Možete li da zamislite svet bez država?

Nema ni jedne države, nigde. Nema granica, vojske, političara,
birokratije. Možete li takav svet da zamislite? Kakve bi bile
prednosti, a kakve mane?
Предности не би било. Било бо само утопијског сна, док не дође до великог истребљења. Нације увек имају државе. Народи немају баш увек државе. Нације и народи се разликују по много чему, а ова разилка је једна од многих. Поредак је такав, да постоје државе. Оне су као куће у којима живе породице. Сви ратови се од увек воде, зато што неке породице, хоже да украду богатство туђег дома, и зуатш што жарко желе да уређују намештај у туђим кућама.

A ti imaš državu? Blago tebi.. :lol:

Ti uprono pokušavaš politiku da preneseš na ovu temu i sad je dosta.
Тема јесте политичка. И искључиво политичка. Ленонова песма је алат за успављивање једних, док их други не опљачкају. А да не говорим да је у исто време ода пост хришћанском уништавању свега духовног код код свих нароа.

A ti imaš državu? Blago tebi.. :lol:

Ti uprono pokušavaš politiku da preneseš na ovu temu i sad je dosta.
Očekivanje da te štiti država i to da te štiti zaista država, su dve
različite stvari. Mi očekujemo, ali šta dobijamo? Korumpiranu policiju
koja štiti kretene svih vrsta.

Da, stanje svesti većine ljudi formira društvo u kome živimo. Mi sami
tražimo zakone, zabrane, kazne. A ovi samo trljaju ruke i viču važi, evo
odmah.
Ko za Kostu što su svi izludeli tražeći da se uvedu strožiji zakoni i veće
kazne u vezi oružja. Kao da to što se desilo nije posledica nečega, već
je samo sebi uzrok. Zašto nismo tražili da roditelji maloletne dece rade
skraćeno? Na primer... Više pažnje, manje nasilja.
Zanimljivo od nekoga ko je protiv državnih komandi....nigde globalizma, samo svest naroda i intelegencija ovlašćenih anarhista...:)

Zavist i zlo su posledica
Netačno. To bi ti htela da je tako. Tj. lepo bi bilo da je svet...čarobna i lep
Dokaze da je zemlja loptasta imaš samo posredne, ali ne i neposredne.
I dokaz da postoji ostrvo Novi Zeland je isto tako posredan, nisi ga videla neposredno svojim rođenim očima.
Poluprečnik Zemlje (a time i loptastost) je izmerio još Erstosten pre 2000 godina i to vrlo jednostavnom, poverljivom metodom za koji je dovoljno znanje matematike s početka srednje škole.
Ali zašto bismo verovali Erstostenu i hiljadama pametnih, nepristrasnih i posvećenih naučnika kada nismo mi lično videli direktno svojim očima. Isto tako, što bismo verovali neuronaučnicima kad mi nismo otvorili lobanju Brejvika da gledamo kako impulsi slabo idu do amigdale Ovo je prilično zgodna pozicija neznanja i nerazumevanja- lepo sve relativizujemo.
Jer nas u suštuni ne zanima istina zato što bi ona srušila ono u šta verujemo.
Ja verujem da se svi rađamo dobri

Mislim, još niko nije dokazao da postoji zla beba.
Ja mislim da još niko nije dokazao da postoji beba kolerik. :mrgreen:

Netačno. To bi ti htela da je tako. Tj. lepo bi bilo da je svet...čarobna i lep

I dokaz da postoji ostrvo Novi Zeland je isto tako posredan, nisi ga videla neposredno svojim rođenim očima.
Poluprečnik Zemlje (a time i loptastost) je izmerio još Erstosten pre 2000 godina i to vrlo jednostavnom, poverljivom metodom za koji je dovoljno znanje matematike s početka srednje škole.
Ali zašto bismo verovali Erstostenu i hiljadama pametnih, nepristrasnih i posvećenih naučnika kada nismo mi lično videli direktno svojim očima. Isto tako, što bismo verovali neuronaučnicima kad mi nismo otvorili lobanju Brejvika da gledamo kako impulsi slabo idu do amigdale Ovo je prilično zgodna pozicija neznanja i nerazumevanja- lepo sve relativizujemo.
Jer nas u suštuni ne zanima istina zato što bi ona srušila ono u šta verujemo.

Ja mislim da još niko nije dokazao da postoji beba kolerik. :mrgreen:
Nisam rekla da je svet čaroban i lep, niti da su svi ljudi dobri, već
samo da se rađaju dobri.
Ideja da se neko prosto rađa takav kakav je, lišava te bilo kakve
lične odgovornosti za sopstveni razvoj. Eto tako si se rodila i šta
ćeš.. Što bi sad ti meditirala godinama, molila se, postila, ili bilo
šta radila, kad amigdala neka radi svoje mimo tvoje volje i ti tu
ništa ne možeš.
Nisam vernik u tom smislu u kom ti vidiš vernike. Više sam praktičar,
pa te to može malo zbuniti. Nema ničega u šta ja verujem potpuno
i bez rezerve, dok ne proverim. Tako da si u odnosu na mene, ti
vernik.

