Moze biti to ono staro ikada ili...

Problem je što ljudi više ne razgovaraju o svojoj vezi,braku šta god.....pa ni prijatelji više ne razgovaraju o svom problemu jedan sa drugim....nekako je sve otišlo na otuđenje...čovek ostaje sam sa sobom....pa i sa svojim problemima...ako se nekome i poveri postoje indicije da će biti ismejan,ogovaran....ali sve manje shvaćen.....lako je bilo kome da kaže ‚‚ej shebao/la te ona/j pre mene ajde idi kod lekara leči se‚‚....ali niko nije svestan kolko su ljudi puni nepoverenja da se otvore...nekad i imaju dobre razloge za to, pa valjda im je lakše da to ipak zadrže za sebe i čekaju da vremenom izližu rane....stepen duševne regeneracije je kod svakoga drugačiji, neko je ko gušter -neko nije i ne treba ga zbog toga osuđivati....lako je baciti kamen, okrenuti se i otići.:neutral:

Sjajno si ovo napisala...:)

...uh pa jesam...mislim bas sam bila maltretirana u jednoj vezi ali to je bilo odavno...ne ide ta mukica odjedanput jer je niko normalan ne bi istrpeo tako naglo vec se desava polagano, mic po mic...kao zaba u loncu, malo po malo...jedva sam se otkacila te veze i kasnije sam ucila kako da se otvaram ponovo kao dete kada uci da hoda, malo po malo ali sam i dalje veoma skepticna i potrebno je puno vode da protece kako bih mogla da se opustim u jednoj vezi...nije moglo iskrenije da bude...

...uh pa jesam...mislim bas sam bila maltretirana u jednoj vezi ali to je bilo odavno...ne ide ta mukica odjedanput jer je niko normalan ne bi istrpeo tako naglo vec se desava polagano, mic po mic...kao zaba u loncu, malo po malo...jedva sam se otkacila te veze i kasnije sam ucila kako da se otvaram ponovo kao dete kada uci da hoda, malo po malo ali sam i dalje veoma skepticna i potrebno je puno vode da protece kako bih mogla da se opustim u jednoj vezi...nije moglo iskrenije da bude...

Vazdusasta moja,draga prijateljice,od tebe nista manje iskren odgovor nisam ni ocekivala.Divno si ovo napisala.Da, razumem ..to poverenje se valja sada i zasluziti,a ne olako ga nekome pokloniti...:)

Prvenstveno mislim da niko ne bi trebao da ispasta zbog greske drugog, tj. da novi decko, dobar i pazljiv, koji je drzi kao malo vode na dlanu, ne dobije svoju sansu nego da vuce teret nekog manijaka. Naravno, treba razumeti maltretiranu devojku, bilo da je u pitanju psihicko ili fizicko zlostavljanje, jer neko koga je toliko namucilo nesto sto je trebalo da bude lepa ljubavna prica, a pretvorila se u horor, moze okrenuti novi list sa nekim drugim i zapoceti novo poglavlje, ali to je jos uvek jedna ista knjiga, ako me razumete.

Neki ljudi jednostavno pocinju teze da uspostavljaju poverenje i samim tim teze ispoljavaju emocije.Ako se bude dovoljo strpljiv,svakako da se to moze promeniti.
Zavisi koliko zelimo da ulazemo u tu osobu i koliko nam je stalo do nje.

Nekad sam verovao u tu famoznu strpljivost. Naivno deluje, opasno je to, previše se čovek posveti nekom, a može biti uzaludno.

