Možete li da zamislite svet bez država?

Moralo bi i bez religije, sa dobrim skolstvom i nekim socijalizmom
Jer cime zasluzuje neki brit da ima sve a neki kenijac da jedva zivi
Znaci nece skoro
Nema države pa nema ni državnog uređenja. Kakav socijalizam?
Kakvo školstvo?

Što ne znači da ljudi ne mogu da se udruže u zajedničkoj veri i sprovode
svoje verske običaje. Ko će da im zabrani? Ne znači ni da neće učiti, već
će samo učiti na drugačije načine.

Nema ni jedne države, nigde. Nema granica, vojske, političara,
birokratije. Možete li takav svet da zamislite? Kakve bi bile
prednosti, a kakve mane?
Da zamislim mogu, ali nije primenljivo.
Mogu ja da ne delim ljude ikako, premda mnogo nas uživa u postojanju najraznovrsnijih podela. To počinje otkako se rodimo: "Ona beba je plačljivica, a ova spava i ćuti. Blago majci ovoj, može da odmara, a ona je jadna majci."
Pa, tako dalje i dalje.
Najbesmislenije mi je da se okupljam oko individue bilo kog tipa... mada i sama imam "omiljena" ljudska bića. Po čemu su drugačija od individua sa planom i programom? Dobri su u svom kreativnom domenu, to vole i rade, i nikome ne sole pamet... a menjaju, ako ništa drugo-moj lični svet na bolje. Pritom, to nisu samo moji prijatelji ili samo moji Srbi, samo moji Balkanci ili samo moji Evropljani.
Što dalje dobacim i nađem nekog svog i omiljenog, osećam se više punopravnim stanovnikom sveta.

Mogu.

Dzon Lenonov Imagine moze da bude samo levi anarhizam, a ne desni, sto znaci da je pomahnitao.

To sto je Lenon tu nalupao je svet bez privatne svojine, a to je jednostavno nemoguce, jer su civilizacije nastale kada se svojina krenula individualizovati, i odvajati od kolektivne.
Istorija nastanka država nam je poznata. A šta je pre njih bilo, to nam je manje
poznato. Pričaju se neke bajke o divljim plemenima koja su se tabala međusobno
oko hrane. Mada.. Imamo primer Vinče, gde su ljudi 2000 godina živeli u miru,
bez vojske, policije, novca, vlasti, oružja. Živeli su u lepim kućama. Imali su
čak i umetnost.

Zamisli da se rodiš i ne dobiješ nikakav jmbg ili bilo kakav zatvorenički broj
kojim je označeno kome pripadaš. Rodiš se kao slobodan čovek i ostaneš
slobodan.. :think:
Ljudi su najneslobodnija bića na planeti. Čovek ne samo da ne može da prelazi granicu slobodno poput životinja npr. nego ne može čak ni da se nastani negde u prirodi jer "državno vlasništvo" ;)

Istorija nastanka država nam je poznata. A šta je pre njih bilo, to nam je manje
poznato. Pričaju se neke bajke o divljim plemenima koja su se tabala međusobno
oko hrane. Mada.. Imamo primer Vinče, gde su ljudi 2000 godina živeli u miru,
bez vojske, policije, novca, vlasti, oružja. Živeli su u lepim kućama. Imali su
čak i umetnost.
I faraoni i rimski imperatori su imali velelepna zdanja, a ko je pravio te domove ? Kanalizacije, piramide, kuvao, čistio ? Uvek imaš vrh i dno

Tako su te naučili da misliš
Sa ovom trenutnom situacijom što je "na terenu" ovoliko i ovakvog ljudstva ne može se napraviti ništa. Sistematski urađena lobotomija bez hirurške intervencije. Možda nekad bude nešto moglo, što bi se reklo, više sreće drugi put, a sad je preveliki metež , u ovom trenutku, i ovo o čemu priča Jasna " ne, nikako".
A to dal ja mogu da zamislim šbb kbb , naravno da mogu.

Back