Mreža se zapetljala, potreban savet

Pitao sam koja je prednost toga?
Ovako je isto tako samo imam 8 porta mesto 4...
Ne smeta mi što imam 2 uređaja mesto 1 jer sve radi upravo kako sam očekivao.
Nemojte mi zameriti ali se osećam kao gospodin Labus u emisiji nikad izvini (pogotovo u serijalima u WC-u) tako da se neću dalje natezati sa nekosntruktivnim predlozima i odgovorima.
Dakle problem je rešen, odavno, i svima bih preporučio ovakav način povezivanja računara jer je jeftinije a "prazan hod" koji se javlja usled neupravljivog switch-a mreže je zanemarljiv za kućne mreže.

Zaista bih voleo da pročitam neki zanimljiv post iz koga bih eventualno naučio nešto i ne bih da izgubim sledećih 2 min čitajući nekonkretne i nekonstruktivne odgovore napisane da bi se povećao ukupan broj napisanih poruka, hvala.

To sam rekao cisto kome smetaju 2 uredjaja,ako ti ne smeta OK.
Ako si toliko prepametan sto si postavljao post,mi ti zelimo da pomognemo a ti omalovazavas,sta dalje reci.

p.s - Ti si izlupa vecinu svojih postova u ovoj temi a nekom prebacujes nabijanje postova,konstruktivne poruke su one koje se ne koriste za svadju tako nemoj da spominjes konstruktivnost,sam si spomenu Labusa pa predpotavljam da ti ekonomija ide kao i njemu.

Poslednja izmena:
Takvim nema pomoci,covek pojma nema,wikipedia mu izvor znanja pa dosao da pametnuje.

A sta znam. I ne treba neko znanje za to. Ja to njemu sto sam rekao sam naucio za 10 minuta, kad mi je covek objasnjavao. Ruter dodeljuje ip adrese, a switch ne, jer je samo switch. A da bi imao mrezu svaki komp mora imati svoj ip, inace kako ces mu drugacije pristupiti.

Jednostavno skroz.:)

Jedino ako on nije toliko stupido, pa ne moze uklopiti sve sto smo mu napisali.

Ne mislim ja na ovo,ovo je glupost nego covek nece da shvati i nece da prizna da je pogresio kao da je popio svu pamet sveta.Koja je svrha postavljanja teme kada neces da prihvatis ono sto ti ljudi govore iz iskustava i dugogodisnjeg bavljenja materijom,i jos na kraju poceo da vredja a postavio sam samo jedan prost post i njemu se digao nos.

Ne mislim ja na ovo,ovo je glupost nego covek nece da shvati i nece da prizna da je pogresio kao da je popio svu pamet sveta.Koja je svrha postavljanja teme kada neces da prihvatis ono sto ti ljudi govore iz iskustava i dugogodisnjeg bavljenja materijom,i jos na kraju poceo da vredja a postavio sam samo jedan prost post i njemu se digao nos.

Ma znam takve ljude, oni od silne tastine i kad im argumentima dokazes da nisu u pravu oni i dalje teraju po svome, takvih kod nas ima i previse.

Takvi su ti nekad bili oficiri u JNA, sve "jablanovi":hahaha: a majmun do majmuna i takvi su ocenjivali druge ljude (vojnike) koji su daleko ispred njih na svim poljima.:hahaha:

Ae ti meni objasni kako ti mislis sa switchom imati u mrezi dva kompa koji imaju svaki svoju ip adresu?

O bože me sačuvaj i sakloni...

Nagradno pitanje: Kako bi ti koji si održavao/pravio mreže povezao 300 računara?
Kupio bi 75 rutera :hahaha: :hahaha: i svaki ponaosob podešavao ili bi podesio jedan ruter, a na njega kačio swictheve sa odgovarajućim brojem portova.

Poslednja izmena:
sinnke, ja sam moj računar kupio od sopstvenog rada - programiranja a verujem da si ti još na grbači svojim matorcima.

Da li ti uopšte znaš šta je razlika između lokalne IP adrese i javnog IP-a?

Postupak pravljenja lokalne mreže sa svičem ili bilo kojim drugim uređajem mora biti isti, odnosno računari povezani u mrežu moraju imati različiti lokalni IP i isti javni IP ukoliko izlaze na net preko jednog rutera.

Ja sam ovu temu pokrenu čisto da potvrdim svoje mišljenje iz razloga što nikada ranije nisam koristio switch a veruj mi da mogu da ti držim lekcije o računarima jer se bavim programiranjem više od 4 godine.

Kada kupiš prvi računar od svog rada, onda možeš da mi kažeš nešto a dotle ćuti jer za tebe je ćutanje mudrost.

