mozaik kreativnih umova - prostor za sve vizionare

objavljivanje

Obećava
Poruka
70
Dobrodošli ! Ovde možete podeliti svoje vizije, inovacije, ideje, predloge... Bilo da imate originalnu zamisao, želju za nekim rešenjem ili volite da istražujete mogućnosti, ovaj kutak je mesto za vas. Bilo da je iz oblasti vizuelnog, prirode, botanike, tehnike, pisanja... Pridružite se laboratoriji ideja, povežite se sa drugim kreativcima i zajedno stvorimo nešto...

Dobrodošli ! Ovde možete podeliti svoje vizije, inovacije, ideje, predloge... Bilo da imate originalnu zamisao, želju za nekim rešenjem ili volite da istražujete mogućnosti, ovaj kutak je mesto za vas. Bilo da je iz oblasti vizuelnog, prirode, botanike, tehnike, pisanja... Pridružite se laboratoriji ideja, povežite se sa drugim kreativcima i zajedno stvorimo nešto...
Imas li ti 50 000e , pa da to stvarno pravimo , pusti ti virtuelno na chatu ili kforumu...
Ili mozes li naci simpatizera da hoce da donira 50 000e , da mi to fizicki napravimo...

Misliš da bi prvo trebalo osnovati off line bazu ?
Pa analiticki biznis kaze ne. Nauka kaze ne. srpska ocekivanja kazu ne.
Sve te mozgalice kazu da je fizicki prostor najveci trosak a da se animacija moze postici minimalnim bonusima, motivacijama..
Ali dve stvari se tako desavaju , neozbiljni podignu prasinu , stvaraju utisak kreativnosti , ali to je kreativnost izbora, odabira, dizajnerska na neki nacin..
A sustinski kreativnost , tj ucesce se dobija tek kad imas bazu...

Prvo je ono na sta su svi navikli , svi bi da legalno pokupe ideje , angazman i ako moze minimalno da se tu nesto angazuju..drugo je nelegalno , cista kradja, ono sto se masovno desava na ovom forumu npr...

Ja sam imao pristup i online i petnica koji je polu fizicka kreativnost, nije cela jer nisu tako zamisljeni , nemaju budzete, mnogo prostora je zajednickih aktivnosti,jedni druge animiraju...i to istovremeno odvaja od ozbiljnog unosenja u projekat...ali i nekim lokalnim projektima, koji su lokalni , bez inicijalnog budzeta, ali sa dodeljenim prostorom, i pre ili kasnije dodeljeni prostor ne znaci previse jer im treba budzet , ali budzet cesto i sami dobave...
Ne znam tacno sta se u bg desavalo u bigzu, tamo je bilo samo za umetnike valjda...ali bilo je slicnih projekata za arhitekte, muzicare, multidisciplinarce...masinci etf, neki projekat iz robotike, a bio je i projekat prvog elektricnog auta na slican nacin oformljen..
Kasnije je ETF pravio neku svoju verziju , koja je bila naprednija, ali je bila pasivnija...tj nije bilo entuzijazma da to rade ljudi nego je to radila institucija...upravo ovo sto kazem dok rade ljudi oni vuku ,

Pa analiticki biznis kaze ne. Nauka kaze ne. srpska ocekivanja kazu ne.
Sve te mozgalice kazu da je fizicki prostor najveci trosak a da se animacija moze postici minimalnim bonusima, motivacijama..
Ali dve stvari se tako desavaju , neozbiljni podignu prasinu , stvaraju utisak kreativnosti , ali to je kreativnost izbora, odabira, dizajnerska na neki nacin..
A sustinski kreativnost , tj ucesce se dobija tek kad imas bazu...

Prvo je ono na sta su svi navikli , svi bi da legalno pokupe ideje , angazman i ako moze minimalno da se tu nesto angazuju..drugo je nelegalno , cista kradja, ono sto se masovno desava na ovom forumu npr...