Nema ni jedne države, nigde. Nema granica, vojske, političara,
birokratije. Možete li takav svet da zamislite? Kakve bi bile
prednosti, a kakve mane?
Da ne tupim puno o prednostima pošto nikad o takvoj nedostižnoj situaciji ne razmišljam, ali prva i najgora mana koja mi pada u momentu na pamet je nemogućnost kontrolisanja, sprečavanja i sankcionisanja zločina. U prevodu, bio bi to raj za lopove, nasilnike, ubice, silovatelje, mučitelje, raznorazne bolesnike... Nimalo primamljivo ne zvuči kao ideja.

Da ne tupim puno o prednostima pošto nikad o takvoj nedostižnoj situaciji ne razmišljam, ali prva i najgora mana koja mi pada u momentu na pamet je nemogućnost kontrolisanja, sprečavanja i sankcionisanja zločina. U prevodu, bio bi to raj za lopove, nasilnike, ubice, silovatelje, mučitelje, raznorazne bolesnike... Nimalo primamljivo ne zvuči kao ideja.
Zašto misliš da bi to bio za njih raj? Njih koliko zakon sankcioniše, toliko ih i štiti.
Pedofil bi bio u strahu da će ga nesrećni roditelji ubiti. Ovako možda ga uhvate
a možda i ne, možda ga osude na par godina, a možda se i ranije izvuče.
Eto, kao primer samo, da ne komplikujem previše..

Zašto misliš da bi to bio za njih raj? Njih koliko zakon sankcioniše, toliko ih i štiti.
Svest o odsustvu propisanih normi bi uveliko ohrabrivao kriminalni mentalitet i ponašanje. Zakon ne štiti to, već štiti prava optužene osobe, u suprotnom bi zakon rulje vladao i delio pravdu bez adekvatne istrage, što bi imalo za posledicu to da se i nevini kažnjavaju.

Pedofil bi bio u strahu da će ga nesrećni roditelji ubiti. Ovako možda ga uhvate
a možda i ne, možda ga osude na par godina, a možda se i ranije izvuče.
Eto, kao primer samo, da ne komplikujem previše..
Istina, bio bi u strahu da će ga ubiti. Upravo zato je i potreban zakon koji propisuje adekvatnu kaznu i institucija koja će kaznu sprovesti u delo, a ne zakon rulje. Silovatelj koji zna da mu sleduje smrt za silovanje bi time bio samo motivisan da žrtvu posle silovanja ubije da bi smanjio šanse da ga uhvate. Nema svedoka (žrtve) - nema ni zločina. Zato smrtna kazna za silovatelje nije nikako adekvatan izbor i upravo je kontraproduktivno "rešenje".

Svest o odsustvu propisanih normi bi uveliko ohrabrivao kriminalni mentalitet i ponašanje. Zakon ne štiti to, već štiti prava optužene osobe, u suprotnom bi zakon rulje vladao i delio pravdu bez adekvatne istrage, što bi imalo za posledicu to da se i nevini kažnjavaju.

Istina, bio bi u strahu da će ga ubiti. Upravo zato je i potreban zakon koji propisuje adekvatnu kaznu i institucija koja će kaznu sprovesti u delo, a ne zakon rulje. Silovatelj koji zna da mu sleduje smrt za silovanje bi time bio samo motivisan da žrtvu posle silovanja ubije da bi smanjio šanse da ga uhvate. Nema svedoka (žrtve) - nema ni zločina. Zato smrtna kazna za silovatelje nije nikako adekvatan izbor i upravo je kontraproduktivno "rešenje".
Pa jel imamo rešenje? Jel to što imamo državu i zakone čini da silovatelja nema
ili ih ima manje?
Samo mi nije jasno što bi im raj bio da su prepušteni rulji.

Pa jel imamo rešenje? Jel to što imamo državu i zakone čini da silovatelja nema
ili ih ima manje?
Ima ih koliko ih ima. To što imamo državu i zakone čini da se ređe odlučuju da počine zločin nego što bi da nemamo zakone i institucije.

Samo mi nije jasno što bi im raj bio da su prepušteni rulji.
Pa objasnih:
Bez institucija i zakona ne bi bilo adekvatnog procesa istrage i bilo bi dodatne motivacije da žrtvu, jedinog svedoka, posle silovanja ubiju da bi zataškali tragove.

Bez države ili kakvog god oblika vlasti i društvene organizacije bi se eventualno, kad-tad, počele formirati udružene grupe poput plemena npr, koje bi se dalje razvijale upravo kao što jesu u prošlosti. Drugim rečima, samo bismo se "resetovali" na starije oblike društvenih uređenja i počeli ispočetka.

Ima ih koliko ih ima. To što imamo državu i zakone čini da se ređe odlučuju da počine zločin nego što bi da nemamo zakone i institucije.

Pa objasnih:

Bez institucija i zakona ne bi bilo adekvatnog procesa istrage i bilo bi dodatne motivacije da žrtvu, jedinog svedoka, posle silovanja ubiju da bi zataškali tragove.

Bez države ili kakvog god oblika vlasti i društvene organizacije bi se eventualno, kad-tad, počele formirati udružene grupe poput plemena npr, koje bi se dalje razvijale upravo kao što jesu u prošlosti. Drugim rečima, samo bismo se "resetovali" na starije oblike društvenih uređenja i počeli ispočetka.
Zašto bi počeli ispočetka nešto za šta smo videli da je bezveze?

Nije baš tačno da se ređe u suđuju da počine zločine. Nekim je zločincima
isključivi motiv da se zezaju sa zakonom i vlastima.

Back