Може ли неко да ми да савет о балансирању времена испред екрана и здравља очију?

chrismartin

Početnik
Poruka
1
здраво тамо,

Јављам се јер сам у последње време имао неке изазове са напрезањем очију и општом нелагодношћу због дужег коришћења екрана. Као и многи људи; Проводим доста времена испред екрана било да је то за посао; читање; или забава и почео сам да примећујем да су ми очи суве и уморне до краја дана. Понекад; Чак имам и главобоље.

Покушао сам неколико ствари да ублажим нелагодност, као што је подешавање осветљености екрана; праве кратке паузе; и коришћење капи за очи; али изгледа да ништа не пружа трајно олакшање. Забринут сам да би то на крају могло довести до озбиљнијих проблема са мојом визијом, и желим да будем проактиван у решавању тога.

Да ли се још неко суочио са сличним проблемима? Ако је тако; шта сте открили да је ефикасно у управљању напрезањем очију везаним за екран? Постоје ли неке вежбе или специфичне навике које бисте препоручили? Читао сам мало о правилу 20-20-20; али ме занима да ли постоје друге стратегије које би могле бити од помоћи.

Такође; Прошао сам кроз овај пост; https://forum.krstarica.com/forums/psihologija-uipath.255/page-197 што ми је дефинитивно много помогло.

Ценим све савете које бисте могли да поделите на ову тему, било из личног искуства или професионалног знања.

Хвала унапред на помоћи и помоћи.

Ako već previše gledaš u ekran, naočare sa filterom za plavu svetlost pomažu. Ako već nosiš naočare, možeš da nabaviš clip-on za naočare.
Možeš da koristiš i aplikaciju f.lux koja menja podešavanja monitora, u večernjim časovima smanjuje plavu, ekran više ode ka crvenkastim nijansama, tako da manje zamara oči. Nije baš lepo ako gledaš video, jer ne deluje prirodno, ali ako čitaš ili prosto šaraš po netu, pomaže.

Vrlo vazno je koji je monitor, to je po meni uzasno vazno...

Mnogi misle da uopste nije vazno ...grese.

A npr hp , dell, i mnogi monitori su cisti shit, znaci uzas zivi...
Tu postoji neka teorija, da treba ispunjenost tacke da bude sto veca, ali uglavnom ti kao kupac nemas pristup toj informaciji kolika je ispunjenost tacke u odnosu na pixel..

Ja sam ranije mogao lakse da biram, jer sam radio diler prodaju , pa dodjem i pregledam na miru 50 monitora, , ali npr samsung monitori i graficki monitori su imali prednost...Graficki monitori nisu najskuplji na trzistu, ali jesu skupi, profesionalni su skuplji , ali graficke stanice su bolje sto se tice monitora, samo sto nemaju neke opcije, pivot i tako jos neke...ali imaju naglasak na boje, kolor sheme i obicno imaju vecu ispunjenost tacaka...

Od 100 monitora u ponudi u Srbiji danas, nasao sam 1 koji je graficka stanica,..
Retko se moze naci graficka stanica na odbacena tehnologija popusti , ali se nadje, tj da im je cena ispod 300e. obicno im je cena oko 500e.

Radeci na raznim mestima, nailazio sam na programerske firme koje su kupovale takav sljam od monitora da se uplasis da uopste radis za njih...dobavljac ili ko vec nabavlja obicno ne pazi na napajanja i na monitore,

Korisna fora je i pravljenje svakog sata pauze a ako mozes i na pola sata, mora da se vrsi fokus defokus, tj mora da ti rade misici oka za blizinu i daljinu , a to znaci ne gledanje u monitor nego u nesto sto se krece ka tebi i od tebe...da radis podesvanje oka po dubini...To je vazna stvar medicinski , ali to ti niko ne kaze u firmi niti ce...cak ni u medicini , ali to stvarno postoji kao prirodna preporuka..

kazu ti da kolutas ocima, a to nije to...nije isti princip nije nista isto.
Koliko god da je skuplje, moj savet je vazan je panel monitora, ali to trgovci nece da kazu..

Ja sam ranije uzimao viewsonic tft dok su viewsonic katodni bili stvarno vrh liga, sa jos par proizvodjaca...i imali su cenu , samsung je bio iza njih.
Imao sam dobra iskustva sa viewsonic monitorima ali nisam siguran da li su stizali iz kine, tj posle su pocele da stizu price da se kvare, ali meni se to nije desavalo , ne kao musteriji nego i kao dileru , svi su trajali preko 10 godina i ne crkava im led niti ekran, a imaju jako lep ekran , utisak gledanja..

Samsung mi je takodje solidnog utiska ali zavisi od modela, i vreme osvezavanja i delay time nemaju veze sa tim, i nisu tacni...imaju veze sa duhovima, ali sve ispod 7sekundi a obicno su svi 4 sekunde, nece da se primeti u radu...
To su opcije 200hz za igrace, ali ne donose bolji utisak gledanja u monitor...cesto imas igrace koji igraju na brzim monitorima ali ih bockaju oci...tj nije resen taj problem ali brzina jeste..

Sokirali su me neki jeftiniji monitori i hp a nisam ljubitelj ni philipsa, ali hp me je bas sokirao koliko je los monitor, cela gama..neki dell su uzasno losi , u nekim firmama sam naletao pise ibm, isto uzasno losi , ne znam da li je ibm uopste u biznisu sa monitorima..ili ono prodavac rekao noname proizvodjacu nastampaj ibm..
Vredi para dati na dobar monitor, vise nego na cpu i na graficku karticu , pa ti sad vidi koliko se to razlikuje od shvatanja obicnih ljudi...
Za svakog ko je 4+h pored monitora, obavezno obratiti paznju na monitor jer cuva i vrat i oci...a i rucne zglobove, i laktove...iako nema smisla ovo sto sad pisem ima u praksi..

здраво тамо,

Јављам се јер сам у последње време имао неке изазове са напрезањем очију и општом нелагодношћу због дужег коришћења екрана. Као и многи људи; Проводим доста времена испред екрана било да је то за посао; читање; или забава и почео сам да примећујем да су ми очи суве и уморне до краја дана. Понекад; Чак имам и главобоље.

Покушао сам неколико ствари да ублажим нелагодност, као што је подешавање осветљености екрана; праве кратке паузе; и коришћење капи за очи; али изгледа да ништа не пружа трајно олакшање. Забринут сам да би то на крају могло довести до озбиљнијих проблема са мојом визијом, и желим да будем проактиван у решавању тога.

Да ли се још неко суочио са сличним проблемима? Ако је тако; шта сте открили да је ефикасно у управљању напрезањем очију везаним за екран? Постоје ли неке вежбе или специфичне навике које бисте препоручили? Читао сам мало о правилу 20-20-20; али ме занима да ли постоје друге стратегије које би могле бити од помоћи.

Такође; Прошао сам кроз овај пост; https://forum.krstarica.com/forums/psihologija-uipath.255/page-197 што ми је дефинитивно много помогло.

Ценим све савете које бисте могли да поделите на ову тему, било из личног искуства или професионалног знања.

Хвала унапред на помоћи и помоћи.

Hello there, Zdravo tamo takodje.

Ovaj tvoj tekst je ocigledno preveo i generisao AI.

Windows ima opciju Night Light za taj problem ali ocigledno da je bolje da se konsultuje sa lekarom. U startu ukucati night light on prilagodjava kontrast u zavisnosti od doba dana kako bi bilo prijatnije za oci.

Ovde nema nicega : https://forum.krstarica.com/forums/psihologija-uipath.255/page-197

Poslednja izmena:

Back