tema religije a ne politike, pa necemo o tome sad.

naravno coveku prekipi ali nasilje radja nasilje i ako bi se meni,ne daj boze tako nesto desilo(da mi pobiju celu porodicu),verovatno bih podigla ruku na sebe ako sa tim ne mogu da zivim a ne da ubijam one koji mi nista nisu skrivili.
sta ja znam o bombardovanju???zivim,brate u srbiji,necu dalje ni da komentarisem.razumem i zalim svakoga koji je bio napadnut i bombardovan... :(
ali ljudi ovde,sem onih nepismenih,nisu toliko zagrizeni za veru,vec se trude da prozive slobodno svoj vek-zene mogu da abortiraju,jedes sta hoces,niko ti nista ne zabranjuje...to je moj ideal slobodnog izbora i ne mogu i necu da razumem bombase samoubice i ne trazi to od mene!

Библија нам јасно говори да је са Христовим доласком, дошао и крај пророштву. И да се од тада, Царство Божје проповеда јеванђељем. Они који верују у Бога Христа, не могу веровати ни у какве пророке који проповедају било шта друго сем јеванђеља, након Новог Завета. Пророк постаје сваки онај који проповеда јеванђеље, јер преносе Божје поруке људима, што и јесте дефиниција пророка. :roll:

Да ли је Мухамед проповедао јеванђеље ? Није. Самим тим је - ЛАЖНИ пророк.

(Матеј 24,11) И изићи ће многи лажни пророци и превариће многе.

A pitao bih muslimane
da li bi im dlaka sa glave falila kada bi prošetali bilo kojom zemljom evrope sa kuranom u ruci ?
Znate li koliko je hrišćana ostalo bez glave posle mučenja samo zato što su imali Bibliju u rukama i to kod svoje kuće u islamskim zemljama?
Ove činjenice ne vidi samo onaj koji to neće !
Razlozi su verovatno različiti

:oops: Christadelphian sram te bilo!
:twisted: Pa sta se uradilo sa muslimanskim narodima dosada.Muslimani se ne mogu nikada "oduziti" zbog toga hriscanima nikada!Pa pogledajte Bosnu.Sta se tamo uradilo!
Nemoj molim te vise o nekim banalnim stvarima da mi pricas.Te ovo te ono.Koliko hriscani imaju prava u islamskim zemljama to nema niko.Ko je bio Butros Gali?Hriscanin. :shock: Pa kada bi musliman u jednoj hriscanskoj vecinskoj zajednici mogao biti generalni sekretar ujedinjenih nacija?Nikada!Pa ko je Tarik Aziz?Hriscanin! :shock: I to general armije Iraka.Molim te majke ti nemoj vise da pricas buloznosti. :roll:
Bas si me iznervirao. :roll:

Mali jos jednu duplu molim?Hvala.
:D

E moj Mile
nadimak ti je verovatno muslimanski jer hrišćani ne razmišljaju tim organom.
Da li treba da priložim peticije molbe generalnom sekretaru za ljudska prava u ženevi da se zauzme za spas života porodice koja je krštena, gde ni nekršteno dete nisu poštedeli smrtne kazne .
Mnogo si ti zelen Mile
a Bosna je nešto drugo .

Back