мудрост

Mudrost i umjetnost nemaju veze, kad su mudraci bili slikari i umjetnici ili se s njima druzili?

- - - - - - - - - -

Mudrac je prosto covjek, prostak, koji odbacuje spise ranijih mudraca, zato sto je lijen da se informise i nesposoban za saznavanje i rekonstrukciju ranijih misli. On zivi u "sada", jer je niza rasa i kultura od onih ranije.

Дрво које расте у сенци већег дрвета никада неће израсти у велико дрво.
А човек је у духовном свету престављен као дрво. Ако неко расте у сенци туђег учења никада неће развити своју мисао и израсти у велико дрво.
Тако ти је то мој филозофе, свидело се то теби или не.
Изађи на сунце ако мислиш да израстеш.

....hoćeš da kažeš da svi što neprestano resave tuđu mudrost i stalno isturaju u prve borbrnr redove te mudrace , uzimajući ih za argumente u dokazivanju ovog ili onog , ne samo što nisu mudri , već su zakržljali ispod velikog čoveka , kao žbunje i trnje puzavičavo isod velikog drveta !

Poslednja izmena:
Samo kod Grka filozof nije
slučajan: kada se on u šestom i petom stoljeću pod čudovišnim opasnostima i izazovima
posvjetovljenja pojavi i takoreći iz spilje Trofonija iskorači usred raskoši, pronalazačeve sreće,
bogatstva i čulnosti grčkih kolonija, tada slutimo da dolazi kao plemeniti opomenitelj s istom onom
svrhom poradi koje u tom stoljeću bijaše roðena tragedija i koju orfičke misterije u grotesknim
hijeroglifima svojih običaja daju do znanja. Sud onih filozofa o životu i opstankuiii uopće kazuje toliko
puno više od modernih sudova, jer oni imahu život u raskošnoj savršenosti pred sobom i jer se kod
njih ne izgubi, kao kod nas, osjećaj mislioca u razdoru želje za slobodom, ljepotom, velikim životom i
nagonom za istinom koja samo pita: čega je život uopće vrijedan? Zadaća koju filozof unutar zbiljske,
prema jedinstvenom stilu svrstane kulture ima ispuniti, iz naših se stanja i doživljaja zato ne da čistom
otkriti, jer mi takovu kulturu nemamo. Već samo takova kultura kao što je grčka može odgovoriti na
pitanje o onoj zadaći filozofa, samo ona može, kao što kazah, filozofiju uopće opravdati, jer samo ona
zna i može dokazati zašto i kako filozof nije slučajni, bilo koji, čas ovamo, čas tamo se nalazeći putnik.
Postoji čelična nužda koja filozofa vezuje za istinsku kulturu: ali kako, kad te kulture nema? Tada je
filozof neuračunljiv i stoga jezu zadajući komet, dok u dobrom slučaju on svijetli kao glavna zvijezda u
sunčevom sustavu. Zato Grci pravdaju filozofa, jer jedino kod njih on nije komet.

Friedrich Nietzsche
Filozofija u tragičkom dobu Grka

....hoćeš da kažeš da svi što neprestano resave tuđu mudrost i stalno isturaju u prve borbrnr redove te mudrace , uzimajući ih za argumente u dokazivanju ovog ili onog , ne samo što nisu mudri , već su zakržljali ispod velikog čoveka , kao žbunje i trnje puzavičavo isod velikog drveta !

Тако је! Човек мора да буде отворен за нове ствари, ум мора да буде спреман да преиспита сваку идеју која се појави у њему. Ако се вежемо за туђа тумачења и кроз њих гледамо све идеје које се роде у нашем уму, то је као да смо ставили наочари за сунце и при том мислимо да реално видимо свет око себе.
Гледати туђим очима значи гледати кроз предрасуде.

