Moskva - samostalno

sennci

Početnik
Poruka
17
Pozdrav. Planiram proljetno putovanje i razmatram par destinacija, od kojih je jedna meni jako interesantna, ali velika nepoznanica - Moskva!

Išlo bi nas dvoje i put bi organizovali individualno tj. sami bez agencije. Imali bismo na raspolaganju 6 noćenja. Inače smo iz Sarajeva, a u Moskvu bi došli Wizzair letom preko Budimpešte, blokirali smještaj preko net-a, i to bi bilo u maju..

Prvo, da li preporucujete da samostalno organizujemo put i boravak? To smo i prije radili po evropskim destinacijama, i vrlo lako smo se snalazili, od prevoza, smještaja, hrane i svega ostalog jer smo uglavnom bili u gradovima u kojima je javni prevoz jako dobro organizovan, a mnogo se informišemo o svemu prije puta.. Kao što rekoh Rusija i Moskva su mi nepoznanica i najdalji put do sada, ali vjerujem, zašto bi Moskva bila izuzetak, a možda ima i nekih prednosti?

Jesu li procedure na aerodromu iste kao drugdje po Evropi ili postoji nešto na šta treba obratiti pažnju? Sletili bi smo na aerodrom Vnukovo. Da li je prema tom aerodromu dobro organizovan javni prevoz i koliko u prosjeku traje? Generalno, javni prevoz u Moskvi, je li dobro organizovan i tačan? Ako bi smo iznajmili apartman sa mini kuhinjom i tu pripremali obroke, kakve su cijene namirnica u samoposlugama u odnosu na naše? Ako bi poneki obrok planirali vani, postoje li neke pristupačne a solidne varijante.. Dobro bi došao i neki primjer cijena.. Ranije se dosta govorilo da je Moskva skupa.

Također, gledali bi smo da se za smještaj uklopimo u neku cijenu oko +/- 35 eura / noć. Može li neki savjet i preporuka za lokaciju dobro povezanu sa gradom. U strogom centru je skuplje, ali malo izvan centra vidim da se već može naći ovakva cijena.

Svaki savjet dobro došao!
 
Javni orevoz je.odlican, mislim na metro.....imas metro kartu za 3 ili 7 dana...bila je 2016 mislim 800 rubalja ova za 7 dana. Ja sam u moskvi imala nocenje sa doruckom. A jela i usput Generalno moskva nije skupa zavisi sta jedes i gde. Imas restorane brze hrane ali tipa kuvana jela. Sad se ne secam cena ali aj da lupim 400 rubalja prosecno.
Sve je na cirilici, al ces se lako snaci...samo nauci onih 7-8 slova koja se drugacije citaju, ako ne znas ruski. Msm, razumeces.procitano. kad obidjes sve skontaces na kraju da si konstantno u centeu grada, a taj centar je ogroman.

Za smestaj samo gledaj da je blizu metroa

A sto se.tice aerodroma, ne znam...ja sm isla bg moskva aeroflotom, karta.na akciji bila, pa smo sleteli na seremetjevo. Procedura je bila samo da ti daju onu vizu za 30 dana boravka. I nista vise..to cuvas i pokazes.na povratku na pasoskoj.kontroli.

Najjeftiniji lanac marketa je diksi...cene voca i povrca su nesto vise nego u srbiji,.ali ostalo je tu negde
 
Da li je prema tom aerodromu dobro organizovan javni prevoz i koliko u prosjeku traje? Generalno, javni prevoz u Moskvi, je li dobro organizovan i tačan?
Oно кад долазиш из балканског града који нема метро и који ни за 10 година неће направити основни план за прву метро линију и онда питаш какав је превоз у Москви која има најсавршенију метро мрежу у Европи и вероватно свету.

Човече они имају 250 метро станица, 12 метро линија које секу град са свих стана и две метро линије које круже у ужем и ширем делу града, да не мораш као по другим градовима да пролазиш кроз центар и комбинујеш две три линије, него лепо заобилазном линијом где ти одговара.
 
