MUCENICKI STUB

Zašto nije nosio stub? Zato što bi stub bio težak nekoliko stotina kilograma, pa bi se onaj jadni Sima kojeg su naterali da mu pripomogne iskilavio do Golgote.
ovo je i dalje samo tvoje tumačenje.
Zatim, zašto bi vukao stub sa sobom, kada je Golgota (kosturnica, gubilište to jest) imala dalekovido pobodene stubove. Jedino je falio patibulum, odnosno prečka.
Ako mi ne veruješ, probaj u dvorištu d postaviš stub koji može da izdrži čoveka, pa ćeš videti koliki je to posao i koliko treba da je težak.
a zar on i nije trebao da bude mučen?

.....

Inače, istorijski spisi nedvosmisleno pokazuju kako su izvođena pogubljenja. Nema razloga verovati da su za Isusa učinili izuzetak.
zašto?

A "originalna biblija" pisana je krajem bronzanog i početkom gvozdenog doba, a ne u vreme kada su evropskim prestolnicama zvrndali tramvaji
možda je pisana i tada,ali je prevedena baš u doba tramvaja

.....

Inače, istorijski spisi nedvosmisleno pokazuju kako su izvođena pogubljenja. Nema razloga verovati da su za Isusa učinili izuzetak.
Pravo pitanje, na koje treba ti da odgovoriš, jeste zašto bi činili izuzetak?

A "originalna biblija" pisana je krajem bronzanog i početkom gvozdenog doba, a ne u vreme kada su evropskim prestolnicama zvrndali tramvaji
možda je pisana i tada,ali je prevedena baš u doba tramvaja

Tvoja biblija je prevedena u doba tramvaja. :mrgreen:

ovo je i dalje samo tvoje tumačenje.

To nije moje tumačenje. Tako piše, takvi su istorijski izvori. Takav je originalni tekst.

a zar on i nije trebao da bude mučen?

Ne znam da li je trebalo da bude mučen, ali je bio mučen. Onako kakvi su bili rimski običaji. Nisu ga istezali kroz točak, nisu ga smudili, nisu ga zakopavali u zemlju, nisu mu puštali glasnu muziku...

Jednostavno su ga razapeli.

Zašto nije nosio stub?

marko 15.21-i prisilili su jednog prolaznika koji se vraćao s polja,nekog Simona iz Kirene,.....,da mu ponese stub na koji će biti pribijen
ovo jasno pokazuje da stub nije već bio pribijen na mestu određenom za pogubljenje već da je nošen sve vreme.i to pokazuje da tvoja teorija o tome da su stubovi već bili postavljeni nema nikakvog osnova.
takođe ako se uzme u obzir da se govori o samo jednom stubu na koji je bio pribijen,nema nikakvog smisla da je na tom stubu bio razapet rukama jer onda nije mogao biti poboden u zemlju.ili je možda mogao ali su mu ga morali skinuti sa ruku( horizontalnog položaja) i postaviti u vertikalni položaj pobivši ga u zemlju.ali je onda taj stub ili prečka morao biti veliki nekoliko metara a takav stub je nemoguće nositi u horizontalnom položaju.još jedan dokaz koji pobija tvoju teoriju.
znači,sve vreme se govori o jednom stubu koji je nošen od mesta mučenja do mesta pogubljenja i na kome je isus pribijen i ne postoji nikakav drugi stub.

Pravo pitanje, na koje treba ti da odgovoriš, jeste zašto bi činili izuzetak?
a ko kaže da je to bio izuzetak?

To nije moje tumačenje. Tako piše, takvi su istorijski izvori. Takav je originalni tekst.
hajde citiraj grčki tekst iz biblije pa da prevodimo zajedno...baš me zanima gde to piše

Ne znam da li je trebalo da bude mučen, ali je bio mučen. Onako kakvi su bili rimski običaji.
dobro da si shvatio :)

.....

marko 15.21-i prisilili su jednog prolaznika koji se vraćao s polja,nekog Simona iz Kirene,.....,da mu ponese stub na koji će biti pribijen
ovo jasno pokazuje da stub nije već bio pribijen na mestu određenom za pogubljenje već da je nošen sve vreme.i to pokazuje da tvoja teorija o tome da su stubovi već bili postavljeni nema nikakvog osnova.

