Može li visok IQ biti problem?

Teško je procjeniti kad imamo toliko kombinacija
ADHD pa onda autizma sa visokom funkcionalnošću , Asperger sindrom..
Ja se nekako prepoznam u svakom po malo.
😅
Kako je rekao Teofrastus Bombastus fon Paracelzus- razlika izmedju leka i otrova je u kolicini.
Isto je s ljudskim osobinama, razlika u ucestalosti i/ili intenzitetu je razlika izmedju normalne i osobe s poremecajem, npr narcisoidnost je preterano samoljublje, normalna osoba je ponekad tuzna depresivna je stalno.
Drugim recima koju god osobinu trazis u sebi- naci ces je. Ljudi nisu dobri u procenjivanju samih sebe- obrati vise paznju na krajnje efekte, tj na manifestacije- kako se tvoje ponasanje ispoljava i efekti?
Npr ljudi te izbegavaju, vole da popricaju s tobom, imas uvek isti problem u vezama ili u braku u tvom slucaju, kad ljudi imaju problem (a to smo svi) onda smo kao pokvarena gramofonska ploca- stalno nam se desava isto (tu je dobra poruka iz filma Dan mrmota).

Niko nije non-stop depresivan jer postoje kraće i duže remisije depresije. Ne bih da generalizujem niti da tvrdim da je tako jer nisam stručno lice.

Iz iskustva mislim da do remisije dolazi ukoliko su u pitanju blage i umerne depresivne epizode.
Perzistentni depresivni sindrom, nekad zvana distimija, nekad je nazivaju i depresijom ambicioznih ili tako nekako posti su kvi ljudi cesto radoholicari, isto kao isobe s ADHDom imaju urodjen nedostatak dopamina, u principu za isti uspeh sa razliku od “normalnih” oni dobiju jako malo osecaja uspeha/radosti. Nisu klasicno depresivni, ali im je zivot 50 nijansi sive boje.

Moze li iko da definise sta je to visoka inteligencija u odraslom dobu? Svaki odrasli covek je po prirodi tupav, sposobnost ucenja postoji negde do 26. godine i to kod retkih pojedinaca.
Sto se tice resavanja problema, zapitajte se kada ste poslednji put resili neki problem u zivotu i na koji nacin :lol:

Dakle tema se svodi na pitanje da li visoka inteligencija otezava socijalizaciju u adolescenciji, jer samo tada postoji u pretpostavljenom obliku.

Poslednja izmena:
Moze li iko da definise sta je to visoka inteligencija u odraslom dobu? Svaki odrasli covek je po prirodi tupav, sposobnost ucenja postoji negde do 26. godine i to kod retkih pojedinaca.
Sto se tice resavanja problema, zapitajte se kada ste poslednji put resili neki problem u zivotu i na koji nacin :lol:

Dakle tema se svodi na pitanje da li visoka inteligencija otezava socijalizaciju u adolescenciji, jer samo tada postoji u pretpostavljenom obliku.
Да ли можеш повезати, ријешавати ствари?
Ако не онда је то тупавост. Грешке правимо сви али начин приступа је интелигентан или не. Мој стари то звао "математичко размишљање".

Да ли можеш повезати, ријешавати ствари?
Ако не онда је то тупавост. Грешке правимо сви али начин приступа је интелигентан или не. Мој стари то звао "математичко размишљање".
Na primer koje stvari? Mnogo toga moze da se resi parama... dakle inteligencija je mera sposobnosti da se zarade, ali i upotrebe pare? Nista ne ukazuje da su parajlije asocijalne.
Ali recimo ako uzmemo kao negativan primer "zavisnost od kredita", odnosno podizanje novih za sve i svasta, onda bi to bio nesumnjiv znak niske inteligencije, kao i ostale vrste zavisnosti.
Zavisnost od duvana - 100 evra mesecno da da se otruje i brze ostari -> mentalna zaostalost (ispod donjeg praga normalnog funkcionisanja), tako bi to trebalo definisati.