Pratim temu????
I mi planiramo za Moskvu u aprilu, isli bi zeleznicom do St. Petersburga i vrayili se vozom u Moskvu. Nasla sam link za vozove, ali se ne slazam bas najbolje u momentu kad treba bukirati karte u vozu. Nema veze, ima vremena. Samo bih pitala ima li raxlike u ceni izmedju on line kupovine i na licu mesta, kupovine povratne odmah, i nisam sigurna da li ce biti karti u momentu kad dodjemo. On line nam nudi 6 razbacanih mesta ( 4 u jednom kupeu i 2 u drugom).
Znate li cenu pozorisne karte, otisli bi i na balet u Moskvi...
Ako neko ima korisnih info, molim da ih podeli...
 
Пре пар година сам био у Москви у својој режији и имам одлична искуства.Лако је снаћи се и у градском превозу,ресторану,клубовима.Не говори се енглески на сваком кораку као по западној Европи,али комуникација није била никакав проблем.Дакле без бриге,путујте и уживајте у Москви,има шта да се види.
 
A sto se.tice aerodroma, ne znam...ja sm isla bg moskva aeroflotom, karta.na akciji bila, pa smo sleteli na seremetjevo.
Из Београда увек слеће на Шереметјево, а мислим из Будимпеште Визером на други аеродром Домодедово.

Пре пар година сам био у Москви у својој режији и имам одлична искуства.Лако је снаћи се и у градском превозу,ресторану,клубовима.Не говори се енглески на сваком кораку као по западној Европи,али комуникација није била никакав проблем.Дакле без бриге,путујте и уживајте у Москви,има шта да се види.
Не говори се енглески скоро никако, поготово у унутрашњости. Рецепције у хотелима ни да зуцну.. банке, поште. Руси не воле енгелски, тољка гаварјат на па-руски. :) приметио сам да омладина на улици и зна нешто енглески али старије генерације никако.
 
Da malo oživim temu. Moj put se odgodio sa maja na sredinu juna, što je možda i dobro jer vjerovatno mogu očekivati još malo toplije vrijeme, ali ne pretoplo.

Prvi slijedeći korak je pronalazak smještaja. Vidim da je raspon cijena veliki i da je ponuda raznovrsna. Prema mojim potrebama neki optimum bi bio oko +/- 30, 35 eura za dvoje. Nemam velike prohtjeve, najbitniji su lokacija, blizina metroa, možda nekog tržnog centra ili pristupačnog restorana, čistoća.. Ništa napucano. Jedino što bih izbjegao jesu spavaonice (dormitory) i bitno nam je da imamo sopstveno kupatilo.
Eh sad.. razmišljam šta je najisplativije??? Za što manju cijenu naći sobu sa kupatilom, a hraniti se u nekim od jeftinih ekspres restorana tipa Grabli i Mu-mu i sl. Ili ipak odabrati neki apartman sa kuhinjom makar i malo skuplji od sobe, a kupovati namirnice u supermarketima i u apartmanu pripremati obroke? Možda dođe na isto. Također, što se tiče lokacije je li bolje odabrati jeftiniji smještaj, a da je malo izvan centra (recimo 20-30-40 min metroom) ili skuplji bliže centru?
Airbnb je najpovoljniji za privatni smještaj. Ali vidim da na bookingu recimo ima malih jeftinih hotela, cijena počev od 25-30-35e soba sa sopstvenim kupatilom. U nekima je u tu cijenu čak doručak uključen. Ali recimo da su izvan centra locirani, neki malo bliže neki dalje. Koja bi od svega ovoga bila najbolja kombinacija šta mislite? Možda i preporuke za neke smještaje u ovoj cijeni, ili bar distrikte gdje nebi bilo loše tražiti, a koje izbjegavati?
 
Ne razumem najbolje, da li si ti išao već u Moskvu ili tek planiraš ? Pitam, jer ti je prvi post sa planovima za Moskvu ,od prošle godine...
Mi idemo sledeći mesec, pa, ako ti trebaju neke smernice za jeftine karte, smeštaj (rezervisali smo stan za četvoro za 150 evra na 7 dana), ti se javi na pp da ti prosledim linkove
 
Planiram ići i odbrojavam dane Prošle godine se izjalovilo. Smještaj u međuvremenu našao, centar, u blizini Hilton hotela (braon kružna linija metroa), apartman za dvoje 35e/dan, mislim da je dobra cijena za lokaciju.
 
