gost 430818

Obećava
Poruka
77
Zdravo svima, nadam se tema odgovara kategoriji.
Imam problema sa mucanjem...
Isao sam kod logopeda pre koju godinu ali nije mi pomoglo, posle logopeda sam nasao na internetu da neki rus u Beogradu leci mucanje pa sam hteo i to da probam...
Uglavnom otisao sam tamo i to je bilo tipa nas desetak u grupama, skupljamo se svaki dan i radimo vezbe, a sem toga bih morao da iznajmim stan u Beogradu i da se derem oko pola data na sav glas svaki dan i uz to neke vezbe disanja tipa da vezem kanap oko stomaka i tako vezbam disanje... A sem toga je bilo bas skupo...
Tako da sam odustao i od toga.
Uglavnom da ne duzim previse, Zanima me da li je moguce izleciti se od mucanja pomocu hipnoze, posto sam cuo da je moguce izleciti neke psihicke probleme pa cak i fizicke pomocu hipnoze...
Hvala u svakom slucaju i naravno ako neko ima iskustva u ovome da podeli sa mnom, puno bi mi znacilo 🙂

Uzmi neku knjigu,koju nisi čitao,i čitaj naglas,počni da čitaš polako prvo,ako vidiš da ne mucaš,ubrzaj čitanje,saznaj da li mucaš kada pričaš brže,ako mucaš kada pokušaš da ubrzaš neku reč,onda pričaj sporije. Vežbaj govor dok čitaš naglas nešto.

Mucanje ima veze sa samopouzdanjem. Probaj kad osetiš da ćeš da počneš da mucaš,samo stani,zaustavi se,udahni duboko,skoncentriši se, napravi misao u glavi šta si hteo da kažeš,pa kreni.
Nije lose u grupi to vezbati, moguce je da postoji cak i neka onlajn
grupa gde se razgovara preko skajpa , ako covek ne zivi u nekom velikom
gradu. Ima raznih postapalica, svakako da postoje neki prirucnici za vezbanje.
Covek koji muca tacno zna kod kojih reci ima najvise problema i onda bira
druge reci koje izgovara bez problema.

Ovo je jedan youtube klip, nemacka drzavna televizija ( znaci nije nikakva reklama,
prevara) koji pokazuje coveka koji je pre hipnoze uzasno mucao, posle hipnoze
poceo je relativno normalno da govori. Komplikovano je ocigledno naci pravog
psihologa jer je ovde rec o centru za hipnozu u Minhenu i ovaj psiholog to radi
uspesno vec 25 godina. Pogledaj, nema veze sto jezik ne razumes.
Usput, taj psiholog kaze da nije svako mucanje pogodno za hipnozu.

Znam dečka koji je ostao rano bez oca,i to mu je stvorilo problem sa samopouzdanjem,počeo da muca,pa kad je ušao u tinejdzerske godine hteo da postane reper,ali je mucao,mučio se,pisao tekstove ali je taj prblem sa mucanjem stvarao veliki problem,problem je ležao u samopouzdanju,trebale mu jedno dve godine,da izrepuje strofu od 40 sekundi bez mucanja,uspeo je,bio je uporan,uz pomoć rep muzike i ponavljanja tekstova koje je napisao,prevazišao je mucanje,kasnije je mucao samo kad se napije (alkohol smanji koncentraciju u mozgu,pa se mana vrati) ali i to je prevazišao,sad ne muca uopšte.

Npr. u obdaništu sam imala faze jer sam neku decu posebno volela i uz i zbog njih počela da mucam, izgovaram ono glupo R kao L, iz puke ljubavi sam razvijala govorne mane, ali tad su vaspitači i učitelji potezali put lično kući da ukažu roditeljima na neke stvari.

