Most od 30.000 jaja

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
60.461

Ovaj most u Srbiji stariji je od 100 godina i još uvek u funkciji: Legenda kaže da je u njega ugrađeno 30.000 jaja​U centru Ivanjice nalazi se kameni most koji je stariji od 100 godina, a koji ljudi prelaze i dan-danas, a on krije i jednu tajnu.

Naime, nad rekom Moravicom početkom 20. veka podignut je kameni most koji predstavlja najveći jednolučni most sa ravnom niveletom na Balkanu.

Most je finansiran državnim sredstvima i građen u periodu od 1904. do 1906, na osnovu projekta inženjera Milenka Turudića iz Beograda.

Za izgradnju je bio zadužen Ivanjčanin Blagoje Luković, koji ga je gradio uz pomoć majstora iz Italije po principu klinova, bez građevinskog vezivnog materijala.


Međutim, postoji predanje da je u njega ugrađeno 30.000 jaja, iako je to najverovatnije samo legenda, isto kao i u slučaju Rimskog mosta u selu Kumanica, rekao je Miloje Ostojić iz Turističke organizacije Ivanjica za RINU

Most koji spaja dve obale Moravice dugačak je 24, a širok 7 metara, a danas je preko njega zabranjen teretni saobraćaj.

On je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva, a proglašen je i za nepokretno i kulturno dobro, prvo od strane oštine Ivanjica (1983), a potom i Republike Srbije (1987).

Pešaci i putnici i dalje prelaze preko njega, a usput susreću kamenu tablu, na kojoj stoji natpis: „Ovaj most dovršen 1906. godine, rađen dve godine o državnom trošku, izgradio je preduzimač Blagoje Luković iz Ivanjice“.

Ono što takođe ne znaju svi je da se desila i nesreća tokom izgradnje, kada su poginuli Jovan Polo i Vukadin Mutavdžić, a povređeni još četvorica radnika.
 
Screenshot_20231003-075257~2.png
 

Back
Top