Poslednja izmena:
Тако је! Човек мора да буде отворен за нове ствари, ум мора да буде спреман да преиспита сваку идеју која се појави у њему. Ако се вежемо за туђа тумачења и кроз њих гледамо све идеје које се роде у нашем уму, то је као да смо ставили наочари за сунце и при том мислимо да реално видимо свет око себе.
Гледати туђим очима значи гледати кроз предрасуде.

тачне изјаве не морају да буду истините.
бити у праву не значи бити мудар.
мудрост је успут ка духовности...

колко нас је спремно да се преиспита?
колко нас је способно да се преиспита?
крчаг иде на воду док се не разбије...

Разбопритост је способност човека да преиспитује своје, мисли, идеје, поступке, одлуке итд. Али већина људи се не користи том способношћу. и то не мала већине него 99 посто популције не преиспитује себе, своја уверења, убеђења заблуде, истине. И сви мислимо како смо паметни и мудри. Наш ум чине више врста свести. у разуму имамо Бога оца , у интелекту имамо луцифера, Свети дух нам кроз савест нуди своје идеје. Да би преиспитали себе морамо бити у стању саслушати сваку свест свог ума па онда донети пресуду. Нажалост велика већина зна само за интелект и себе сматрају разумнима и мудрима.
Кажу да је Ајнштајн рекао да проблем који направи једна врста свести не може да реши та иста свест.
Добра је ствар да наш ум чине више свести тако да ми можемо решавати и проблеме које нека од свести направи.
Али човек који се ослања само на интелект то није у стању.

Poslednja izmena:
....intelekt bi bio kao nekakva moć da se spoznaje istina o ovome ilo onome.....sledstveno tome , bez takovih moći , živa bića bila bi prazne kutije.....jabukova opna , bez ploda i semenki......
....stoga ne može se pojmovno , u opštem smislu , ova moć direktno povezati sa đavolom - simbolom zla !......takvo činjenje u obrazovnim procesima ( mislim na izjednačavanje intelektualnih moći . kod živih bića , sa luciferom ) je manipulativno destruktivno zaglupljivanje - fanariotska doktrina !
Intelekt.jpg

....intelekt bi bio kao nekakva moć da se spoznaje istina o ovome ilo onome.....sledstveno tome , bez takovih moći , živa bića bila bi prazne kutije.....jabukova opna , bez ploda i semenki......
....stoga ne može se pojmovno , u opštem smislu , ova moć direktno povezati sa đavolom - simbolom zla !......takvo činjenje u obrazovnim procesima ( mislim na izjednačavanje intelektualnih moći . kod živih bića , sa luciferom ) je manipulativno destruktivno zaglupljivanje - fanariotska doktrina !
Intelekt.jpg
Biblija lucifera, naš intelekt kao i Božiji intelekt opisuje kao najsvetlijeg anđela sve do trenutka kad se našlo bezakonje na njemu. Sklonost našeg intelekta ka nemoralu je ono što ga čini otpadnikom, sklonost ka zlu. Niko pa ni Sv. Pismo ne spori da je intelekt moćno oružje, velika moć. Razuman čovek koristi pored razuma i intelekt u jednakoj meri. A nerazuman se oslanja samo na intelekt i biva prevaren od bezakonika.

....nije uputno u ovakvoj stvari prepričavati bibliju , bilo bi dobro navesti konkretne stihove / pevanja , koji povezuju intelekt sa luciferom - direktno.....stav da intelekt ima đavoljskih sklonosti je subjektivna proizvoljnost , lična - ako se ne podupre kojim biblijskim stihom / pevanjem......
.....zaista , zamolio bih da se stvar podupre citatima , kako bi stvar pretresli korektno !

....nije uputno u ovakvoj stvari prepričavati bibliju , bilo bi dobro navesti konkretne stihove / pevanja , koji povezuju intelekt sa luciferom - direktno.....stav da intelekt ima đavoljskih sklonosti je subjektivna proizvoljnost , lična - ako se ne podupre kojim biblijskim stihom / pevanjem......
.....zaista , zamolio bih da se stvar podupre citatima , kako bi stvar pretresli korektno !

