Moze li covek da opstane?

Не знам какве везе има опстанак човека и друштва са мишљењем других.

Да, човек јесте друштвено биће без обзира што неки себе сматрају асоцијалним самотњацима, а да ли опстаје и пропада са друштвом, па вероватно да.

Наше друштво би требало да пропадне у чему да бисмо га сматрали пропалим???

- - - - - - - - - -

Трудим се да ме туђа мишљења не додирују, а пре сам се доста обазирао на то, сад ме помало заболе.

Da li je covek drustveno bice koje sa drustvom opstaje i propada?
I da li je nase drustvo vec propalo? Koliko vam je stalo do misljenja drugih?

1.Mislim da se ne dovodi u pitanje da covek jeste drustveno bice. No, na prvo pitanje, drugi deo recenice je problematican. Covek opstaje i propada ? Da, ako pristaje, ali bitno odredjenje coveka je da ne pristaje i da u svojim mogucnostima, menja svet oko sebe, pritom i sebe.

2. To, da li je drustvo vec propalo, zavisi i od shvatanja tog coveka, jedinke koja deluje u drustvu. I narocito, shvatanja mogucnosti delovanja. Pristajanje nije delovanje, vec odustajanje.

3. Naravno da misljenja drugih znace. Rec je o izboru. Fihte bi rekao - kakav je ko covek, takva mu je i filozofija. Nekom je, kada je o filozofiji rec ( a na tom smo forumu ), stalo do misljenja Kanta, nekom do misljenja Marksa, nekom do misljenja Habermasa...i tako. Licno mislim da oni koji misle da sve znaju i nije im stalo do misljenja drugih su duboko nesrecni ( Hegel ili Marks bi rekli - otudjeni ! ) , jer ih taj neutemeljeni egoizam vodi u izolaciju. Prestaju da budu drustvena bica. A, opet da li, ako se bolje promisli, takvih ima ? Osim mogucnosti da se bude Robinzon Kruso, na pustom, izolovanom ostrvu. Ali i oni nalete na ponekog Petka. :)

1.Mislim da se ne dovodi u pitanje da covek jeste drustveno bice. No, na prvo pitanje, drugi deo recenice je problematican. Covek opstaje i propada ? Da, ako pristaje, ali bitno odredjenje coveka je da ne pristaje i da u svojim mogucnostima, menja svet oko sebe, pritom i sebe.

2. To, da li je drustvo vec propalo, zavisi i od shvatanja tog coveka, jedinke koja deluje u drustvu. I narocito, shvatanja mogucnosti delovanja. Pristajanje nije delovanje, vec odustajanje.

3. Naravno da misljenja drugih znace. Rec je o izboru. Fihte bi rekao - kakav je ko covek, takva mu je i filozofija. Nekom je, kada je o filozofiji rec ( a na tom smo forumu ), stalo do misljenja Kanta, nekom do misljenja Marksa, nekom do misljenja Habermasa...i tako. Licno mislim da oni koji misle da sve znaju i nije im stalo do misljenja drugih su duboko nesrecni ( Hegel ili Marks bi rekli - otudjeni ! ) , jer ih taj neutemeljeni egoizam vodi u izolaciju. Prestaju da budu drustvena bica. A, opet da li, ako se bolje promisli, takvih ima ? Osim mogucnosti da se bude Robinzon Kruso, na pustom, izolovanom ostrvu. Ali i oni nalete na ponekog Petka. :)

Meni je stalo do tvog mišljenja,(a i mnogi ga ovde odustali išćekivati),ali ko mlada koka-
nikako to prvo jaje da stigne!:hahaha:

Mozemo li se zakleti da necemo propasti ako pocnemo obracati paznju na druge do te mere da izglasamo najmudrijeg coveka da vlada drustvom dozivotno, ili dok se ne pojavi neko mudriji?

- - - - - - - - - -

Sta je uopste druzenje?

Da li je to:
Zivi i pusti druge da zive, ili je to
Cini ono sto zelis da tebi drugi ucine?

Naravno..kod takvih je stvaranje fikcije u nekom obliku neizbezno..

Da li je covek drustveno bice koje sa drustvom opstaje i propada?
Jeste

I da li je nase drustvo vec propalo?
Zavisi šta ti smatraš pod tim "propalo" i u kom smislu. A da li društvo propada je drugo pitanje, ali opet u kom smislu. Kako god, evidentno je da nije propalo. A oscilacije u društvu u raznim sferama nije ništa neobično i neočekivano.

Koliko vam je stalo do misljenja drugih?
Zavisi do čijeg mišljenja.

Čovek ne može da opstane baš kao što nisu opstale hiljade vrsta...Živa bića su prolazni fenomeni
u evoluciji postojanja /svemira/...
Nije pitanje da li može da opstane, jer evo opstaje kako se vidi. Pitanje je koliko može da opstane? Ali za jedan ljudski rivot to je irelevantno pitanje. Sam život (smim tim duh) kao opšta pojava, a što mi jesmo, ne može da ne postoji. Govorim o realnoj sferi.

Back