Može da bude puna natrijuma i masti: Da li je uopšte zdravo jesti tunjevinu iz konzerve?

acabg

Elita
Poruka
18.493
Svi znamo da sveža riba može da bude skupa i ponekad teška za pravljenje. Ako želite ukusne ribe, kao i njene dobrobiti vezane za zdravlje vašeg srca i mozga, odabir nečeg poput konzervirane tunjevine je koristan izbor. Međutim, da li je tuna iz konzerve i dalje zdrava?

https://www.b92.net/news/pics/2023/03/30/143177471764252cdbcc48c554145135_v4%20big.jpg[img]

Konzervirana tunjevina može da ponudi pregršt prednosti poput proteina i stimulativnih i zdravih masti, ali je takođe loše ocenjena jer ima više natrijuma kao i mnoge druge konzervirane hrane, kao i da potencijalno dovodi do izloženosti živi.

Živa, koja se nalazi u mnogim različitim vrstama ribe i morskih plodova, izaziva sve veću zabrinutost zbog uticaja koji može da ima na naše kognitivno zdravlje i mentalne funkcije. I sa svim ovim suprotnim razmišljanjima o jedenju tunjevine iz konzerve, mnogi ljudi se pitaju vredi li uopšte jesti je.

Mnogo toga treba razmotriti pre nego što sebi napravite sendvič od tunjevine. Konzervirana tunjevina je bogata korisnim nutrijentima kao što su proteini i omega-3 masne kiseline i može da bude ukusan međuobrok kako biste bili siti između obroka.

Može se jesti kao deo glavnog obroka kako bi vam pomogao da postignete svoje dnevne ciljeve proteina. Iako neke vrste imaju više natrijuma ili masti, možete da tražite brendove koji imaju niže nivoe i jednog i drugog.

Dakle, sve dok uspevate da pronađete kvalitetnu tunu, koja ima manje natrijuma i masti, jedenje konzervirane tunjevine nekoliko puta nedeljno može da bude savršeno sigurno i zdrav deo vaše svakodnevne ishrane.

https://www.b92.net/zdravlje/ishrana.php?yyyy=2023&mm=03&dd=30&nav_id=2310426


Ретко купујем конзерве туњевине јер је прескупа за мој кућни буџет :(
 

Back
Top