Te stvari je nemoguće dokazati nekome ko nije spreman da poveruje da je to tako.
čovek prvo poveruje da tu ima nešto a onda istražuje i nalazi dokaze.
Jednom sam kod Svedenborga našao da ako se dvoje razumeju onda su i istomišljenici a ako nisu istomišljenici onda se i ne razumeju. Učiniilo mi se kao paradoks ali iz iskustva da gde je paradoks tu može da se nađe i nešto zanimljivo, krenem da istražim to, i stvarno je tako.
Napisao sam Sozercavanje gde objašnjavam da se duhovni svet može razumeti kroz materijalni svet a da se Bog može razumeti proučavajući sopstveno biće, proučavajući sebe. Dokazi koje ja nalazim su više stvar iskustva i pručavanja sopstvenog uma, tako da za tebe to ne moraju da budu dokazi. Ja primećujem kada me moj intelekt navodi na zlo, dok su za druge ljude to samo njihove misli. Ja se svojim umom bavim nekih petnaestak godina. Ne mogu ti ni opisati koliko sam se izveštio u prepoznavanju misli kao i izvora od kojeg dolaze. Mnogima će to biti smešno i kad pričam neke stvari misliće da sam lud.
Ne kaže Pavle uzalud; budite ludi da bi ste bili mudri.

Te stvari je nemoguće dokazati nekome ko nije spreman da poveruje da je to tako.
čovek prvo poveruje da tu ima nešto a onda istražuje i nalazi dokaze.
Jednom sam kod Svedenborga našao da ako se dvoje razumeju onda su i istomišljenici a ako nisu istomišljenici onda se i ne razumeju. Učiniilo mi se kao paradoks ali iz iskustva da gde je paradoks tu može da se nađe i nešto zanimljivo, krenem da istražim to, i stvarno je tako.
Napisao sam Sozercavanje gde objašnjavam da se duhovni svet može razumeti kroz materijalni svet a da se Bog može razumeti proučavajući sopstveno biće, proučavajući sebe. Dokazi koje ja nalazim su više stvar iskustva i pručavanja sopstvenog uma, tako da za tebe to ne moraju da budu dokazi. Ja primećujem kada me moj intelekt navodi na zlo, dok su za druge ljude to samo njihove misli. Ja se svojim umom bavim nekih petnaestak godina. Ne mogu ti ni opisati koliko sam se izveštio u prepoznavanju misli kao i izvora od kojeg dolaze. Mnogima će to biti smešno i kad pričam neke stvari misliće da sam lud.
Ne kaže Pavle uzalud; budite ludi da bi ste bili mudri.
Pavle je bio shiz i inače...
On je video Isusa! Video je on ne samo Isusa,nego i sve one koji se obićno ušunjavaju u Lazu bez propusnica...:mrgreen:
Čitaj malo Korinćanima i uvidećeš da je bio dobro opleten mokrom čarapom!
To ti ko danas razne mesije što serendaju,recimo onaj Ošo koji ima ne znam koliko Rojseva...
A Boga možeš spoznati proučavajući sebe,ako veruješ u boga ,jer je onda solipsistićki sastavni deo tvog sveta.Mog ,na primer,vidiš-nije!:lol:
Tako da stanje tvog uma uveliko određuje i kvalitet i obim sadržine njegove...
Ako si recimo završio elektrotehniku,sve će ti "vuči" na strujna kola i tako ćeš ili algoritamski sve i razumeti...Teško da ćeš od napona
i Kirhohovih pravila i vrtložnih struja zamišljati nekog Godoa...
Možda to i ima,ali ja ne poznam ni jednog elektroinženjera koji veruje u Boga...A znam ih baš dosta...

