'Mozgalica' za medicinare!

Poruka
7.141
Nedavno sam dobila ovakvo pitanje (navodno se pita na ispitu iz urgentne medicine):

"Koja je to bolest, ili stanje, kod kog covek ne moze da hoda po ravnom, ali moze da hoda uzbrdo kilometrima?"

Sve moje ideje se svode na neuroloske poremecaje (gde ovo ne mogu da smislim cemu pripada) ali mozda vi imate i neke druge ideje? Hajde da zajedno razmisljamo 'naglas' ! :confused:
 
eh, koki, koki: slabo je to, kolega :), to i mi znamo; hajmo malo da elaboriramo situaciju! Stanje je za urgentnu medicinu, po opisanom jasno je svima da moze biti da se radi o dorzalnoj fleksiji stopala iz nekog razloga......Sta moze da dovede coveka sa ovakvim problemom na - urgentnu medicinu?! Febrilna stanja, koja mogu da aktivoiraju razlicite neuromuskularne procese, narocito kod aktiviranja autoimunih stanja......kojih? kojih neuroloskih (eventualno) poremecaja? ataksije? koja, zasto, kada?

Objasni svoje razmisljanje o skracenju misica!
 
a kako sad da propustim sansu da se izbedachim na brzinu...LOL.

ako bi doticni - teorijski - trebao da je povijen napred, mogla bih da mu "okacim" npr..... behterew-a, ili ankilozirajuci spondilitis, ali bi mogao da hoda i po ravnom; no - ako podjem svojom seljackom logikom da ne mora da ima stopalo u fleksiji, nego da nema mogucnost ekstenzije, recimo, onda "moze" npr. da ga dokaci autobus u predelu, recimo... L2-4 (quadriceps femoris, ekstenzija potkolenice, ako se dobro secam), ili zenina oklagija malko nize (L4-5, ekstensor digitorum longus ili kako vec), taman da mu taj aranzman dozvoli fleksiju, ali da ne moze "natrag"....
a traumom se sasvim lepo kvalifikuje za urgentnu :).
jel' velika budalastina? :)


 
I ja sam potpuno zbunjena...no mozda ima necega u ovome sto prica indigo......mada...hhhmmmmm...racunam, ako ga je zlajznulo nesto po kucmici, bilo kojem segmentu - pa valjda bi logicno bilo da ne moze da - hoda, uopste?! Ili - ne...? Ne znam zasto mi se stalno namece to febrilno stanje, ljudi moji.......mozda zato sto sam videla dete koje je nakon febrilnosti razvilo miozitis sa spasticitetom potkolene muskulature - akutna upala nerava (da me ubijete pa ne znam sad vise kojih anatomski, sta sve tu ide, peroneus, tibialis itd)....I vodili smo ga na 'urgentnu' odnosno hitnu sluzbu......Valjda mi to ostavilo pecat u mozgu, sta li, pa zapela sa tim febrilnim stanjem, ali nekako razmisljam sta moze da natera coveka koji je pokretan (moze uzbrdo kilometrima) da ide na urgentnu medicinu - sem cinjenice da iz cista mira i naglo NE MOZE da hoda po ravnom, dakle da ima ili neki spasticitet ili poremecaj fleksije......Pojma nemam.......
Pikax - ne izvlaci se, mozgaj i dalje! :)
 
a jel' bi ga ruptura ahilove tetive onemogucila da hoda po ravnom? onda ne bi mogao da se popne na prste, a tesko moze i da hoda normalno... tako nesto?

BTW, WW - ne potcenjuj preciznost oklagije :).

EDIT: ako je u stanju KILOMETRIMA da hoda, onda iskljuci febrilnost, ili neke zesce opste simptome; ostaje nam samo trauma, ali ne dovoljno jaka da ga zesce onesposobi.
 
Pa ne potcenjujem, bre - to i mislim: ako ga je zena zviznula oklagijom, sigurno mu je kicmu na dvoje polomila, taj brale nece vise 'odit ni po ravnom ni po strmom! :):)

A ovo za ahilovku.....da, mislim da nije to, jer ja imam trenutno upalu te tetive i veruj mi da ne mogu ni po strmom ni po ravnom ni nikako bez bolova i to zescih.....
:(
 
Na nekom drugom forumu me neko pitao. I nisam sigurna da je to uopste kod nas jer kaze da polaze nostrifikacioni ispit...mozda je negde u inostranstvu, ali kaze to pitaju sve koji polazu i nece da kazu odgovor a niko od studenata jos nije znao.......A bas je zanimljiva mozgalica, je l' da, posebno sto verujem da je stvarno neka glupost! :)
 
indigo:


EDIT: ako je u stanju KILOMETRIMA da hoda

Ovaj podatak me bas zbunjuje.
Kilometrima da hoda, a stanje urgentno :confused:
Kvs bolest - nije, reumatoloska -nije, neuroloska - nisam sigurna,
misicni aparat - mozda

Koji bi to bio poremecaj ravnoteze, koordinacije, lokomotornog aparata da covek moze samo uzbrdo da hoda, a ne po ravnoj podlozi ?
Mislim da je neka trauma u pitanju ...ali zbunjena sam ..kilometrima :confused:

:razz: Mozgam, mozgam.. [/i]
 
Potpuno rupturirana ahilova tetiva. To je donekle urgentno stanje. A sigurno moze da se hoda uzbrdo, a ako bi hodao na ravnom pao bi napred.Trebao bi samo da bude trenutni bol pri rupturaciji, za razliku od tendonitisa gde je hronicni. Ili povreda kicme u nivou L4, L5, S1, S2 gde bi doslo do povrede motornih vlakana "n. peroneus superficialis i profundus" koji bi doveli do palsije "m. extensor digitorum longus". I u isto vreme bi bila izazvana dorsifleksija stopala.To je sve sto sam mogao da se setim do sad.
 
Pa znam potpuna ruptura ahilovke, ok, ali ovo 'mozed a hoda uzbrdo KILOMETRIMA...' - mislim, nigde ne kaze eksplicitno nista o bolu, ali nije mi palo na pamet da MOZE da hoda tehnicki, ali da li ce hodati ili ne jer ce ga boleti, to se vec ne spominje...Zato me to zbunjuje.....Mislim, sa rupturom ahilovke ne bi mogao da napravi ni koraka - svisn'o bi od bolova, zaboga, zar ne?! ...Hhm....MOzda to jeste trik pitanje - tipa 'moze tehnicki, a da li ga boli ili ne, to je druga prica...'
 

Back
Top