Citajuci postove i odgovarajuci na teme,naisla sam na jedan post Forumasa nam cenjenog,koji kaze,da je imao curu,koja se pre njega zabavljala sa nekim tipom,koji je na njoj sprovodio torturu,ne smes ovo,nesmes ono,i to je verovatno na devojci ostavilo trauma..Dalje Forumas kaze,kako ona vise zbog te torture nece moci(tako sam barem ja shvatila iz posta),da se privikne na mladica koji bi joj poklanjao paznju,jer je bila naviknuta na ono lose i da je to ostavilo traga..Ono sto mene zanima,dragi Forumasi i Forumasice,da li ste imali takva iskustva? Da li neko nije "dozvoljavao" da bude voljen od strane vas,zbog trauma koje vuce iz losih veza ili porodicnih odnosa...Da li ako je neko u nekoj vezi trpeo neku psihicku torturu moze odmah voleti kao pre,ili to mora da ostavi neki neizbrisiv trag na njegove buduce veze u smislu,vezivanja,poverenja ili sl. Jednom recju,da li ste nekada morali da ispravljate necije "krive Drine",da bi se taj neko opustio i bio onaj stari sa Vama,pre tog nekog,ko i nije bio tako Mr.nice gaj ili girl..I da lis te imali razumevanja za to ili kako ste se nosili sa takvim situacijama..
Izvinite zbog opsirnosti posta,nije moglo krace...:)
Svako ko je imao određenu psihičku torturu,teško se prilagođava već i samoj pomisli na novu vezu,iz straha od ponovljenog,iz osjećaja gubitka samopoštovanja,iz nesigurnosti.
I treba da,ukoliko može,kao pas sam zaliže svoje rane da bi krenuo dalje.
Ne samo zbog toga da ne bi opterećivao svog novog partnera svojim mračnim stradanjima u prošloj vezi(mada je taj razlog pošten pristup koji kaže da niko ne treba da plaća tuđe "fakture"),već i zbog sebe.
Prvenstveno zbog sebe,jer će time znati da tačnije i objektivnije vrednuje novog partnera(bez mogućnosti da nas on prigrli iz sažaljenja ili zbog toga što voli da bude rame za plakanje).
Nadalje,moći će u novoj vezi da potakne svoju svježu krv,a ne upljuvak i gorčinu.
Tragovi će ostati dio nas i od njih nema smisla ni da pokušamo bježati.Živimo sa njima.
A naš novi partner biće pored nas pa i kad nasluti da su aveti prošlosti pokucali na neka vrata,znaće da ih ne otvara.

Problem je što ljudi više ne razgovaraju o svojoj vezi,braku šta god.....pa ni prijatelji više ne razgovaraju o svom problemu jedan sa drugim....nekako je sve otišlo na otuđenje...čovek ostaje sam sa sobom....pa i sa svojim problemima...ako se nekome i poveri postoje indicije da će biti ismejan,ogovaran....ali sve manje shvaćen.....lako je bilo kome da kaže ‚‚ej shebao/la te ona/j pre mene ajde idi kod lekara leči se‚‚....ali niko nije svestan kolko su ljudi puni nepoverenja da se otvore...nekad i imaju dobre razloge za to, pa valjda im je lakše da to ipak zadrže za sebe i čekaju da vremenom izližu rane....stepen duševne regeneracije je kod svakoga drugačiji, neko je ko gušter -neko nije i ne treba ga zbog toga osuđivati....lako je baciti kamen, okrenuti se i otići.:neutral:

Upotrebila si bas one reci koje i ja koristim kada ponekad sa nekim pricam o ovakvim temama.

Dusevna regeneracija, emocionalna regeneracija, kako god, ali ne umeju/mogu svi da se regenerisu jednakom brzinom.

Nije mi se desavalo da novi decko donese traume iz stare veze, niti sam ja to cinila. Doduse, kod bivseg su postojale izvesne traume, zbog cega sam ga dozivela kao nesposobnog da se regenerise, ali mislila sam da sam te traume bila izazvala ja, a da on nije sposoban da krene dalje. U tom slucaju sam bila strpljiva i strpljiva... no, on sam je prepoznao da nece moci da se ponovo otvori u datim nam okolnostima, pa je prekinuo vezu.

Velike torture nisam dozivljavala, ali naravno da je bilo bola i patnje i razocaranja i izneverenosti... ali mislim da sam uvek uspela da ostavim stare boljke iza sebe, a u novu pricu udjem sveza, radoznala i bez strahova.
Preferiram ljude koji imaju veliku moc emocionalne regeneracije, jer to ukazuje na stabilnost licnosti i vedrinu duha.

Kao sto u zivotu ucimo na svojim greskama, tako treba da ucimo i na tudjim...

Eto uzecu sebe za primer... Iz svih veza, odnosno posle svakog raskida sam naucila nesto.. Jer ima mnogo slicnih situacija i kad naidjemo na nesto sto nam je poznato, znacemo kako da se postavimo prema tome...

Takodje sve to ima dosta veze sa sazrevanjem...
IZ veze sa jednom osobom naucila sam dosta toga.. Naucila sam da ne treba samo ja da se zrtvujem, naucila sam da ako dajem nesto, treba to da dobijem i za uzvrat.. NAucila sam da ne budem zasenjena lepim osecanjma nego da bistre glave razmisljam.. itd itd...

