Može li Srbija bez doprinosa za zdravstvo, kao Crna Gora?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
315.920
stednja_finansije_060617_tw1024.jpg


Unazad nekoliko godina Evropa zagovara britanski model finansiranja zdravstva iz budžeta. I Crna Gora je prošle godine ukinula doprinose za zdravstveno osiguranje na zarade zaposlenih, a država preuzela finansiranje.U Srbiji je ovaj model 2014. godine predložio tadašnji ministar privrede Saša Radulović, a NALED prošle godine.

Predlog NALED-a je da se razmišlja u pravcu ukidanja doprinosa za zdravstvo i prelazak na finansiranje iz budžeta odnosno opštih poreza, čime bi svi građani imali zdravstveno osiguranje - naveo je prošle godine direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević.

Ipak i poslodavci i sindikati u Srbiji nisu pristalice ove ideje, a kao glavni protivargument navode da bi u tom slučaju država povećala druge poreze.

Potez Crne Gore, iako označavan kao finansijski neodrživ, za sada, funkcioniše.
Nedavno je tamošnji ministar finansija Aleksandar Damjanović saopštio da je državna kasa puna, a "trenutni dobri pokazatelji daju nadu i optimizam
da će se u istom ritmu nastaviti i do kraja godine", a Crna Gora ima najveće prosečene plate u regionu.

Tako je prosečna neto zarada u junu iznosila 906,77 EUR, dok prosečna zarada npr. nastavnika iznosi 813,85 EUR.
link
 
Na Novom Zelandu isto ne postoji posebno odvajanje za zdravstvo.
Ali zato je to takozvano "drzavno zdravstvo" (kada si osiguran preko drzavnog fonda) jako slabasno, tako da svako ko iole malo bolje zaradjuje uzima privatno osiguranje.
Takodje, dosta ambulanti i bolnica na NZ-u rade iskljucivo sa privatnim pacijentima, dok pacijente koji imaju samo drzavno osiguranje moraju da prime iskljucivo ako im je zivot neposredno ugrozen.

Uvodjenje ovakvog finansiranja zdravstva mora da dovede do povecanja poreza, ili bar do uvodjenja (kao sto je u vecini sveta, pa i u zemljama poput GB i NZ) progresivnog oporezivanja - placas veci porez ako ti je veca plata.
U Srbiji je, koliko znam, isti procenat poreza, bez obzira koliko zaradjujes. Osim ako se nije nesto promenilo poslednjih par godina....
 
Zdravsveni doprinos je imao smisla kada je moglo da se uzmu lekovi na recept,bez ikakvog plaćanja.Ovo sada obavezna participacija za pregled,participacija za lekove na recept,pa još neke i doplatiš.Zanči izgubilo vrednost,a zdravstveni doprinosi ni malo nisu mali.To se plaća svake godine po celu godinu,a retko kada se uzimaju lekovi i ide kod lekara,sem posebni slučajevi.Ja sam u penziji,ali žena plaća,t.j uzimaju jo oko 10 000 mesečno.Što nimalo nije malo,a bila je samo dva puta na bolovanju i to porodiljskom,a dogodine ide u penziju i ona.
 

Back
Top