Ja sam imao pristup i online i petnica koji je polu fizicka kreativnost, nije cela jer nisu tako zamisljeni , nemaju budzete, mnogo prostora je zajednickih aktivnosti,jedni druge animiraju...i to istovremeno odvaja od ozbiljnog unosenja u projekat...ali i nekim lokalnim projektima, koji su lokalni , bez inicijalnog budzeta, ali sa dodeljenim prostorom, i pre ili kasnije dodeljeni prostor ne znaci previse jer im treba budzet , ali budzet cesto i sami dobave...
Ne znam tacno sta se u bg desavalo u bigzu, tamo je bilo samo za umetnike valjda...ali bilo je slicnih projekata za arhitekte, muzicare, multidisciplinarce...masinci etf, neki projekat iz robotike, a bio je i projekat prvog elektricnog auta na slican nacin oformljen..
Kasnije je ETF pravio neku svoju verziju , koja je bila naprednija, ali je bila pasivnija...tj nije bilo entuzijazma da to rade ljudi nego je to radila institucija...upravo ovo sto kazem dok rade ljudi oni vuku ,
Znači - čuvanje od krađe ✔️
- entuzijazam (da rade ljudi, a ne institucije) - to obavezno

Kad kazem kradje, to ne znaci ne open source, naprotiv ja sam imao iskustva sa Teslom skolom, gde sam odradio jer djaci tako vise vole open source projekat.
Ali djaci voloe i da oni tu kao nesto poseduju , znaci da se tacno zna ko je na projektu , da je njihov, dva odelenja, dva odelenja, samo odabrani koji hoce , samo ti koji hoce...traze tu vrstu obavezivanja, hoces neces, ili si in ili out...
To nije potrebno u bukvalnom smislu , ali je potrebno u ne flood, ne znam kako zovete ono kad se omasi tema...kad se namerno povece na drugu stranu...

Nije svima bitno vlasnistvo nad idejom, nego postovanje rada na ideji..npr to sam video kod ovih u Tesli , oni itekako imaju poverenje da cu ja kao profa da im odradim nadgledanje sistema i to je dovoljno...Bilo bi kontra produktivno kad bih ja radio obavestajnu i kontraobavestajnu zastitnu aktivnost, npr suvo odvajanje racunara, a to postoji , to su uradili ona grupa u zagrebu kad su pravili amortizere za mercedes...studenti i profani radili njih 7 ali sve strogo izolovano , svako skroz kontrolisano okruzenje, no usb, suva izolacija racunara, to znaci nema nigde net izlaz, a postoji net ulaz, jos su imali mosti firewall koji su suvi , to je jos jedan racunar izmedju...duplo suvo , i na kraju kad su osmislili amortizere, to je bio industrijski projekt, ne znam tacnu cifru posto je poslovna tajna, ali oko 200 mil evra..

Eto npr u Tesli to nije bila zelja niti bi bilo adekvatno takvo podizanje sigurnosti , vec naprotiv, sto sire dostupno ali da nema zaebanata, da tako kazem...u tom smislu kradja ideja...

jes pa da mi neko ukrade ideje i napravi milijarde i jos da kaze kako je on to genijjalno smislio

jes pa da mi neko ukrade ideje i napravi milijarde i jos da kaze kako je on to genijjalno smislio
Pa dobro, ne morate vi da napišete koja je ideja. Ako sumnjate u povredu ideje, napišete imam dobru ideju koja je genijalna i može veoma da se komercijalizuje. Ali neću da objavim da neko ne falsifikuje. I mozete da napisete npr iz koje oblasti imate ideju. I ovo je deo kreativnosti...

Pa dobro, ne morate vi da napišete koja je ideja. Ako sumnjate u povredu ideje, napišete imam dobru ideju koja je genijalna i može veoma da se komercijalizuje. Ali neću da objavim da neko ne falsifikuje. I mozete da napisete npr iz koje oblasti imate ideju. I ovo je deo kreativnosti...
Ideja da se skupe ideje je jedna nesebicno plemenita ideja, i u normalnim okolnostima to bi jedino postojalo kao glavna aktivnost. Nazalost ljudsko drustvo je jos uvek daleko, pa tek poneka ideja prodje, obicno na stetu onog koji se prvi setio da je pronadje.

Back