Može li Bog izabrati da bude zao, a ostati svemoćan

dobrolog

Početnik
Poruka
48
Svi mi koji ćemo da život bude smislen, koji znamo da ćemo čak i ako budemo ubijeđeni da život nema smisla pokušati da ga sami stvaramo, imamo jedno vjerovanje: da svako može da se promijeni u vezi toga da li je dobar ili zao. Mi volimo dobre ljude zato što vjerujemo da su oni dobri jer tako žele. A ako kod nekoga to i nije vjerovanje, nego znanje, i taj će reći da bi da nema to znanje ipak imao to vjerovanje. To vjerovanje je i rizično, ali je dobro, a i lijepo. Lijepo kao naljepša žena.

Kaže se da Bog je sveznajuć, ali mi znamo za one koji su jako pametni, "znajući", a i jako zli. Kaže se da je Bog na lijepom mjestu, u carstvu nebeskom, ali mi znamo i za one koji su na jako lijepim mjestima i sa lijepo opremljenim kućama, a i jako zli. Kaže se da je Bog hrabar, ali mi znamo i za one koji su jako hrabri, a i jako zli.

Da li Bog, ako postoji, može postati zao? Jedno veliko poštovanje svim vjernicima koji nisu u zabludi da sam ovu temu otvorio iz zle namjere.

Svi mi koji ćemo da život bude smislen, koji znamo da ćemo čak i ako budemo ubijeđeni da život nema smisla pokušati da ga sami stvaramo, imamo jedno vjerovanje: da svako može da se promijeni u vezi toga da li je dobar ili zao. Mi volimo dobre ljude zato što vjerujemo da su oni dobri jer tako žele. A ako kod nekoga to i nije vjerovanje, nego znanje, i taj će reći da bi da nema to znanje ipak imao to vjerovanje. To vjerovanje je i rizično, ali je dobro, a i lijepo. Lijepo kao naljepša žena.

Kaže se da Bog je sveznajuć, ali mi znamo za one koji su jako pametni, "znajući", a i jako zli. Kaže se da je Bog na lijepom mjestu, u carstvu nebeskom, ali mi znamo i za one koji su na jako lijepim mjestima i sa lijepo opremljenim kućama, a i jako zli. Kaže se da je Bog hrabar, ali mi znamo i za one koji su jako hrabri, a i jako zli.

Da li Bog, ako postoji, može postati zao? Jedno veliko poštovanje svim vjernicima koji nisu u zabludi da sam ovu temu otvorio iz zle namjere.

Recimo da je tvoje viđenje boga fundamentalno drugačije od onog koje uobičajeno srećemo. Kada kažeš 'može postati' to je potencijal koji znači promenu u tom nekakvom božijem karakteru. Ako bog može da se menja, onda nije apsolutan. Znači sama postavka je besmislena. Pitanje može biti samo da li on već jeste takav oduvek.

Odgovor je, da naravno da je bog zao, ako boga shvataš kao kreatora svega što postoji. Jer da nije, ne bi nas stvorio kao zamorčiće koji trebaju da mu se klanjaju.

Ultimativno, pitanje se svodi na to da li je bolje nemati postojanje i nemati zlo, ili imati postojanje i zlo u njemu.

Poslednja izmena:
Monoteistički bog koji je svemoguć po monoteističkoj doktrini je jako tupava postavka jer SVEMOĆNO I SVEPRISUTNO BIĆE ne može stvarati kao što ne može ni voleti ni mrzeti jer u tom slučaju ne bi bilo svemoćno biće.
Samo biće sa falinkom može imati ove pomenute atribute , stvarati(rađati) , voleti i mrzeti!

Ljudski moral je iskjlučivo naša ljudska smrtna stvar , povezivanje morala sa bogom i božanskim je najodvrantija podvala one tri bliskoistočne sekte koja je time ucenila ljude.

Monoteistički bog koji je svemoguć po monoteističkoj doktrini je jako tupava postavka jer SVEMOĆNO I SVEPRISUTNO BIĆE ne može stvarati kao što ne može ni voleti ni mrzeti jer u tom slučaju ne bi bilo svemoćno biće.
Samo biće sa falinkom može imati ove pomenute atribute , stvarati(rađati) , voleti i mrzeti!

Ljudski moral je iskjlučivo naša ljudska smrtna stvar , povezivanje morala sa bogom i božanskim je najodvrantija podvala one tri bliskoistočne sekte koja je time ucenila ljude.

Zapravo je logički kontradiktoran, to hoćeš da kažeš?

Zapravo je logički kontradiktoran, to hoćeš da kažeš?

Da, ajd zamisli svemoćno biće koje ima potrebu stvarati ili birati između dobra i zla??

