Quantcast

Mrtva priroda-Natura morte

Poli46

Buduća legenda
Poruka
37.791
Mrtva priroda (francuski: Nature morte; engleski: Still Life, njemački: Stilleben) je likovni motiv, prikaz neživih ili nepokretnih predmeta (cveće, upotrebni predmeti, lovački pribor i ulov, posuđe) u likovnim umetnostima
Kao posebna tema javlja se od antike, a u srednjem veku tek pojedini detalji u okviru religijskog prikaza imaju oznake mrtve prirode. Od 15. stoleća i renesanse raste značenje takvih prikaza koji su još uvek delom portreta ili pejzaža, ali imaju značajno religijsko ili alegorijsko simbolično značenje. U baroku mrtva priroda postaje posebna slikarska tema, a osobit procvat doživljava u flamanskom i holandskom slikarstvu 17. stoleća. Motiv mrtve prirode, za razliku od portreta i pejzaža, omogućavao je slikarima veću kontrolu kompozicijske postavke, te elemenata harmonije i proporcija u svrhu ostvarivanja umetničkog sklada koji se tada smatrao definicijom lepote.
53160_1.jpg
U 19. stoleću Paul Cézanne je na tematici mrtve prirode rešavao temeljne probleme slikarskog izraza i dvodimenzionalnosti slike.

Osim u slikarstvu, kiparstvu i grafici, javlja se i u fotografiji i drugim oblicima savremenog umetničkog izraza (instalacije, video, ambijentalna umetnost).

- - - - - - - - - -

53180_1.jpg

Paul Cezanne
 
Poslednja izmena:
Top