мудрост

Da bi misao, koja je po difoltu slika, bila izgovorena, potrebno je da prođe pored brojnih cenzora u umu. Jedan brine o stilu, drugi o smislu, treci o razumljivosti.
Zatim dolazi do baze iz koje pažljivo bira reči koje će biti izgovorene.
Ako čovek nije načitan, fond reči je nedovoljan da misao verno opiše.
Kombinacija hardvera i softvera.
ако је човек начитан, није имао времена да живи.
побеђујем често и правнике и архитекте и економисте и лекаре на њиховим пољима...
ал мудраца још не сретох међ докторима наука (уско усмерено).

побеђујем често и правнике и архитекте и економисте и лекаре на њиховим пољима...

Морао би да будеш мудар да би препознао мудраца, можда си га и срео али га ниси препознао. Мудар у свему налази мудрост а глупак у свему нађе глупост.

- - - - - - - - - -

Mudrost ne dolazi spolja nego uvek iznutra.
Plodovi bistrog uma imaju vise zivota od davno napisanih mudrosti.
Mudrost je bistrina. :ok:

Лепо си ово реко.
Мудрост је савршена, а кад је нешто савршено онда је и бесконачно, а кад је бесконачно онда је и недостижно. У мудрости највише што можемо да достигнемо је да будемо на путу мудрости и да много не скрећемо.

Морао би да будеш мудар да би препознао мудраца, можда си га и срео али га ниси препознао. Мудар у свему налази мудрост а глупак у свему нађе глупост.

- - - - - - - - - -

Лепо си ово реко.
Мудрост је савршена, а кад је нешто савршено онда је и бесконачно, а кад је бесконачно онда је и недостижно. У мудрости највише што можемо да достигнемо је да будемо на путу мудрости и да много не скрећемо.

свакодневно схватам да сам глуп.
неки сваки дан себи потврђују да су мудри...
препознају мудраце.

- - - - - - - - - -

Лепо си ово реко.
On i jeste lepo rekao za bistrinu,ali ti za beskonačnost jok!
Beskonačna je samo glupost!
Mudrost je ograničena.Najčešće na ljude.

On i jeste lepo rekao za bistrinu,ali ti za beskonačnost jok!
Beskonačna je samo glupost!
Mudrost je ograničena.Najčešće na ljude.
Глупост није бесконачна већ је сваки глуп човек прилично ограничен. Ево ти си живи пример

- - - - - - - - - -

Хвалисање баш и није особина једног мудраца

Svako ko ume da postavlja pitanja je ucitelj.
Vas-pitanje.

Није мудар онај ко пита већ онај ко налази одговор.
А одговор је увек у процесу разумевања. Увек долази изнутра.
Информације добијамо споља разумевање изнутра,
Мудар у тим одговорима изнутра види Божанска откровења а глуп их приписује себи.

Није мудар онај ко пита већ онај ко налази одговор.
А одговор је увек у процесу разумевања. Увек долази изнутра.
Информације добијамо споља разумевање изнутра,
Мудар у тим одговорима изнутра види Божанска откровења а глуп их приписује себи.

Tema vrca od mudrosti.:)

Ev ti primer Boljarine:nije mudar ko postavi pravo pitanje...:dash:
Već onaj koji te vamte,te onamte pa ga petlja,pa prca...:sad2:

Onaj ko postavi pravo pitanje zna najmanje pola odgovora (parafraza B.Russell)

Запиткивачи су људи који не желе да чују одговор већ желе да чују одговор који њима паше да би доказали своју супериорност. Људи неспособни да приме нове идеје вечно учаурени у љусци свог свезнања. Зато ако имаш добро питање а то јесте знак да си већ ушао у процес разумевања, боље потражи одговор сам. Јер кад питамо из разумевања ми заправо тражимо потврду и проверу неке идеје која се родила у нашем уму.

Drakce uvek postavlja dobra pitanja, Zoro postavlja dobra pitanja,
Tuki radi to sto ti pises, ali bar postavi pitanje i o njemu razmislja.

Ima dosta ljudi koji znaju da pitaju i znaju odgovor svoj, ne znaju tvoj,

ali ti ga i nemas osim za tu primenu koju prenosis na druge.

I ok, ti si mlad treba da se dokazujes, ali probaj mozgom...

....samo neznalice sebe vide kao večno mudra čoveka , dok mudri misle da su neznalice koje znaju bar to , da ama baš ništa pouzdano , apsolutno ne znaju !

"Većina ima više nego dovoljno,
a ja, izgleda, nemam ništa,
moj duh je bezuman - prazan.
Većina zna,
a ja sam neznalica, zbunjen.
Većina je oštroumna,
a ja sam tup,
strpljiv poput mora,
nošen, prividno, bez cilja."