Poslednja izmena:
Na primer koje stvari? Mnogo toga moze da se resi parama... dakle inteligencija je mera sposobnosti da se zarade, ali i upotrebe pare? Nista ne ukazuje da su parajlije asocijalne.
Ali recimo ako uzmemo kao negativan primer "zavisnost od kredita", odnosno podizanje novih za sve i svasta, onda bi to bio nesumnjiv znak niske inteligencije, kao i ostale vrste zavisnosti.
Zavisnost od duvana - 100 evra mesecno da da se otruje i brze ostari -> mentalna zaostalost (ispod donjeg praga normalnog funkcionisanja), tako bi to trebalo definisati.
Све си то наопако поставио. Паре, папир, материјална срња немају везе са тим. Има ту пуно више од интелигенције. Ето Тесла је био један од највећи умова свијета па није био добар са парама (ни близу колико далеко глупљи и некориснији од њега).

Како ријешити неки проблем на послу? Дакле можеш радити скроз наопако, рјешење које има 10 корака ђе треба 2 итд.

Ne slažem se. Osobe sa visokim IQ često se opredeljuju za usamljenički način života. Jednostavno, dosadni su im trivijalni razgovori.
Cene svoje vreme.
Mogu da učine mnogo dog pametnijeg, nego da sede po kafićima i.. gledaju šta i kako ostali pričaju. Isključe se i dobiju sliku bez tona.
Ne pitaj me kako znam.
Nemam visok IQ, nisam ni radila test, al čemu. Meni je dovoljan. Ali, ljudi mi tako postaju dosadni da..počela sam da biram s kim ću da se družim, ko me nasmejava, ko mi daje neku novu ideju šta bih mogla da uradim. Ovde, na Krstarici, imam dosta takvih prijatelja.Neki od njih su mi podrška i u reali, da se lakše nosim s njom.

E prc...ovo poslednje nije tacno , ali zanimljivo je ovo prethodno sto je stvarno verovatno tako...
Ali dobro , sve to moze da se ispravi ako nije otislo u psihoze i posle u neuroze...
Prije u neuroze ! Pa onda psihoze, drugacije i potpuno razlicito i nastajanje i tok, ali psihozu isto ne biras- bolest, bez obzira na IQ pogotovo sto su teza stanja vecinom nasljedna

Ne slažem se. Osobe sa visokim IQ često se opredeljuju za usamljenički način života. Jednostavno, dosadni su im trivijalni razgovori.
Cene svoje vreme.
Mogu da učine mnogo dog pametnijeg, nego da sede po kafićima i.. gledaju šta i kako ostali pričaju. Isključe se i dobiju sliku bez tona.
Ne pitaj me kako znam.
Nemam visok IQ, nisam ni radila test, al čemu. Meni je dovoljan. Ali, ljudi mi tako postaju dosadni da..počela sam da biram s kim ću da se družim, ko me nasmejava, ko mi daje neku novu ideju šta bih mogla da uradim. Ovde, na Krstarici, imam dosta takvih prijatelja.Neki od njih su mi podrška i u reali, da se lakše nosim s njom.
Ja sam za podrsku, pogotovo od tebe ❤️ mnogo usamljena, vremenom prihvatila, IQ je visok a EQ srazmjerno neproporcijalan....
Voljela bih da je obrnuto- niko sretniji od mene😁

Ja sam za podrsku, pogotovo od tebe ❤️ mnogo usamljena, vremenom prihvatila, IQ je visok a EQ srazmjerno neproporcijalan....
Voljela bih da je obrnuto- niko sretniji od mene😁
EQ se moze poboljsati, no mora se raditi na tome, razvijati empatiju, obracati paznju na druge osobe i njihove potrebe, pridavati drugim ljudima vise paznje.
Vezba i naporan rad.

Ето Тесла је био један од највећи умова свијета па није био добар са парама (ни близу колико далеко глупљи и некориснији од њега).
Bavio se korisnim ali i zabranjenim istrazivanjima. Da je bio toliko inteligentan shvatio bi da je to zabranjeno i da treba da se mane coravog posla (kao sto su toliki drugi shvatili, a mogli su i oni da glume Robin Huda), zbog cega je zapao u finansijske i ostale probleme.

Mada tu vidimo i simptom izlazenja iz opsteprihvacenih intelektualnih okvira jednog vremena (tadasnjeg a jos vise sadasnjeg) kao posledicu preteranog talenta, sto bi moglo biti u vezi sa temom.
Uglavnom su u mejnstrim (komercijalnoj) nauci kao autoriteti prihvatljive osobe prosecne ili umereno iznadprosecne inteligencije koje nisu sklone da se mesaju u paradigmu - pogledati temu Zašto se krije IQ elitnih mejnstrim naučnika?

Back