Možete li da zamislite svet bez država?

Ne, naravno.
Čak mi nije jasno kako iko može da zamisli život bez države, ako u isto vreme očekuje da ga štiti država, tačnije zakoni, još tačnije državne siledžije.
Recimo film Mad Max 2 bi ličio na to o čemu je tema...gomilice pristojnih ljudi ugroženi od gomile manijaka,
Ljudi koji imaju vojsku i zavode, šta? svoju privatnu državu robovlasničkog tipa...

Nema ni jedne države, nigde. Nema granica, vojske, političara,
birokratije. Možete li takav svet da zamislite? Kakve bi bile
prednosti, a kakve mane?
Očekivanje da te štiti država i to da te štiti zaista država, su dve
različite stvari. Mi očekujemo, ali šta dobijamo? Korumpiranu policiju
koja štiti kretene svih vrsta.

Mogu da zamislim. I bilo bi isto. Neki siledžija bi se uvek nametnuo za vođu plemena. Ili, ako čak i ne bi bilo plemena već samo pojedinačnih porodica, takve siledžije bi otimale i napadale te porodice.

Mislim da u tim utopističkim konceptima uvek prenebregneš postojanje ljudi koji nekaju kodeks, savest, a koji su ljudska konstanta. Njih nije napravilo tj. pokvarilo društvo, oni su prirodno tako rođeni i uvek će ih biti.

Mogu da zamislim. I bilo bi isto. Neki siledžija bi se uvek nametnuo za vođu plemena. Ili, ako čak i ne bi bilo plemena već samo pojedinačnih porodica, takve siledžije bi otimale i napadale te porodice.

Mislim da u tim utopističkim konceptima uvek prenebregneš postojanje ljudi koji nekaju kodeks, savest, a koji su ljudska konstanta. Njih nije napravilo tj. pokvarilo društvo, oni su prirodno tako rođeni i uvek će ih biti.
Postoje neki naučni dokazi za ovo boldovano?

Ne mora da postoji vođa plemena. Mogu recimo da postoje ljudi koji služe
zajednici, ali ne vladari.

Zašto bi me bilo ko poslušao?
Ti si prvi pomenuo policiju. Rekao si da je nezamislivo da države ne postoje
zbog strahova koje ljudi imaju.

Evo na forumu smo i niko neće da nam ukrade tašnicu. Samo zamišljamo
bez posledica realnih. Nije kao da ćemo stvarno ukinuti države sutra..
Imaš batinu i brišeš lopove koji kradu tašnicu na forumu...pokrivaš lažove koji ne misle kao ti....
Recimo....

Postoje neki naučni dokazi za ovo boldovano?

Ne mora da postoji vođa plemena. Mogu recimo da postoje ljudi koji služe
zajednici, ali ne vladari.
Pisala sam ti već o tome, amigdala itd. Uostalom, to je uveliko poznato, možeš da pročitaš o tome koliko hoćeš studija iz psihologije i neurologije. Otpriliko kao kad bi mi tražila dokaze da je Zemlja lopta. I ja ti pošaljem neki link, a ti opet- Ali... :mrgreen:
Tako da... mislim da nema poente jer vi vernici utopisti imate tu polaznu tačku da ako čovek ima dobro vaspitanje, veruje, radi na sebi itd, mora na kraju da ispadne dobar.
E pa ne mora.

Moral koji je neophodan u svetu bez država nije prirodna pojava, već je društvena, društvo ima dogovor o moralu i način kako ga štiti, što su zakoni.
Zakone neko mora da sprovede, što je posao države.
Takvu državu društvo mora da štiti i od sebe....pa da bi to funkcionisalo postoji skupština i akademija počasnih elitnih ljudi....kada neko izadje na ulicu pobego s koca i konopca na internet, onda je država ugrožena i vladate vi sa ulice...
To je tvoj svet bez države....rulja s ulice koju plaća neki šef...

Pisala sam ti već o tome, amigdala itd. Uostalom, to je uveliko poznato, možeš da pročitaš o tome koliko hoćeš studija iz psihologije i neurologije. Otpriliko kao kad bi mi tražila dokaze da je Zemlja lopta. I ja ti pošaljem neki link, a ti opet- Ali... :mrgreen:
Tako da... mislim da nema poente jer vi vernici utopisti imate tu polaznu tačku da ako čovek ima dobro vaspitanje, veruje, radi na sebi itd, mora na kraju da ispadne dobar.
E pa ne mora.
Mi vernici smo ti toliko različiti da ćeš teško u istu košaru da nas strpaš, al
dobro.
Dokaze da je zemlja loptasta imaš samo posredne, ali ne i neposredne.
Dok za ovo da se ljudi zli rađaju nemaš ni posredne ni neposredne dokaze,
već samo pretpostavke. Mislim, još niko nije dokazao da postoji zla beba.
Ja verujem da se svi rađamo dobri.
Ostalo ne bih da komentrišem da ne skrenem temu.

Jel možeš da zamisliš svet u kome ja ne vladam ili sam ti toliko opteretila
maštu da ti pomoći nema? :lol:
Mogu da zamislim kakav svet mi želiš...."Spavaj ti spavaj dok ne shvatiš da si rob engleske fašističke monarhije..."
Ti ne možeš ni da zamisliš da je tvoja ideja odavno testirana i služi da budale gledaju kako im neko odredjuje gde da pišaju....

Zamisli da se rodiš i ne dobiješ nikakav jmbg ili bilo kakav zatvorenički broj
kojim je označeno kome pripadaš. Rodiš se kao slobodan čovek i ostaneš
slobodan.. :think:
Ја подржавам ЈМБГ или слично, да би се јасно знало ко је ко. Нема то толико везе са државом, колико са лоповима. Великој већини то не смета, тек понеко се буни.

Без државе... :think:

Можемо већ у пракси да видимо договор да границе не постоје, војска не мора обавезно да постоји (док год постоји неки вид полиције, неко да јури лопове). Некакво руковођење, у ово наше технологијом поклопљено време, ипак мора да постоји.
Савремени градови нису одрживи сами по себи. Неко мора да нас храни, снабдева и одржава велики број система - а можда би радије радио нешто друго.
Ако ћемо да се вратимо на сеоски начин, то би онда било изводљивије (лакше, али не гарантујем обавезно и могуће).

А опет све наведено уместо државе могу да спроводе велике компаније. Постоје писци који су се тиме бавили, а и филмова је снимљено.
Рекао бих да је тај начин много гори од државног спровођења, јер тада нема никаквих ограничења, води се само интересом фирме. Морал није обавезан.

Mogu da zamislim kakav svet mi želiš...."Spavaj ti spavaj dok ne shvatiš da si rob engleske fašističke monarhije..."
Ti ne možeš ni da zamisliš da je tvoja ideja odavno testirana i služi da budale gledaju kako im neko odredjuje gde da pišaju....
Ti zamišljaš globalizam i jednu ogromnu državu koja obuhvata čitav svet.
A ja sam tražila da zamisliš svet bez države.

Back