Rujevit
Domaćin
- Poruka
- 3.445
Mislim da ce ova tema biti veoma korisna jer se veoma malo zna o religiji starih Slovena koja je veoma bliska hriscanstvu.
Artinve:Mnogo staroslovenskih obicaja i bogova je prebaceno u pravoslavlje, jer predpostavljam da je ljude bilo tesko asimilizovati u nevu religiju... mnogi su opstali i do danas. Kumstvo, badnjak, sv.Ilija, sv. sava... itd, ali mislim da je prica o izjednacavanju, besmislena... vecina ljudi nikada nije cula nista o ovome, a one koje interesuje, mogu saznati vise ako se potrude... Hriscanstvo gubi popularnost u poslednjih par decenija i mnogi ljudi traze religiju u kojoj bi se prepoznali, ali svakako verujem da bi se veoma malo ljudi prepoznalo u nekoj od drevnih religija... tocak vremena se okrece, ali ne u nazad vec u napred...
Wilkołak:P.S.
A tre fore, kao mnogo ljudi trazi religiju u kojoj bi se prepoznali....ma daj! To obicno traze adolescenti i bubuljicavi omladinci dugih kosa.
Wilkołak:Treba valjda da prepoznas vrednosti koje su dobre za covecansto u celini a ne samo za tebe....
njiokmm:ma da, ta duga kosa je stvarno strasna stvar... mislim kako ih nije sramota, jel...? :shock:
njiokmm:jel? a cime si ti doprineo covecanstvu, leba ti? pa to covecanstvo ne zna ni da postojis a ti trabunjas o doprinosu... jel to neki kompleks spasitelja...?
njiokmm:najveca je glupost misliti da si potreban ovom svetu - moze on savrseno i bez tebe...a ako ne umes sebi da nadjes nesto, drzi se ti tih fora - starih oprobanih vrednosti za celo covecanstvo....
Dobro znam sta je Jav, Nav i Prav........Rujevit:Chovek je mogao da bira na ciju ce stranu i u religiji Slovena.Postojala su tri sveta Jav,Nav,Prav.
Rujevit:Prav je istina ili zakon Svaroga(Isvara,Svarga) koji upravlja citavim svetom.U Pravu se odredjuje sudbina ljudi.Prav je zakon i sud bogova(bas kao i u hriscabstvu Bog,andjeli,apostoli itd.)