Moze li neko biti nacionalni heroj neke drzave ako u njegovo vreme ta drzava nije postojala?

Ja mogu da zamislim nekog tipa poput Zardarija koji je formirao svoju bandu,kako ide okolo i govori u vlaskom selu da je Vlah a u arbanaskom da je Albanac itd s ciljem da mu se ljudi pridruze.
Tim mitovima je krajnje jednostavno manipulisati a na balkanu u uslovima nestabilnosti i osjecaja ugrozenosti, izgleda da je najlaksi nacin da pojedinac poveca svoj osjecaj vrijednosti i redukuje tenziju uslijed nesigurnosti kroz poredjenje sa drugima, tj kroz vidjenje mi smo bolji /jaci od njih.

To bi se vrlo brzo raspalo, čim bi skontali u družini da kaže. :lol: Mnogo je verovatnije da je bio ličnost višestrukog identiteta, koja je u svojoj bandi okupljala i Srbe i Arbanase i Bugare i Vlahe.

Takođe, imaj na umu da je vrlo moguće i da je u Janjinskoj hronici tamo opisan da se stavi poseban akcenat na njegovo mešano i varvarsko, nehelensko poreklo. Imamo jedan slični skučaj sa Momčilom, čije je grčko i monaško ime bilo Neofit Prodromen. On je bio u manastiru Sv. Jovana Krstitelja u carigradskoj Petri (isti onaj koji je srpski kralj Milutin darovao ksenonom) i ostavio je zapise na najstarijem očuvanom rukopisu spisa Konstantina VII Porfirogenita De administrando imperio, Codex Parisinus Graecus 2009. Njega je jedan Jovan Katrarije ismevao masovno i nazvao, osim Albancem i Vlahom, nekakvim čudovištem tj. miksovarvarinom (Bugaroalbanovlahom).

Dakle, može biti nešto mešano; stvarni kontekst mešanja i neohelenističkog grkoromejskog pogleda na inferiorne varvare (miksovarvarin je termin koji se koristio s vremena na vreme u antici, uključiv i npr. za cara Maksimuma Tračanina).

Zardarije Vonko je imao dva imena; jedno albansko i drugo naizgled slovensko. Moguće je da je bio i lično iz mešanog braka, a definitivno jeste očigledno i da je u njegova banda avanturista bila etnički mešovita, ali moguće je da je tu bilo dodavanja radi efekta. Npr. ako je pomenuti Neofit Prodromen - Momčilo Vlah i Arbanas, možda je bugarska komponenta inovacija autora koji želi da ga ismeva, dok je njegovo slovensko ime (Momčilo) posledica slovenske kulturološke sredine kojoj su bili izloženi njegovi vlaški i albanski preci, pod čijim je uticajem Jovan Katrarije interpolirao pod antičkim uzorima i bugarsku etničku komponentu.

Poslednja izmena:
To bi se vrlo brzo raspalo, čim bi skontali u družini da kaže. :lol: Mnogo je verovatnije da je bio ličnost višestrukog identiteta, koja je u svojoj bandi okupljala i Srbe i Arbanase i Bugare i Vlahe.

Takođe, imaj na umu da je vrlo moguće i da je u Janjinskoj hronici tamo opisan da se stavi poseban akcenat na njegovo mešano i varvarsko, nehelensko poreklo. Imamo jedan slični skučaj sa Momčilom, čije je grčko i monaško ime bilo Neofit Prodromen. On je bio u manastiru Sv. Jovana Krstitelja u carigradskoj Petri (isti onaj koji je srpski kralj Milutin darovao ksenonom) i ostavio je zapise na najstarijem očuvanom rukopisu spisa Konstantina VII Porfirogenita De administrando imperio, Codex Parisinus Graecus 2009. Njega je jedan Jovan Katrarije ismevao masovno i nazvao, osim Albancem i Vlahom, nekakvim čudovištem tj. miksovarvarinom (Bugaroalbanovlahom).

Dakle, može biti nešto mešano; stvarni kontekst mešanja i neohelenističkog grkoromejskog pogleda na inferiorne varvare (miksovarvarin je termin koji se koristio s vremena na vreme u antici, uključiv i npr. za cara Maksimuma Tračanina).

