Mozilla najavljuje sopstveno VPN rešenje

Smarti

Buduća legenda
Moderator
Poruka
40.518
Mozilla najavljuje sopstveno VPN rešenje

Mozilla je objavila da kompanijin dolazeći plaćeni VPN (virtual private network) servis izlazi iz faze beta testiranja tokom narednih nekoliko nedelja. Proizvod će zvanično nositi naziv Mozilla VPN, odbacujući prvobitni Firefox Private Network VPN brend.

Firefox Private Network servis je prvo predstavljen u septembru prošle godine, kao ekstenzija za browser i deo Mozilla Test Pilot programa za korisnike u SAD. Potom je, ranije ove godine, dostupnost aplikacije proširena na Android, Windows i Chrome OS platforme.

Mozilla ističe da je preko ovog projekta potvrdila neke hipoteze i identifikovala je bitne prioritete za budućnost. Na primer, preko 70% beta testera ističe da im VPN pomaže da se osećaju osnaženo, sigurno i nezavisno kada su onlajn. Pored toga, 83 procenta beta testera je istaklo da je VPN lak za korišćenje.

Mozilla VPN će biti dostupan za Windows, Android i iOS, po ceni od pet dolara mesečno, tokom limitiranog perioda kada postane zvanični proizvod. Servis će prvo biti dostupan u SAD, ali će se proširiti na druge regije kasnije tokom godine. Očekuje se objava servisa i za macOS platformu u budućnosti.

Izvor: Neowin

Ebes ti mozzilu koja blage veze nema sta ima kao poziciju a sta nema...

Izgubili su poziciju na browserima, vec deceniju imaju browser koji ima leakage, kontinualno im pada udeo u trzistu, a nista ne rade povodom toga..
Niti skrining poziciji niti skrining trzista...
Kladim se da ne znaju da im curi browser....ne bi me iznenadilo...

A logika im je nudimo vpn , a browser nam supalj....

Ebes ti mozzilu koja blage veze nema sta ima kao poziciju a sta nema...

Izgubili su poziciju na browserima, vec deceniju imaju browser koji ima leakage, kontinualno im pada udeo u trzistu, a nista ne rade povodom toga..
Niti skrining poziciji niti skrining trzista...
Kladim se da ne znaju da im curi browser....ne bi me iznenadilo...

A logika im je nudimo vpn , a browser nam supalj....

Kazes izgubili ?

https://bestvpn.org/best-secure-web-browsers/

Код Мозиле је највећи проблем што преоптерећује процесор.
Ja bih mu oprostio to za neke aplikacije, igre i webgl naravno tu nece proci.
Nekad ti treba stabilnost i na sistemima od 128GB i vise , treba ti browser koji dobro radi, a nije toliko bitno da mu je render brz...
Ali svaki pokusaj da im dojavis da imaju memory leakage je odbijen...ubedjeni su da nemaju , a ja sam siguran da imaju, a kasnije su i ostali postali ubedjeni...
Steta, posto su mi najvise odgovarali, jer mi treba dugotrajan rad i stabilnost a ne bas toliko brzina ...

Ovako sam presao na chrome, koji ne volim , organski, zivo sr.anje je, ono sto najvise mrzim kod modernog sveta, ebemo te a ti cuti i trpi...
Mislim nije los kao browser ali politika autora je spijunaza, kontrola, presretanje, uplitanje, sta reci MS je MS...

Pisao sam, odhebali me kazu neki plugin tj addon je problem a ne core firefox, a nije, tacno , ja radio test sa cistim firefox, nije me mrzelo...
Da ne pricam o nazadovanju samog firefox + addon sistema..

Sad cete se smejati, ali sa mnogo manje memorije i mnogo manje CPU snage ja sam gurao po 4000 otvorenih tabova u firefox plus mix plus addon..
Bez curenja...Idealan alat za web search, nadjes dlaku na puzu golacu...(net protok je limit bio...znaci koji god da sam imao protok , i 100mbps i vise , zajasem ga, 3500 nocu)
A sad, sad ne mogu da nabijem preko 100, 150 tabova a imam rama ne znam sta cu sa njim, dodelim ram disk jer MS ne radi dobro memory swap...
Znam, nema vise ozbiljnih korisnika, svi koriste po 10 20 tabova, ne vise...vazno je igrati se, ali opet drasticno je opala i ponuda i zahtevnost u aplikacijama , sve u fazonu nudimo wizzarde i softwere za glupe , ebes pametne, vazno je imati integralna resenja..

Dodjemo do toga da koji god software da koristis , pocinje da se muci...cak i kad kosta vise od par hiljada dolara...

Ja od tih koristim japanca on je isto chromium blink browser ali je najnajbrzi kojeg znam...i bas je ugodan...
Ali kad me nanjuse da koristim taj browser developeri udare zabranu za koriscenje tog browsera, npr kod igrice. Oni to rade verovatno zato sto misle da koristim neki propust u igrici, obicno se zato to radi, ali ustvari ja koristim to sto je nevidjeno brz webgl i sve ostale render operacije...mnogo brzi i od chroma...

A ne pravi mi protok niti me zaebava kao chrome oko milion stvari..

I dalje mislim da je problem firefoxa to sto nikako ne zele da priznaju da imaju memory leakage a to vec traje jako dugo, i nije mi jasna logika opredeljenja da su uspeli da rahebu dominantne addonove , kao tab mix koji im cini veliku uslugu , a da nisu posle razhebavanja bar integrisali sve mogucnosti tabmix plusa u sam browser...

FF uvodi WebExtension format. za addone.
Pravi se slep kao da je to 10 000 zaludjenika koji vole igricu tipa Forge Empire kojih ima naravno oko 1,5 miliona , sto je mnogo vise nego onih kojima je izuzetno vazan stabilan browser koji moze da ima mnogo tabova a da budu lepo dostupni kao u tab mix plus a da browser ne popuca , ne pojede ogromnu kolicinu memorije ili se uspori na nivo nestabilnosti...

Iz ugla industrije navikli smo...
Znaci ja ne znam nijedan software da nije tako , da je izgubio prakticnost i dobio idiot proof tendenciju, gomile wizzarda i mozda poneku korisnu paletu gotovih primera i sablona..

Browseri su trenutno software koji mozda najvise opterecuje CPU a i MEM ...
Sandbox je ponuda sandboxa kao softwarea, a naravno da nemamo nista protiv da bude ponuda i samog browsera...
Ali sve to je samo prikaz onoga sto futuristi znaju a ostali nemaju pojma..
Nauka je donosila cistocu u pristupu, i vrednost u oblastima, dok su je kontrolisali gornji sloj intelektualaca i nazovimo to fakulteta..
Medjutim sad se tehno scena kontrolise iskljucivo kapitalom, a stopira se sve ostalo...
Izmedju zahteva koji je tehnoloski i zahteva koji je populisticki ili net mrezno isplativ, tehnoloski zahtev nema nikakve sanse da dodje na red.
Nije isplativ...
Napraviti aplikaciju koja od slika pravi buljave oci je mnogo isplativije od napraviti aplikaciju koja vam govori gde imate trenutno slobodno parking mesto u gradu...

A to nije samo pitanje para, nego i moci i paznje prema stabilnosti aplikacije i jos dosta toga..
Smesno ili ne, bankarske aplikacije preko kojih predje milion evra dnevno se prave sa manje paznje i sigurnosti nego aplikacija za buljave oci za smartphone...
Naravno ne ako je neka mnogo velika banka, ali male banke gde bukvalno prodje dnevno preko milion evra preko aplikacije se prave tako sugavo, da je sreca sto nema kikseva..

Back