....šta ko vidi , odnosno kako pojma neki tekst , njegov je problem - pa na tom planu imamo od ponavljača do odlikaša.......odlikaši su oni koji sa gotovo 100% tačnošću reprodukuju znanje iz knjiga , pa tako biblija se reprodukuje sa 100% tačnošću a ne iznose se mišljanja , lična , koja su kao kavi citirani argumenti , biblijski.....
....ja uvažavam svačija mišljenje o bilo čemu , naročito kad je lično - ali podmetanja govore samo o onome koji podmeće.....to je savlo-pavlavska fora , koja je prodata balkancima i istočno evropskim neznabožcima ( što uostalom ona i tvrdi )......i sad malo zajebancije : reče li Pavle , da oni koje on pokrštava , nikad neće biti kao izabran narod koji zna boga , već će tavoriti u neznaboštvu ( to je govorio i pred kardinalima koji su mu sudili sa papom ).......pa otkud sad jedan neznabožac zna čak i šta je bog mislio - i to bolje od svih onih božijih izabranika !? zaista !

Свако нађе оно шта тражи. Љубоморан нађе доказ своје љубоморе. онај ко верује у врачаре нађе доказ своје вере, онај ко верује у еволуцију нађе доказ своје вере. Право питање би било: зашто сам ја одабрао да верујем у ово у шта верујем. Наша слободна воље је и у слободи избора у шта ћемо да верујемо.

Poslednja izmena:
.....verovati ili znati !?.....gotovo uvek čovek je bio između ovih stvari......mnogi su se odlučili za mešavinu.....pa tako imamo one koji slepo veruju i na toj , kako da kažem , slepoći , grade svoje nekakvo znanje o takozvanim krucijalnim pitanjima.....drugi pak na tuđim znanjima proisteklih iz slepog verovanja grade svoje znanje i ne pada im napamet da vide ta znanja kao veru , da su slepo verujući.....

...retki su oni koji kažu : ah , na ovo pitanje nema odgovora ni približno tačnog , dok je sveta i veka - jer to je večno pitanje , na koje ne može ni eonski život da da odgovor......to je tako od postanka , za njih - pa tu stvar takvu kakva je nastoje da spoznaju u vremenu i prostoru u kome su oni - jer ona nema početak spoznatljiv , pa nema ni kraj ........sledstveno tome prorokovanje po takvim pitanjima je prevara , manipulacija , podla prevara sa dalekosežnim posledicama - rekao bih nesagledivim !

Управо тако. И шта је онда истина? Оно шта смо ми одабрали да верујемо?
Када сам размишљао о томе вреди ли веровати у Бога, упитао сам се и каква ће мени бити корист од тога. Увидевши да се цео мој живот врти око тога у шта ја верујем схватио сам да је вера у Бога једна јако моћна и за мој живот корисна ствар која је мој живот испунила смислом,
Ја не верујем у макар каквог бога, Мој Бог живи у мени као моја Истина и као такав он обликује мој доживљај реалности. Ја имам моћ да обликујем свог Бога да буде онакав какав мени одговара, Тај Бог мене учи како да га обликујем да он заблиста у мени у својој сили и слави. Ја сам изабрао Бога и Он је изабрао мене.Људи немају ни представу шта се ту догађа у односу човек-Бог.

Свако нађе оно шта тражи. Љубоморан нађе доказ своје љубоморе. онај ко верује у врачаре нађе доказ своје вере, онај ко верује у еволуцију нађе доказ своје вере. Право питање би било: зашто сам ја одабрао да верујем у ово у шта верујем. Наша слободна воље је и у слободи избора у шта ћемо да верујемо.