Ako si svemoćan koji ćeš milokliz išta stvarati i biti dobar ili zao prema nekome?!:dontunderstand:

Sad će reći religijaši "E čudni su putevi gospodnji , mi to ne razumemo" , što znači da je bogu bilo dosadno dok nas je stvarao ako već nije imao potrebe za to , međutim ako mu je dosadno bilo onda to opet znači da bog nije savrešen i svemoćan jer u surotnom mu ne bi moglo biti dosadno.:D

Svemoćnost izmišljenog tvorca je postala istinom samo mačem i toljagom(poznata istorija) , jer čim se pojavi upitnost tako blesavog i to još dogmatskog postavljanja stvari dogmati svemoćnog boga konačnu istinu(oni obožavaju konačnu istinu) uspostavljaju na sebi svojstven način.:D

Nije svemoćno biće ono što je upitno i kontradiktorno, već sama reč 'svemoćno'. Reč svemoćno podrazumeva da može uraditi nemoguće, što je samo po sebi kontradiktorno.

Ali, svaki opis boga se završava na tome da se opisuje apsolutno ništa, a ne entitet koji nešto radi, ili misli, ili želi, ili uopšteno predstavlja bilo šta.

Ne samo da religije nemaju mozga, već je po njima svrha ljudskog života da obožavaju nekoga ko ih je stvorio isključivo u svrhu da ga obožavaju, a ako izaberu da to ne urade, ima da ih sačeka kazna, a onda to objašnjavaju sa beskonačnom ljubavi. Ne shvatam kako sebe ubede u tako retardiranu koncepciju, van pameti. I još se ljute kad ih ismevamo na takvoj retardiranoj koncepciji gde se oni postavljaju u ulogu bezmozgovnih robova iz kojih jedna takva ideologija isisava smisao i život. i pravi zombije od njih.

Poslednja izmena:
Nije svemoćno biće ono što je upitno i kontradiktorno, već sama reč 'svemoćno'. Reč svemoćno podrazumeva da može uraditi nemoguće, što je samo po sebi kontradiktorno.

Ali, svaki opis boga se završava na tome da se opisuje apsolutno ništa, a ne entitet koji nešto radi, ili misli, ili želi, ili uopšteno predstavlja bilo šta.

Ne samo da religije nemaju mozga, već je po njima svrha ljudskog života da obožavaju nekoga ko ih je stvorio isključivo u svrhu da ga obožavaju, a ako izaberu da to ne urade, ima da ih sačeka kazna, a onda to objašnjavaju sa beskonačnom ljubavi. Ne shvatam kako sebe ubede u tako retardiranu koncepciju, van pameti. I još se ljute kad ih ismevamo na takvoj retardiranoj koncepciji gde se oni postavljaju u ulogu bezmozgovnih robova iz kojih jedna takva ideologija isisava smisao i život. i pravi zombije od njih.

Pitaš se kako?? , pa lako jer monoteizam je stvoren da pomoću svemoćnog tvorca koji ima monopol na moral ucenjuje ljude.

Ti i ja imamo sreće što živimo u ovom periodu da ipak možemo aktivirati svoj mozak , međutim ljudi nisu tako baš bistri kako mi bi hteli da budu , i zato oni od već nametnutog modela imaju problem da osim rođene majke imaju potrebu imati i sveopštu majku po društvenom obrascu koja je neupitna i moralno čista.

Takva majka je nemoguća je je izmišljena i zato zbog takve moralno-duhovne ucene imamo i dan danas ludake koji će vrlo svesno poći za takvin nečim iracionalnim kao što je religija jer je monoteizam nažalost ucepljen u tkivo mnogih naroda i taj ne primećuje koliko je lud.

Koncept ovakvog monotezisčkog boga je najveća omča oko vrata čovečanstvu , jer jedino monoteizam može dobrog čoveka napraviti lošim jer mu je umiskovala veru i moral i duhovnost od kojeg čovek nema odbrane i mozak prosto akutno propada.

Ko zna koliko su ljudi oni Nemanjici poklali,koga su sve slagali zarad vlasti pa su postali sveci...Pravoslavna crkva nudi onoj lazovcini,lopuzi,k'urvaru Gorbacovu da bi volela da joj se vrati,maltene sve mu je oprosteno sto je radio...A ja da idem u pakao sto sam toliko puta nesvesno rekao budalo,a saznao sam da je to pakleni greh 2014.godine...

ali ako doniras crkvi neko bogatstvo , ode ti u svece jos ti nije kasno.

a sto se tice teme ovakav svet ne moze napraviti * dobar bog* . ,...,...,...,

Poslednja izmena od moderatora:
Bog je fantazija na motive.

13.png

Back