Imao je neki lik u 5. razredu koji je kidao istoriju, zajedno smo išli na hor i dešifrovali engleski, zbog njega sam godinu dana lupkala nogom nervozno pod klupom jer je to bio njegov zaštitni znak;
... sve jer sam uvek zinula kako sve zna, i zbog tog engleskog, baja išao na tečaj a ja nisam, bili su neki Beatlesi, ne sećam se koja pesma, spremali smo je zajedno za hor;

Nema mnogo veze sa temom, ali možda neki roditelj pročita-dete ode u vrtić/školu i najednom promuca, prolala umesto R, počne da trese nogom...
Nekad je to samo emocionalne prirode.
Moji drugari danas govore bez problema, govore da im se ne može upasti u reč,
to je bila prolazna faza...
Ja već-ja-parlam na nekoliko jezika, prava sam jezičara kako je i trebalo biti, uvek sam želela da budem neko ko govori sa lakoćom i sa mnogo ljudi.
Čak i u poznijim godinama je moguće da se to ispravi bez problema, ne brinem!

A i nekako bi mi bilo slatko da čujem nekog svojih godina da muca, šta, pa bude i zabavno!:cvet:

Ne sećam se : ) Možda se radilo o Demostenu, ali nisam sigurna.
Da, Demosten je tako lecio svoje mucanje.
A ovo je momentalno najpoznatiji "mucavac", mozda i buduci
predsednik Amerike, Dzo Bajden.

Vrlo zanimljiva ispovest i ovog decaka, ali i kanddata za predsednika:

Dečak "ukrao šou" na konvenciji: Bajden mu je dao broj telefona; čestitka i iz Trampovog tabora VIDEO
Najupečatljivija scena poslednje večeri Demokratske nacionalne konvencije nije bio nastup političara ili holivudske zvezde, već govor jednog dečaka.
IZVOR: B92 PETAK, 21.08.2020. | 16:51

Trinaesetogodišnjaku Džo Bajden pomaže da prevlada mucanje.

Trinaestogodišnji Brejden Harington poručio je u emotivnoj video-poruci da je Bajdena upoznao na predizbornom skupu u Nju Hempširu početkom godine.

"Bez njega vam danas ne bih govorio", kazao je nasmešeni dečak.

"Kazao mi je da smo članovi istog kluba. Mi mucamo. Bilo je neverovatno čuti da je neko poput mene postao potpredsednik", kazao je Brejden.

Sedamdesetsedmogodišnji Bajden kao dete jako je mucao zbog čega su mu se okrutno izrugivali.

Bajden ponekad u sklopu kampanje govori o svome naporu da prevlada mucanje, o tome kako je naglas čitao knjige irskih pesnika i noću vežbao izgovor sa svetiljkom uperenom o ogledalo.

Brejden je ispripovedao da mu je Bajden pričao o pesmama koje je čitao naglas i pokazao mu kako označuje svoje govore kako bi ih lakše izrekao.

"Ja sam samo običan dečak, a Bajden mi je u kratkom vremenu usadio samopouzdanje u nečemu što me mučilo celog života", rekao je.

"Džou Bajdenu je stalo do mene. Zamislite što može učiniti za sve nas", poručio je Brayden.

Brejdena su zbog hrabrosti da javno nastupi kasnije pohvalili brojni korisnici društvenih mreža, a jedna je pohvala stigla i sa suprotne strane političkog spektra. Savetnica američkog predsednika Trampa Kelien Konvej objavila je na Tviteru: "To je pravi put, Brejdene."

"Mogu me nazvati"

U videu o Bajdenovom životnom putu, koji je emitovan pre nego što je prihvatio demokratsku predsedničku nominaciju u četvrtak uveče, spominje se njegov problem s mucanjem u mladosti, koji je bio vidljiv i nekoliko puta tokom demokratskih debata.

Bajden je u intervjuu za časopis The Atlantic rekao da još uvek ponekad muca, što možda i objašnjava poneke njegove gafove. A kad negde upozna osobu koja muca, često joj da svoj privatan broj telefona.

"Mogu me nazvati", rekao je Bajden.

Back