Zardarije Vonko je imao dva imena; jedno albansko i drugo naizgled slovensko. Moguće je da je bio i lično iz mešanog braka, a definitivno jeste očigledno i da je u njegova banda avanturista bila etnički mešovita, ali moguće je da je tu bilo dodavanja radi efekta. Npr. ako je pomenuti Neofit Prodromen - Momčilo Vlah i Arbanas, možda je bugarska komponenta inovacija autora koji želi da ga ismeva, dok je njegovo slovensko ime (Momčilo) posledica slovenske kulturološke sredine kojoj su bili izloženi njegovi vlaški i albanski preci, pod čijim je uticajem Jovan Katrarije interpolirao pod antičkim uzorima i bugarsku etničku komponentu.
nijesam Siguran da bi se takav pokusaj neminovno morao raspasto imajuci u vidu da je njegova druzina vjerovatno heterogena i da on vjerovatno moze proci kao bilo koji od tih etniciteta. Ja zapravo ovdje imam problem jer ne mogu vidjeti da ljudi tog doba imaju uopste etnicitet tj nekako mi se cini da mi pojavne oblike naseg koncepta etniciteta , koji naravno I tad postoje ( kao jezik ili neke obicaje) ipak vidimo kao stabilan etnicitet, koji nesto znaci malom covjeku. Mali covjek kad mu treba pomoc trazi od lokacijski najblizeg i zbija se uz najjaceg iz okoline i trudi se da izgleda kao clan grupe Jer mu to olaksava zivot. To se desava iz generacije u generaciju I nemoguce je ustanoviti porijeklo .
Ja sam porastao na nekoj prokletijskoj planini I imao sam prilike da vidim kako ljudi pronalaze nacin da zbog potrebe nadju nacin da drugog covjeka vide kao svojim, tj nasim i zanemare vjeru i jezik.. a u vremenima Zardanija,prostor kretanja pojedinca je Jo’s manji i izolovanost velika, pa su potrebe gradnje veza mnogo vece. Tu etnicitet nije od neke koristi ali komsija drugog jezika koji ima dobru cerku I imanje do tebe bogami jeste.
Pojavni oblici se naravno mogu i pripisuju se kao arbanaski , vlaski, grcki.. ali mali covjek tog doba naravno da ce da ih sve ima u sebi. Naravno, neTek kad mali covjek dobije neku moc ima luksuz pripadnosti nekoj etnickoj grupi. To je moje vidjenje Skenderbega uostalom. Jedan iz njegove plemenske grupe se izdvojio dobio titulu tj pravo upravljanja nekim dijelom albanske zemlje I to ga cini Albancem. To je uostalom I pogodovalo da Albanci zanemare vjeru a Grci jezik I dostignu uniformnost ( naravno uz propratnu pomoc sile) ali ipak, a ravnicarski sloveni ne.
Ucen covjek tog doba neminovno ce morati da grupise nekako te identitetom nedefinisane ljude i uradice to sa svog gledista i nekonzinsentno a mi danas zbog nesposobnosti da shvatimo njegovo glediste, imacemo probleme da ga pojmovno shvatimo.

Poslednja izmena:
nijesam Siguran da bi se takav pokusaj neminovno morao raspasto imajuci u vidu da je njegova druzina vjerovatno heterogena i da on vjerovatno moze proci kao bilo koji od tih etniciteta. Ja zapravo ovdje imam problem jer ne mogu vidjeti da ljudi tog doba imaju uopste etnicitet tj nekako mi se cini da mi pojavne oblike naseg koncepta etniciteta , koji naravno I tad postoje ( kao jezik ili neke obicaje) ipak vidimo kao stabilan etnicitet, koji nesto znaci malom covjeku. Mali covjek kad mu treba pomoc trazi od lokacijski najblizeg i zbija se uz najjaceg iz okoline i trudi se da izgleda kao clan grupe Jer mu to olaksava zivot.
Ja sam porastao na nekoj prokletijskoj planini I imao sam prilike da vidim kako ljudi pronalaze nacin da zbog potrebe nadju nacin da drugog covjeka vide kao svojim, tj nasim i zanemare vjeru i jezik.. a u vremenima Zardanija,prostor kretanja pojedinca je Jo’s manji i izolovanost velika, pa su potrebe gradnje veza mnogo vece. Tu etnicitet nije od neke koristi ali komsija drugog jezika koji ima dobru cerku I imanje do tebe bogami jeste.
Pojavni oblici se naravno mogu i pripisuju se kao arbanaski , vlaski, grcki.. ali mali covjek tog doba naravno da ce da ih sve ima u sebi. Tek kad mali covjek dobije neku moc ima luksuz pripadnosti nekoj etnickoj grupi. To je moje vidjenje Skenderbega uostalom. Jedan iz njegove plemenske grupe se izdvojio dobio titulu tj pravo upravljanja nekim dijelom albanske zemlje I to ga cini Albancem.

Pa godinu dana nije držao Artu.

Back