Lao Ce

netacno kolega, ne parafrazirate ispravno... treba da glasi: u svakom pitanju je sadrzano pola odgovora... neko ce reci da vadim trnje, ali smisao niije preciziran za posebno pitanje vec za svako... jer ovo je filozofija.

- - - - - - - - - -

Tema vrca od mudrosti.:)

tema vrca od proizvoljnosti jer niko ne postavlja pitanja koja vode ka mudrosti...

netacno kolega, ne parafrazirate ispravno... treba da glasi: u svakom pitanju je sadrzano pola odgovora... neko ce reci da vadim trnje, ali smisao niije preciziran za posebno pitanje vec za svako... jer ovo je filozofija.

- - - - - - - - - -

tema vrca od proizvoljnosti jer niko ne postavlja pitanja koja vode ka mudrosti...

Pa dobro colega...Hajd ondak da pitam...
Šta je to tako mudro u oceni nemudrih pitanja i odgovora?

Pa dobro colega...Hajd ondak da pitam...
Šta je to tako mudro u oceni nemudrih pitanja i odgovora?

glupo da ja kao princ tame pricam o univerzalijama, ali ponasate se ko roscelin spram anselma....znaci nikad ne radi protiv savesti ko sto nas je ucio abelar...primer...dve ribe jedna nasuprot drugoj, simbol od najranijih dana... koristi se kao cernova doktrina o materiji i antimateriji da bi dala mitolosku podlogu za lazni eksperiment... vi cete bas kao roselin izvesti misaonu celinu i reci da to je jedno nadopunjuje drugo jer ne verujete ni u sta,.. nasuprot vama ja kao princ tame koji je svrgao boga i ukrao mu moc, posmtram ribe cisto kao ontoloski fenomen koji nema veze sa tzv antimaterijom... zato sto mene generise misao, a vas logika.

Poslednja izmena:
" tema vrca od proizvoljnosti jer niko ne postavlja pitanja koja vode ka mudrosti "

....temu , kao i sve ostale pratim da utrošim vreme - kao ono , ja "raspolažem " sa svojim slobodnim , ličnim vremenom ( mada znam da sam navučen u ćorsokak - pacovski robovski lavirint , gde se blesavim , kao i svi što čine sa mannje ili više uspeha ).........iskren da budem , malkice je stvar bolesna , odveć nezdrava očekivati ovde " pitanja koja vode ka mudrosti ".....
....okreni obrni svi ovde troše svoje vreme i prežvakavaju već sažvakana pitanja ili bolje reći fraze besmislene , smišljene za intelektualne šibicare......naročito imam u vidu one koji ovaj prostor ispunjavaju citatima , tako ponosno i gordo - pa se čude što niotkuda ne pristiže bar nobelovsko priznanje , makar i bez novčanog dela !

....konačno koja su to pitanja koja vode ka mudrosti - bolje rečeno kakva je to mudrost koja se bazira na pitanjima !?

....može li ona biti apsolutna , ili je falšna - uostalom kao i sva saznanja koja su izvan matematičkog i tehničko tehnološkog znanja ( treba imati u vidu da velika većina budaletina misli da se sve zna na današnji dan o elektronu , pa svi tehnički sistemi rade zahvaljujući tome - ali , stvar stoji tako loše , jer nauka , mi znamo tako malo o njemu a to što znamo dovoljno je da ti sistemi rade pouzdano i bez onog mnoštva neznanja o njemu , koje uprkos tom našem neznanju radi funkcionalno u tim tehničkim sistemima )......

......sam pojam MUDROST mnogi vezuju za : pamet / umnost ; dok drugi smatraju da je to ustvari znanje kojim se obzbeđuje dobar , ugodan , ljudski život ; a pak treći dodaju pojmovno dobrom životu i sreću sa unutrašnjim zadovoljstvima - dok pak četvrti smatraju da je mudrost moć koja sprečava vladavinu neznanja , gluposti , tiranije i zla u nama i oko nas i uspostavljanje vladavine znanja i čovečnosti ....

.....ovakvim razumevanjem pojma MUDROST , stvar svodimo na UMEĆE ŽIVLJENJA......onda je mudrost prizemna , rekao bih posve ljudska i svakodnevno nužna svakoj jedinki......a to nekako znači da nije nužno za život bilo koje jedinke anaštajsko nit pak rokfelerovsko znanje i njihova umeća.....ne mora se biti BUDA , SOKRAT ili pak ISUS !

.....ovakvim razumevanjem pojma MUDROST , stvar svodimo na UMEĆE ŽIVLJENJA......onda je mudrost prizemna , rekao bih posve ljudska i svakodnevno nužna svakoj jedinki......a to nekako znači da nije nužno za život bilo koje jedinke anaštajsko nit pak rokfelerovsko znanje i njihova umeća.....ne mora se biti BUDA , SOKRAT ili pak ISUS !
Upravo tako Zbog ovakvih reči vredi što postoji tema
Samo: imati znanje o mudrosti i biti mudar nije isto.

Back