Pa analiticki biznis kaze ne. Nauka kaze ne. srpska ocekivanja kazu ne.
Sve te mozgalice kazu da je fizicki prostor najveci trosak a da se animacija moze postici minimalnim bonusima, motivacijama..
Ali dve stvari se tako desavaju , neozbiljni podignu prasinu , stvaraju utisak kreativnosti , ali to je kreativnost izbora, odabira, dizajnerska na neki nacin..
A sustinski kreativnost , tj ucesce se dobija tek kad imas bazu...
Prvo je ono na sta su svi navikli , svi bi da legalno pokupe ideje , angazman i ako moze minimalno da se tu nesto angazuju..drugo je nelegalno , cista kradja, ono sto se masovno desava na ovom forumu npr...
Ja sam imao pristup i online i petnica koji je polu fizicka kreativnost, nije cela jer nisu tako zamisljeni , nemaju budzete, mnogo prostora je zajednickih aktivnosti,jedni druge animiraju...i to istovremeno odvaja od ozbiljnog unosenja u projekat...ali i nekim lokalnim projektima, koji su lokalni , bez inicijalnog budzeta, ali sa dodeljenim prostorom, i pre ili kasnije dodeljeni prostor ne znaci previse jer im treba budzet , ali budzet cesto i sami dobave...
Ne znam tacno sta se u bg desavalo u bigzu, tamo je bilo samo za umetnike valjda...ali bilo je slicnih projekata za arhitekte, muzicare, multidisciplinarce...masinci etf, neki projekat iz robotike, a bio je i projekat prvog elektricnog auta na slican nacin oformljen..
Kasnije je ETF pravio neku svoju verziju , koja je bila naprednija, ali je bila pasivnija...tj nije bilo entuzijazma da to rade ljudi nego je to radila institucija...upravo ovo sto kazem dok rade ljudi oni vuku ,