Naravno, znam dosta osoba koje su trpele torturu od partnera.. Ima dve opcije.. JEdna je da te osobe izlaze iz veze kao slabici i ne znaju kako da nastave dalje u zivotu (cutale su i nikad se nisu suprotstavljale partneru).. A druga opcija je da ce te osobe izaci iz veze sa puno mrznje... I onda ce te osobe sprovoditi torturu na nekom ko ce doci u njihov zivot...

Upotrebila si bas one reci koje i ja koristim kada ponekad sa nekim pricam o ovakvim temama.

Dusevna regeneracija, emocionalna regeneracija, kako god, ali ne umeju/mogu svi da se regenerisu jednakom brzinom.

Nije mi se desavalo da novi decko donese traume iz stare veze, niti sam ja to cinila. Doduse, kod bivseg su postojale izvesne traume, zbog cega sam ga dozivela kao nesposobnog da se regenerise, ali mislila sam da sam te traume bila izazvala ja, a da on nije sposoban da krene dalje. U tom slucaju sam bila strpljiva i strpljiva... no, on sam je prepoznao da nece moci da se ponovo otvori u datim nam okolnostima, pa je prekinuo vezu.

Velike torture nisam dozivljavala, ali naravno da je bilo bola i patnje i razocaranja i izneverenosti... ali mislim da sam uvek uspela da ostavim stare boljke iza sebe, a u novu pricu udjem sveza, radoznala i bez strahova.
Preferiram ljude koji imaju veliku moc emocionalne regeneracije, jer to ukazuje na stabilnost licnosti i vedrinu duha.

Regenaracija je vrlo složen proces i gotovo uvek zahteva pomoć i ljudi koji tu osobu okružuju ali ja to gledam kao na razbijenu vazu, koju neko pokušava da zalepi i povrati je u pređašnje stanje.. e sad nekad imamo sreće da su svi delovi tu, nekad ne uspemo neke sitne da vidimo na vreme, pa ih ne pokupimo i tako ostajemo bez njih...ali važno je da postoji ta želja i snaga za ponovnim zaceljenjem, pogotovo od te osobe koja je tu tramu doživela, jer džabe će se neko truditi da nekome pomogne ako taj neko nema snage da se suoči sa samim sobom i kaže ‚‚dobro, sad je dosta, idemo dalje...‚‚...to sad ovako jednostavno izgleda, mada tu ima dosta duševnog loma i ono što se kaže ‚‚zavisi od kog si materijala sastavljen‚‚ :neutral:

Regenaracija je vrlo složen proces i gotovo uvek zahteva pomoć i ljudi koji tu osobu okružuju ali ja to gledam kao na razbijenu vazu, koju neko pokušava da zalepi i povrati je u pređašnje stanje.. e sad nekad imamo sreće da su svi delovi tu, nekad ne uspemo neke sitne da vidimo na vreme, pa ih ne pokupimo i tako ostajemo bez njih...ali važno je da postoji ta želja i snaga za ponovnim zaceljenjem, pogotovo od te osobe koja je tu tramu doživela, jer džabe će se neko truditi da nekome pomogne ako taj neko nema snage da se suoči sa samim sobom i kaže ‚‚dobro, sad je dosta, idemo dalje...‚‚...to sad ovako jednostavno izgleda, mada tu ima dosta duševnog loma i ono što se kaže ‚‚zavisi od kog si materijala sastavljen‚‚ :neutral:

Ne mislim da je uvek potrebna pomoc nekoga sa strane. Da, kod ozbiljnih problema koji su nas iscrpeli i duboko ostavili traga na nama, ali kod bas ozbiljnih problema ponekad bez psiho-terapeuta ne moze da prodje.

Ja sam pre mislila na obicne stvari koje manje-vise vecina dozivi u nekoj vezi. Laganje, varanje... takve stvari.

Shvatila sam temu kao - Ako vas je bivsi decko varao, da li cete u novoj vezi biti stalno na oprezu, nepoverljivi, sumnjicavi, ljubomorni na svaku koja se priblizi novom decku?

E, tu za mene stupa na snagu moc regeneracije. Osobe kod kojih je ta sposobnost jaka, same ce spontano biti sveze u novoj vezi bez tereta bivse i nece im trebati niko, a oni kod kojih je ta moc slabija, e pa njima vec treba pomoc tog novog partnera koji ce doprineti stvaranju pozitivne atmosfere pune razumevanja, poverenja, odanosti.

