Može li se ikako iskoreniti korupcija u Srbiji?

Moze da se smanji, ali ne moze da se iskoreni ni u nasem, ni u bilo kom drugom drustvo.Posebno ne u nasem!!!

Naravno, svuda postoji korupcija, manje ili vise, ali u nekim drzavam se ponuda mita smatra i uvredom!! Ne nadam se da cemo mi to ikad dostici, ali da se smanji bio bih zadovoljan. Problem je sto mislim da ne moze ni da se smanji, s obzirom da sada i decu od malih nogu ucimo da treba nekad da `podmazu` da bi sve teklo lakse...

Na žalost u nekim profesijama ljudi shvataju svoje radno mesto kao nešto iznad svega, ili pak da su tim postavljenjem uvatili Boga zna se za šta. Prostom primenom američkih metoda u bilo kojoj ustanovi i preduzeću to se može prevazići, samo je potrebna rešenost za to. Svako radno mesto zahteva nivo znanja i obučenosti te ga svako sa istim tim određenim nivoom znanja i obučenosti može obavljati. Kada posao obavljamo tj zahteva se određeni način i procedura za obavljanje, jednog korumpiranog službenika, doktora, policajca ili ko zna koga sledeće sekunde može zameniti neko drugi. Najprostiji primer koji u praksi možemo videti je McDonald's restoran (ili US Steel), svako zna svoj posao, zna šta i kad treba da uradi, ako se npr razboli odmah dolazi neko da ga zameni.... Koliko god ne volim Amerikance i Nemce, beskrajno ih poštujem zbog načina i organizacije rada, te kada bi stvarno neko odlučio da taj primer organizacije primeni ovde sve bi bilo jako brzo rešeno.

S obzirom da je vecina nas, ako ne svi, imala neki slucaj da nesto mora da se `zavrsi` poklonom, uvaljivanjem deviza u dzep i sl., mislite li da korupcija postaje deo mentalnog sklopa srpskog naroda... nesto sto se samo po sebi podrazumeva... nesto normalno...

Mito se daje lekarima, policajcima, profesorima, sudijama, trenerima i sportskim funkcionerima, novinarima, politicarima, zaposlenima u administraciji svakog tipa...Nekada se mozda davalo, sada bez imalo stida se mito trazi. Jesmo li i sami krivi zbog toga?

Nekako se cini da mladje generacije ne mogu da nauce drugacije, gledajuci roditelje kako to cine zarad nekih, cesto sitnih ustupaka.

Prijatelj koji je zavrsio policijsku akademiju mi je, po stupanju na duznost, pricao da su mu istog trenutka prisle starije kolege da ga `vrbuju` za `svoj` posao. S obzirom da je postenjacina po prirodi, odbio je i sada trpi posledice, odbija mu se od plate ukoliko privede one koje `ne treba`, dezurni je krivac za sve sto lose krene, nocna dezurstva na tone itd.
Drugi, meni poznat slucaj je mladi pravnik, koji takodje mora da prihvati `pravila igre` u Sudu jer, kako kaze u suprotnom, nikada nece napredovati, a moze se desiti i da bude `montiran` i izgubi posao.

Prema tome, reklo bi se da starije generacije koje praktikuju korupcionastvo, `obucavaju` i mladje na isti nacin, koji su, cesto prisiljeni da usvajaju nametnuti sistem. Ima li ikakvog izlaza za generacije koje dolaze i drzavu uopste...?

Naravno da se moze iskoreniti korupcija.Samo treba primeniti kineske metode. A osudjeni mogu da biraju:

vesanje-vr.jpg

ili

AmnestyShooting.preview.jpg

Može li se ikako iskoreniti korupcija u Srbiji?
Може.Прекидом ЕУ интеграција,реформом овог трулог европског система у Србији и прављењем државе засноване на Божјим православним законима,при чему би државу водили православци.

У сваком другом случају одговор је не.И свака друга алтернатива води у колапс,као што се да приметити.

S obzirom da je vecina nas, ako ne svi, imala neki slucaj da nesto mora da se `zavrsi` poklonom, uvaljivanjem deviza u dzep i sl., mislite li da korupcija postaje deo mentalnog sklopa srpskog naroda... nesto sto se samo po sebi podrazumeva... nesto normalno...

