Može li se Meša Selimović izbaciti iz neke književnosti?

А зашто би се било ко избацивао из било койе књижевности? Коме сметайу Меша Селимовић, Иво Андрић, Његош? И йел књижевност крчма па да се из ње неко избацуйе како се коме прохте? Очекуйем да ће се ускоро появити и теме о избацивању рецимо Лаза Костића из србске књижевности, са даљим напрѣдовањем одваяња Войводине од Србийе.
 
jexyd,

Без смисла, кажеш!
Да је једна, па 'ајде де. Погледај за Андрића, Његоша...

Колегиница са форума мадонамадона, како је почела, мене страх да не избаци Бору Станковића, Црњанског, па и мени да не одузме држављанство.
 
Ne znam kome bi moglo pasti na pamet da Mesu izbaci iz srpske knjizevnosti, i kako bi to izveo?!

A da Mesa pripada srpskoj knjizevnosti, pripada. O tome se i sam izjasnio u testamentarnom pismu upucenom SANU :

" Poticem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok knjizevno stvaralastvo u Bosni i Hercegovini, kome takodje pripadam, smatram samo zavicajnim knjizevnim centrom, a ne posebnom knjizevnoscu srpskohrvatskog knjizevnog jezika. Jednako postujem svoje poreklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve sto je odredilo moju licnost i moj rad. Svaki pokusaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i knjizevnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovica, Petra Kocica, Iva Andrica, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebu da dokazujem.
...Nije, zato, slucajno sto ovo pismo upucujem Srpskoj akademiji nauka i umetnosti sa izricitim zahtjevom da se ono smatra punovaznim autobiografskim podatkom. "

Tako, Mesa o sebi.
 
Kultura |Objavljeno 03.09.2011. u 22:00
Književni susreti "Cum grano salis"
Ludwigu Baueru nagrada "Meša Selimović":

Roman “Zavičaj, zaborav” pisca Ludwiga Bauera, laureat je 11. Međunarodnih književnih susreta “Cum grano salis”, koji su večeras završeni u Tuzli. Predsjednica žirija Ferida Duraković, kazala je kako je nagrada otišla u ruke piscu koji nas uči kako se piše roman, te da su članovi žirija glasili 3:2 u korist Bauera.
Piše: D. Brkić

Nagrađeni autor je u svom obraćanju rekao kako su svi pisci, njih pet koji su ušli u uži izbor, u biti pobjednici. Kazao je kako je 1991. godine dobio prvu književnu nagradu u Sarajevu, a na koncu svog obraćanja prisutnima u Kristalnoj dvorani hotela “Tuzla” konstatirao je kako je Tuzla evropskiji grad od Zagreba u kojem živi.

Pored “Mastionice i pera” Baueru je pripala i novčana nagrada u iznosu od 7.000 KM. Inače, u uži izbor od 16 romana, pored Bauerovog ostvarenja, ušla su i djela: “Treće poluvrijeme” Emira Imamovića, “Adio kauboju” Olje Savičević – Ivančević, “Ljudi koji su sadili drveće” Josipa Mlakića i “Hotel Zagorje” Ivane Simić – Bodirožić. Svi pobrojani romani su objavljeni 2010. godine na govornom području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

(Sarajevo-x.com)
Meša je taj koji spaja, povezuje,..! Nema potrebe ga izbacivati iz bilo čega. On je mrtav, a pripada svim čitaocima svijeta. Svjetski knjizevnik.
 
Poslednja izmena:

Back
Top