Pri tom smatram da ova osoba sa jakom sposobnoscu samoobnavljanja svakako sme da iz stare veze izadje mudrija, pa na vreme primeti ako ima posla sa slicnim problemima kao u prosloj vezi.

Ja mogu reci da se svakom novom partneru posvecujem kao onom sto on jeste - nov covek u mom zivotu, i shodno tome se i ponasam i osecam.

Nije mi malo jasno sta je znacila tvoja replika :) - nadovezivanje, odobravanje ili suprotstavljanje.

Citajuci postove i odgovarajuci na teme,naisla sam na jedan post Forumasa nam cenjenog,koji kaze,da je imao curu,koja se pre njega zabavljala sa nekim tipom,koji je na njoj sprovodio torturu,ne smes ovo,nesmes ono,i to je verovatno na devojci ostavilo trauma..Dalje Forumas kaze,kako ona vise zbog te torture nece moci(tako sam barem ja shvatila iz posta),da se privikne na mladica koji bi joj poklanjao paznju,jer je bila naviknuta na ono lose i da je to ostavilo traga..Ono sto mene zanima,dragi Forumasi i Forumasice,da li ste imali takva iskustva? Da li neko nije "dozvoljavao" da bude voljen od strane vas,zbog trauma koje vuce iz losih veza ili porodicnih odnosa...Da li ako je neko u nekoj vezi trpeo neku psihicku torturu moze odmah voleti kao pre,ili to mora da ostavi neki neizbrisiv trag na njegove buduce veze u smislu,vezivanja,poverenja ili sl. Jednom recju,da li ste nekada morali da ispravljate necije "krive Drine",da bi se taj neko opustio i bio onaj stari sa Vama,pre tog nekog,ko i nije bio tako Mr.nice gaj ili girl..I da lis te imali razumevanja za to ili kako ste se nosili sa takvim situacijama..

kada se rascisti onako...sam sa sobom i prosloscu, takve stvari se ne desavaju

Ako on sam sebi ne želi da pomogne, džaba priča. Mislim, izašao je iz veze,
odrastao je čovek, trebalo bi da razume situaciju u kojoj je. Ako je ok čovek i
volim ga, sigurno bih izgurala sa njim taj neki proces "lečenja", a čovek se
lako i brzo adaptira na lepo;).

Ako mi je stalo, naravno da bih bila strpljiva i pokušala mu pomoći da prevaziđe traume. Ne bih ga ostavila na cedilu ako ga volim.
Ili ako je u pitanju drugarica, to isto važi...kad mi je do nekoga stalo, učiniću sve što je u mojoj moći da pomognem.
PS. Neshvatljivo mi je (a to sam zaključila na osnovu nekih postova) koliko su ljudi danas postali bezosećajni i sebični. Šta bi bilo da se trauma VAMA desila?

Ako mi je stalo, naravno da bih bila strpljiva i pokušala mu pomoći da prevaziđe traume. Ne bih ga ostavila na cedilu ako ga volim.
Ili ako je u pitanju drugarica, to isto važi...kad mi je do nekoga stalo, učiniću sve što je u mojoj moći da pomognem.
PS. Neshvatljivo mi je (a to sam zaključila na osnovu nekih postova) koliko su ljudi danas postali bezosećajni i sebični. Šta bi bilo da se trauma VAMA desila?

Da,dijelim tvoje mišljenje i prosto sam začuđena (po ko zna koji put)sama nad sobom koliko su ljudi zaboravili na ljude:(
A niko ne zna(i često zaboravi)koliko smo krhki i na pedalj od toga da se i nama možda desi..

Nekad sam verovao u tu famoznu strpljivost. Naivno deluje, opasno je to, previše se čovek posveti nekom, a može biti uzaludno.

:neutral: ma nema strpljivost sa tim veze....a i odakle nam pravo nekog da menjamo????....ej, pa ako ne mozes sa nekim da imas sklad od starta, ako niste otvorenog srca oboje, cemu ulaganje u vrlo neispravnu stvar.....ako neko zeli da se menja, nek to potekne od njega a ne zato sto je neko smislio da on nije potaman...zato mi je jadno kad neko stupa u novu vezu, a to rade mnogi jer se boje samoce, a da makar malo nije rascistio proslost......

Back