Mito se daje lekarima, policajcima, profesorima, sudijama, trenerima i sportskim funkcionerima, novinarima, politicarima, zaposlenima u administraciji svakog tipa...Nekada se mozda davalo, sada bez imalo stida se mito trazi. Jesmo li i sami krivi zbog toga?

Nekako se cini da mladje generacije ne mogu da nauce drugacije, gledajuci roditelje kako to cine zarad nekih, cesto sitnih ustupaka.

Prijatelj koji je zavrsio policijsku akademiju mi je, po stupanju na duznost, pricao da su mu istog trenutka prisle starije kolege da ga `vrbuju` za `svoj` posao. S obzirom da je postenjacina po prirodi, odbio je i sada trpi posledice, odbija mu se od plate ukoliko privede one koje `ne treba`, dezurni je krivac za sve sto lose krene, nocna dezurstva na tone itd.
Drugi, meni poznat slucaj je mladi pravnik, koji takodje mora da prihvati `pravila igre` u Sudu jer, kako kaze u suprotnom, nikada nece napredovati, a moze se desiti i da bude `montiran` i izgubi posao.

Prema tome, reklo bi se da starije generacije koje praktikuju korupcionastvo, `obucavaju` i mladje na isti nacin, koji su, cesto prisiljeni da usvajaju nametnuti sistem. Ima li ikakvog izlaza za generacije koje dolaze i drzavu uopste...?

Ne!!!

Да се искорени не може, да се драстично смањи може. Треба увести драконске казне за оне које ухвате у корупцији.

A šta ako je onaj koji kažnjava takođe isti taj koji je i korumpiran, isti onaj koji i omogućava korupciju...Konkretno, mislim na sudstvo i policiju, one koji bi trebalo da suzbijaju korupciju, na zakonodavce (političare) koji su takođe skloni korupciji?

A šta ako je onaj koji kažnjava takođe isti taj koji je i korumpiran, isti onaj koji i omogućava korupciju...Konkretno, mislim na sudstvo i policiju, one koji bi trebalo da suzbijaju korupciju, na zakonodavce (političare) koji su takođe skloni korupciji?

Не постоји члан закона који то може да спречи али када се неко на високом положају нађе у сукобу интереса треба га сметити на минимум 20 година робије па ће временом остали почети да се плаше.

Ej halo gde ti zivis? Ovo je bre Balkan vukojebina.

Не постоји члан закона који то може да спречи али када се неко на високом положају нађе у сукобу интереса треба га сметити на минимум 20 година робије па ће временом остали почети да се плаше.

Tačno, ali ti govorim, o domino-strukturi korumpiranih, svi to izbegavaju, jer se onda to padanje glava neće zaustaviti...mnogo je onih koji su podmićivali ili bili podmićeni....možemo i da malo promenimo pitanje, pa da pođemo od sebe...koliko je nas ovde na forumu bilo prinuđeno da nekom da nešto (novac, poklone, uslugu - ne onu perverznu što će odmah neki pomisliti, mada je skoro bila vest da je bilo i toga), zarad nečega što nam je bilo hitno potrebno? Verujem da nema ovde nijednog forumaša koji nema takvo iskustvo!

Pa ne bih rekao da je samo Republika korumpirana (ako misliš na institucije), već je i narod postao takav i počeo da prihvata to kao nešto normalno, a kad tako šta uđe u običaje, teško se menja.

Али и народ је подељен на републиканце и на оне друге, а види се који живе од корупције.

Bas sam ovo hteo napisati...korupcija je postala maltene folklor,svakodneno stanje kod Srba,stvar bez koja se ne moze nista zavrsiti i to nema nikakve veza sa ovom vlascu ili onom prethodnom ili onom koja ce tek da dodje....moze se iskoreniti ,promenom svesti kod Srba i formiranjem ,mozemo je tako nazvati,neke vrste tajne policije(nije bitno kako ce se zvati) koja ce biti zaduzena samo za borbu protiv korupcije i za nista vise....:rtfm:

Poslednja izmena:

moze ali malo juce
treba lepo da nas porobi svedska,pa onda jedno 50g pod njihovim sistemom,hm...ma pokvarili boi mi njih
nema sanse

Back