Mučna smrt BiH

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Moja Republika

Domaćin
Poruka
3.671
Malo po malo svi stranci koju su nekad nesto pokusali uraditi u BiH dizu ruke od nje. Kroz 10 godina BiH nece biti na mapi. Samo pametno i polako. :ok:

“Mučna smrt BiH”
15.08.2012.

Međunarodna zajednica više ne pokazuje interesovanje za BiH, zbog čega domaći političari mogu da počnu da rasklapaju političku arhitekturu koju su SAD uvele Dejtonskim sporazumom i time dovedu zemlju još bliže nepovratnom kolapsu, smatra nekadašnji pravni savjetnik supervizora za Brčko Metju Periš.


U komentaru za analitički servis “Transkonflikt” pod naslovom “Mučna smrt Bosne”, Periš podsjeća da visoki predstavnik u BiH nije donio značajniju odluku od marta 2011. godine i da danas rijetko objavljuje javna saopštenja od nekog značaja.

“Zaokupljena krizom na Bliskom istoku, međunarodna zajednica više ne mari ni najmanje za Balkan. Međunarodni pritisci kojima je region izložen finansijske su prirode”, piše u analizi.

Periš dodaje da na ekonomsku krizu u BiH ne utiče samo globalna recesija, nego i predstojeće članstvo Hrvatske u EU, što će dovesti do pooštravanja regulatornih standarda za robu koja se uvozi iz BiH i smanjenja zarada izvoznika iz BiH.

“Iz toga proizilazi potreba da se pažnja građana skrene sa ekonomskih na politička pitanja. Srećom, instrument za ostvarenje tog cilja je pri ruci. Međunarodna zajednica više se ne interesuje za ovu zemlju, pa političari u BiH mogu da počnu rasklapanje aparata političke arhitekture koju je vlada SAD nametnula Dejtonskim mirovnim sporazumom”, piše u komentaru.

Periš smatra da se “principijelna dinamika” ovog projekta zasniva na činjenici da Srbi iskorištavaju podjele među Bošnjacima i Hrvatima, odnosno između doskorašnjih saveznika Zlatka Lagumdžije, predsjedika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i ministra spoljnih poslova, i Željka Komšića, bivšeg potpredsjednika stranke, koji je 23. jula napustio ovu partiju.

Periš navodi da svaki političar u BiH zna da je članstvo BiH u EU tek daleka mogućnost, gledano srednjoročno. EU je u kolapsu pod težinom sopstvene neorganizovanosti i svojih siromašnih članica Grčke, Bugarske i Rumunije. Ideja o skorom prijemu toliko nefunkcionalne zemlje poput BiH gubi sav kredibilitet u hodnicima Evropske komisije, gdje su razmišljanja fokusirana na ublažavanje posljedice preranog formiranja monetarne unije, piše u komentaru.

Periš ocjenjuje da reforme zadate odlukom Evropskog suda za ljudska prava o slučaju Sejdić-Finci nisu moguće zato što će svaki amandman saglasan sa presudom “ići na štetu Hrvata, koji sebe već doživljavaju kao ugroženu manjinu”. Ako se iz izbornog sistema BiH uklone etničke kvote, neizbježno je da to bude na štetu najmanje grupe, navodi komentator “Transkonflika”.

Periš smatra da je cilj predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika promovisanje ideje odvajanje RS od ostatka BiH i da on sada svojim potezima pokušava da eliminiše SDP kao političku snagu, u čemu mu na ruku ide slabljenje vlasti na nivou BiH.

U komentaru se dodaje da je Dodik iskoristio pogrešan potez Lagumdžije prilikom glasanja BiH za rezoluciju Generalne skupštine UN o situaciji u Siriji, i nametnuo se kao tumač Ustava, žaleći se da se Lagumdžija nije konsultovao sa Predsjedništvom BiH.

“Dodik je uspio da popuni ekonomski vakuum izvanrednim političkim uspjehom. Polako, ali sigurno, on uvjerava svoje evropske sagovornike da centralizovana bosanska država nije kredibilan projekat. On to ne čini lupanjem pesnicom po stolu kao nekakva secesionistička babaroga, nego podrškom ustavnoj reformi u skladu sa presudom u slučaju Sejdić-Finci i manipulisanjem podjelama između Bošnjaka i Hrvata”, ističe se u komentaru objavljenom na veb sajtu “Transkonflikta”.

U tekstu se dodaje da se među diplomatama i komentatorima formira konsenzus o tome da se BiH kao država približila nepovratnom kolapsu i da ostaje pitanje da li će taj raspad ponovo dovesti do nasilja.

Periš ocjenjuje da će se strani investitori teško odlučiti na ulaganje u zemlju koju prožima korupcija, kakav je slučaj sa BiH, i da država može da ostvari manji ekonomski razvoj samo izvozom poljoprivrednih proizvoda u EU.

http://www.bigradiobl.com/vijesti/mucna-smrt-bih
 
Takozvana BIH je pseudopravni provizorij , tamnica naroda i crna rupa Evrope .. i bolesnik na Balkanu ....

Mirna disolucija BIH po entitetskim granicama nema alternativu i predstavlja imperativ vremena ....
 
BiH treba podeliti na tri države i to: Srpska,Hrvatska i Balkanska Džamahirija sa mogućnostima da se Srpska i Hrvatska ujedine sa matičnim državama. Ovo je idealno rešenje za sva tri naroda. Ovo je način da svoju afirmaciju dobiju svi a Srbi-muhamedanske veroispovesti (tzv. Bošnjaci) da konačno dobiju državu u Jevropi. Ostali svako svome pa šta Bog da.
 
BiH treba podeliti na tri države i to: Srpska,Hrvatska i Balkanska Džamahirija sa mogućnostima da se Srpska i Hrvatska ujedine sa matičnim državama. Ovo je idealno rešenje za sva tri naroda. Ovo je način da svoju afirmaciju dobiju svi a Srbi-muhamedanske veroispovesti (tzv. Bošnjaci) da konačno dobiju državu u Jevropi. Ostali svako svome pa šta Bog da.
Naravno :ok:
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top