Moze li dokazati postojanje boga bez biblije

То ти је добро. Где се меша народ здравија је крв. И деца су лепша. Доказано. Требао би да будеш оно што ти је отац по народности.
Ne interesuju me nacionalnosti. Sigurno mi neće biti bliži neki Mile iz Loznice samo zato što je srbin od npr. madjara Pište koji mi je prijatelj.
 
Шта ће онда бити твоја деца? Још ако си у каквој левој деноминацији, чупаш све корене са прецима.
Види Јевреје, да су тако поступали, давно би их нестало.
Biće to što jesu. Ne čupam korene sa precima. Voleo sam i svoju babu i prababu. Sta su bile po nacionalnosti, tako me briga.
 
Не, не може се доказати постојање Бога без Светог Писма. Може се доказивати постојање неког интелигентног створитеља али хришћански Бог није тек интелигентни створитељ већ више од тога. Хришћански Бог је Света Тројица. О Светој Тројици и Божјем бићу се може сазнати само из Божанског Откривења које је људима дошло кроз Свето Писмо и Свето Предање како је сачувано и протумачено у Православној Цркви.

Св. ава Јустин Ћелијски у својој монументалној Догматици пише:
"Догмат о постојању Бога је почетни догмат, јер му такво место припада по самом божанском домостроју људског спасења: Веровати же подобаетъ приходящему къ Богу, яко есть. Како све тако и овај догмат Православна Црква заснива на вери, што и изражава почетним речима свога Символа: Верую во единаго Бога. Пошто вером има Бога, она нема потребе нити сме догматску истину Божанског Откривења претварати у логичку претпоставку људског умовања. За њу је постојање Бога ботоокривена истина коју треба веровати и вером примати, а не претпоставка коју треба логички доказивати и на основу логичких доказа примати, јер је од претпоставке до фикције растојање и сувише мало. Постојање Бога она не доказује већ показује присуством вечних божанских истина у себи и присутством натприроднога у природи и човеку."
 

Back
Top