Ae ti meni objasni kako ti mislis sa switchom imati u mrezi dva kompa koji imaju svaki svoju ip adresu?
Ko ima komplekse o tome će lako prosuditi čitaoci ove teme, tvoj rečnik i ova rečenica govori o tome kakav si "pauk".
Sine, nauči šta je DHCP, šta je lokalna IP adresa, gateway, broadcast adresa, subnet...pa ćemo pričati a do tada gledaj spajdermena i misli da si pauk.

sinnke, ja sam moj računar kupio od sopstvenog rada - programiranja a verujem da si ti još na grbači svojim matorcima.

Da li ti uopšte znaš šta je razlika između lokalne IP adrese i javnog IP-a?

Postupak pravljenja lokalne mreže sa svičem ili bilo kojim drugim uređajem mora biti isti, odnosno računari povezani u mrežu moraju imati različiti lokalni IP i isti javni IP ukoliko izlaze na net preko jednog rutera.

Ja sam ovu temu pokrenu čisto da potvrdim svoje mišljenje iz razloga što nikada ranije nisam koristio switch a veruj mi da mogu da ti držim lekcije o računarima jer se bavim programiranjem više od 4 godine.

Kada kupiš prvi računar od svog rada, onda možeš da mi kažeš nešto a dotle ćuti jer za tebe je ćutanje mudrost.

Ko ima komplekse o tome će lako prosuditi čitaoci ove teme, tvoj rečnik i ova rečenica govori o tome kakav si "pauk".
Sine, nauči šta je DHCP, šta je lokalna IP adresa, gateway, broadcast adresa, subnet...pa ćemo pričati a do tada gledaj spajdermena i misli da si pauk.

Pokrenuo si temu ali nisi hteo da saslusas, naravno da se radi sa switchom,uvodi sam mreze u firme koje imaju na desetine racunara i naravno preko switcheva i ruotera zavisno od broja racunara dodelujuci najjednostavnije preko DHCP lokalne IP adrese sa jednom javnom IP adresom,evo i kod kuce imam razvedeno preko switcha i routera 5 racunara.
Jednostavno ako imas 2 racunara dovoljan je router zbog toga sam onaj router spomenuo,switch ce ti biti potreban jedino ako planiras vise racunara kasnije ali to nije ni vazno,vazno je da si odmah opalio nemas pojma itd,to je isto ki da ja tebi kazem da nemas pojma o programiranju a od njega kazes zaradjujes za zivot.

Krivo verujes.:)

Kakve veze ima umrezavanje kompjutera sa programiranjem:roll:

Kada kupiš prvi računar od svog rada, onda možeš da mi kažeš nešto a dotle ćuti jer za tebe je ćutanje mudrost

Ja sam tri kompa kupio od svog rada, prva dva poklonio, a treci lap top je kod mene. A ti sto se najvise busaju svojim velikim radom, najmanje rade.;)

Inace meni rad nije muka kao tebi i vecini ljudi u ovoj zemlji, ja na rad gledam na nesto neizostavno dok je covek ziv. Moje vaspitanje je zapadno - na moju srecu.

Na zapadu je rad svetinja, a ne muka kao na istoku.;)

Pokrenuo si temu ali nisi hteo da saslusas, naravno da se radi sa switchom,uvodi sam mreze u firme koje imaju na desetine racunara i naravno preko switcheva i ruotera zavisno od broja racunara dodelujuci najjednostavnije preko DHCP lokalne IP adrese sa jednom javnom IP adresom,evo i kod kuce imam razvedeno preko switcha i routera 5 racunara.
Jednostavno ako imas 2 racunara dovoljan je router zbog toga sam onaj router spomenuo,switch ce ti biti potreban jedino ako planiras vise racunara kasnije ali to nije ni vazno,vazno je da si odmah opalio nemas pojma itd,to je isto ki da ja tebi kazem da nemas pojma o programiranju a od njega kazes zaradjujes za zivot.

Upravo tako.:)

Pitao sam koja je prednost toga?
Ovako je isto tako samo imam 8 porta mesto 4...

Dakle problem je rešen, odavno, i svima bih preporučio ovakav način povezivanja računara jer je jeftinije a "prazan hod" koji se javlja usled neupravljivog switch-a mreže je zanemarljiv za kućne mreže.

Zaista bih voleo da pročitam neki zanimljiv post iz koga bih eventualno naučio nešto i ne bih da izgubim sledećih 2 min čitajući nekonkretne i nekonstruktivne odgovore napisane da bi se povećao ukupan broj napisanih poruka, hvala.

Свич сегментира мрежу али је не дели на трећем слоју оси модела, док рутера ради то је оно што треба да знаш.
Овако како си до сада урадио је сасвим океј за твоју кућну мрежицу, немаш потребу да правиш комплексније захвате слушајући од појединаца.
Подигни један дхцп чисто да ти мало помогне у току даљег ширења, а после тога када зафали још улаза, додаћеш још један свичић и лагано ширити и даље.

-------------------------------------------------------------
Генијалци би стављали рутере где год би могли, рутер томе не служи, служи за доста комплексније ствари на чворовима мрежа.

Back