Ovo samo jasno pokazuje da u tvojoj bibliji piše stub. :D
Izvan biblije, "moja teorija" oslanja se na izveštaje istoričara i zdrav razum.
Jedan od problema jeste da jedan čovek ne bi mogao nositi stub dovoljno čvrst da bi se na njemu neko mogao razapeti.
Drugo, bez obzira šta ti zamišljao, uglaviti običnu stožinu je težak fizički posao koji oduzima pola dana, ukoliko je u pitanju iskusan domaćin. Stožina je motka oko koje se slaže stog sena. Ovakvo drvo ne može nositi čoveka. Ukopavanje pomoću alata (bronzanih?!) stvorilo bi veliku rupu koja bi bila isunjena nedovoljno nabijenom zemljom pa ne bi imala stabilnost potrebnu za nošenje tereta istog dana.

takođe ako se uzme u obzir da se govori o samo jednom stubu na koji je bio pribijen,nema nikakvog smisla da je na tom stubu bio razapet rukama jer onda nije mogao biti poboden u zemlju.
Isus nije poboden u zemlju. Nije ni prečka. Samo stub. I to ranije. :roll:

ili je možda mogao ali su mu ga morali skinuti sa ruku( horizontalnog položaja) i postaviti u vertikalni položaj pobivši ga u zemlju.ali je onda taj stub ili prečka morao biti veliki nekoliko metara a takav stub je nemoguće nositi u horizontalnom položaju.još jedan dokaz koji pobija tvoju teoriju.

Znači, nije nosio stub, nego prečku. :hahaha:

znači,sve vreme se govori o jednom stubu koji je nošen od mesta mučenja do mesta pogubljenja i na kome je isus pribijen i ne postoji nikakav drugi stub.

Govori se o prečki. A postojala su još bar dva stuba.

Ovo samo jasno pokazuje da u tvojoj bibliji piše stub. :D
Pa da...onog trenutka kad sam se potpisao Biblija je postala moja :D
Izvan biblije, "moja teorija" oslanja se na izveštaje istoričara i zdrav razum.
Aha...znači vi ne priznajete ono što su apostoli pisali već iznosite sopstvene teorije o tome kako je moglo a ne kako je zaista bilo.
Pa lepo...

Isus nije poboden u zemlju. Nije ni prečka. Samo stub. I to ranije.
a gde to piše,aj citiraj gde piše da je isus bio pribijen na stub koji je već ranije bio poboden u zemlju. a ja ću ti citirati suprotno
marko 15.21,,.....da mu ponese stub na koji će biti pribijen''

Znači, nije nosio stub, nego prečku. :hahaha:

Govori se o prečki. A postojala su još bar dva stuba.
ok.neka bude i tako.samo mi citiraj grčki tekst iz novog zaveta gde piše da se govori o barem još dva stuba.

.....

33. И кад дођоше на место које се зваше костурница, онде разапеше Њега и злочинце, једног с десне стране а другог с леве :confused:

da.pribiše na stub koji je simon nosio za njega.
i šta s tim stihom?
mislio sam na grčki tekst ,,original'' a ne na srpski prevod.

da.pribiše na stub koji je simon nosio za njega.
i šta s tim stihom?
mislio sam na grčki tekst ,,original'' a ne na srpski prevod.

Ne vladam grčkim.

A šta ti nije jasno? Razapeta su trojica. Za svakog po jedan stub (i po jedna prečka, po rimskom običaju). Rekoh, behu bar još dva stuba, a po svoj prilici, moglo ih je biti i više, za masovnija pogubljenja. :neutral:

evo kako je izgledao mucenicki stub

428px-JUSTUS_LIPSIUS_1594_De_Cruce_-1.jpg

"Crux simplex", a simple wooden torture stake, according to the classic Greek word "stavros" ("σταυρός"), by Justus Lipsius (1547-1606), De Cruce, Libri Tres, Adwerp, 1594, p. 10.

http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:JUSTUS_LIPSIUS_1594_De_Cruce_p_10_Torture_stake.jpg

i cemu onda vasi silni (najbolje zlatni) krstovi oko vrata??? mozda zbog Konstantinovog znaka pred bitku kod Milvijskog mosta :think:

pa zna se cega je krst simbol :mrgreen:

vidi temu KRST
evo ovako pise :
KRST - Mnogi ljudi smatraju da je krst hriscanski simbol. Hriscani su usvojili krst, ali njegovo poreklo datira mnogo ranije nego sto je Mesija (Hrist) bio rodjen . Krst datira iz drevnog Vavilona i obozavanja Boga Sunca Mitre i Tamuza. U stvari krst nije koriscen od strane hriscnana, dok u 4 veku Imperator Car Konstantin ( obozavalac Boga Sunca) nije imao viziju krsta iznad Sunca .
itd

al ne nasi, krst uopste nije simbol hriscanstva, vec je paganski simbol... a crkva ga je preuzela...

ja ne nosim krst, niti ga obozavam...
osmehh-1.gif

pozz
naklonnn-1.gif

Poslednja izmena:
A po čemu ? Kao da samo Jehovini svedoci veruju da je Isus razapet na stub: :D
Nisu oni jedini hrišćani koji vruju tako!

Hrišćani uglavnom veruju da je Isus raspet. Na stub je eventualno mogao biti okačen.

Inače, hrišćani veruju da je postojao stub. Zato se u srpskoj bibliji pominje i stub i krst. Nekada je stub, a nekada krst.
Recimo, raspet je na krstu, ali je skinut sa stuba. :eek:
Jel razbistrenije? :mrgreen:

PS Tako se ja pozdravljam sa besmrtnom curom. :mrgreen:

Poslednja izmena:

Back