E moj Grome...Navata snimač one koji lupetaju,a takve kao ja izbriše! Jer takav kao ja bi mu rekao da je najvažniji dokaz
etapni snimci razvoja ljudskog embriona od nastanka do rađanja urađeni ultrazvukom. Dokaz su faze koje embrion prolazi!
Naravno,Darvinova teorija ima šupljina i nedostataka,ali u vreme Darvina nije bilo ultrazvučnog snimanja ni instrumenata kao danas!
Danas su dokazi TE upotpunjeni i nema više šupljina!
Ovi snimljeni glupanderi "veruju" u TE!:hahaha:
Šta tu ima da se veruje-ili znaš ili ne znaš!:mrgreen:

......snimak film , o nastanku i životu embriona u materici do rađanja , ne pokazuje evolutivnu transformaciju ćelije kroz razvoj života - kroz eone.....nije to slikovit put života iz vode do kopna , a ponajmanje put majmuna do čoveka.....svakako da majmunski vladari nastoje da zaglupljivanjem i pretvaranjem čoveka u radnu životinju ostvare svu vlast nad čovečanstvom - no ta doktrina nema veze sa evolucijom.....evolucija je ideja , koja nema naučno utemeljenje - ima mnogo šupljina današnje njeno naukovanje......
......neznam zašto se njoj , današnjoj nauci o evoluciji odupiru raligijski kreacionisti - jer ona kao i teorija praska , samo veliča moći tvorca , naravno ako se prihvati i pusti da služi religiji.......recimo , ako za stvaranje čoveka kažemo : "čudni su božoji putevi i njegove promisli " , kojim je stvarao život na ovom svetu - velika je njegova moć ; eto slave nad slavama , za vjeke vjekova.....
....kad se kaže da je čovek stvoren od zemlje , zar to nije metaforično kazivanje da je ćelija kao osnovna jedinka stvorena od osnovnih elemenata ( atoma ) kojie sadrži planeta zemlja.....a stvaranje od ćelije , nauka je eksperimentalno izvela i izvodi svaki čas......eto Adama i Eve po božijoj promisli - a to sve može biti i pomirljivo sa biblijskim postankom.....

....sve u svemu , uvek je to jedna te ista priča.....

....doćiće vreme kad će EVOLUCIJA biti drugačije viđena , kad ukrštanjem majmuna neće se rađati ljudi vođe !

.....jedno je očigledno , darvinistička evolutivna selekcija ne daje najbolje i najsavršenijem životne šanse , za opstabak - već predatorima / rekao bih ništarijama i šljamu......takva naučna teorija potrebna je zarad opstanka ovakvih društveno političkih sistema.....tu čast , poštenje , ljudskost , čovekoljublje ia tako to nema šanse.......takva evolucija je zverska doktrina i ništa više.....to je put od ideje o čoveku do stvaranja čoveka zveri !

„Neko me uvredi. Spreman sam da ga ošamarim. Posle razmišljanja, suzdržim se.
Ko sam ja? Koje je moje pravo ja: ono koje uzvraća ili ono koje uzmiče? Prva moja reakcija uvek je silovita, a druga šonjava. Ono što nazivamo „mudrost“ u suštini je samo jedno neprekidno „posle razmišljanja“, to će reći, neaktivnost kao prvi pokretač.“

Emil Sioran

.....svako živo biće ima svog boga - pa je posve normalno da ga i oblikuje , kako bi on oblikovao njega.....
.....tako nekako je i sa nam....pa se može reći da je to naša prirođena datost - i nju možemo videti kao veliku sveobuhvatnu razvojnu moć , koja nam omogućava opstanak , rast i razvoj u svakom pogledu - u svakoj sveri koja nas čini živim bićima......
.....ova činjenica daje za pravo , bar tako oni misle , religijskim vojnicima , da tvrde , kako smo svi zbog nje umreženi i činimo tako umreženi živo biće crkve , nad kojom caruje bog tvorac......to sugeriše da jedinki biva u velikoj meri ograničena slobodna volja - samim tim deo lične odgovornosti se prebacuje na kolektivnu ( koja sve u svemu svodi se na puj pike ne važi se - pojeo vuk magarca ).......
......otuda snajperista nije mrski ubica iz potaje , već poslušnik koji samo dobro radi svoj posao.....poslušanjije nosi oprost i oslobađa odgovornosti !

Back