A šta znam, mi našli dvosoban stan , za nas četvoro po 24 evra na dan (sedam dana idemo). Bitno mi je da je metro na stotinak metara od stana. Ionako imamo u planu mnogo obilazaka, a samo par stvari u centru jer nemam nameru da provedem sate u redovima za ulaznice. Tako na primer, ne idemo u Boljšoj teatar, ali idemo u muzej iluzije, muzej čokolade, Staljinov bunker, muzej arkadnih igrica...moraju se ispoštovati i neke želje dece :)
Kremlj ćemo obići koliko nam vreme dozvoli, i odraditi snimanje na Crvenom trgu.
A negde u to vreme kad idemo, su i bele noći, pa će biti lepih slika.
 
Da. I mi nismo "bježali" od drugog, pa ni trećeg prstena uz uslov da imamo metro st. blizu. Ali ispostavilo se da imamo jednu super ponudu za uz sami centralni ring za sličnu cijenu, pa smo se ipak odlučili za ovu bližu opciju. Razmišljamo da jedan dio ulaznica kupimo online. Možda kupimo i povratne karte za aeroexpress za nas dvoje online. Još povoljnije izađe tako, a i da ih imamo spremne u svakom slučaju samo da uletimo u prevoz.

Razmišljamo da kupimo online ulaznice za Kremlj. Vidim da imaju 2 varijante tj. ulaznice za arhitektonski kompleks trg Kremlja (pretpostavljam obilazak vanjskog kopleksa objekata?) i druga za oružarnicu (pretpostavljam unutrašnji kompleks, prostorije, sale odaje i slično?). Vidim da u periodu kada mi dolazimo, neke dane je otvorena samo prva varijanta, a su neke dane obadvije. Interesuje me ako neko zna, da li se ove dvije posjete mogu odvojiti? Tj. recimo, ako kupim ulaznice za arhitektonski kompleks mogu li to odraditi jedan dan, a oružarnicu kupiit i ostaviti za drugi datum, a da ponovo ne plaćam za prolazak kroz arhitektonski kompleks (ako je) na putu do oružarnice? Zna li neko?
 
Što se tiče aeroexpressa, cena mu je ista kao neki taksi koji se naručuje online, javiću ti koji je. Njegova cena uglavnom nije veća od 10 evra u bilo koji deo Moskve da ideš od aerodroma (to nam je rekao i zakupodavac stana a i na netu piše u nekim komentarima) pa pošto je nas četvoro, nama se isplati, pogotovo što dolazimo oko 22 h u Moskvu i to sa detetom od 8 godina.
Št se tiče on line kupovina ulaznica, pročitaj recenzije tamo gde se mogu kupiti, jer, recimo za većinu tih ulaznica koje kupiš online, moraš da čekaš u redu da ih verifikuješ pa ti čekanje izađe na isto, a to je barem sat vremena. Jedino što su neke povoljnije. Mada, recimo, desilo se nekima da su kupili online ulaznice za Boljšoj pa nisu ni mogli ući od gužve.
Ne znam kad ideš, mi ćemo od 19.6. pa ako ideš ranije, napiši koji utisak i savet.
 
Za Kremlj preko ovog zvaničnog linka https://tickets.kreml.ru/en/#id=1&sid=1 Tek narednih dana ću iščitati detaljnije uslove i pravila kupovine, tj. kako sve funkcioniše. Prevoz aeroexpress, također preko njihove zvanične stranice.. nadam se da online kupovina funkcioniše jednostavno. Nije naročito skupa karta, a ima i opcija 2 povratne karte za grupu od 2 putnika 1450 RUB, - tj. nešto manje od 20 EUR.
 
Da. To sam negdje i procitao. Ako taxi, onda Yandex aplikaciju najbolje koristiti. Inače, Yandex aplikacija je isto dobra za metro linije, jednostavna i offline radi. Već sam je skinuo i već isplanirao mnoge rute obilazaka tokom boravka :) Mi inace slijećemo oko 19h na Vnukovo pa nije tako kasno. Prvo aeroexpress do Kievskaya st., onda metroom kružnom linijom bez presjedanja do Komsomolskaya st., i odakle nam je 5 min smještaj. Skinuti ću svakako i za taxi aplikaciju i provjerit cu odnos cijena Yandex taxi/aeroexpress, dobro je imati i tu varijantu. Mi inače (a to nismo ni znali prilikom planiranja) slijećemo u Moskvu na Dan Rusije :)
 
Nadam se i pokušat ću da bacim bar neku blic brzu poruku :) U vezi korištenja wifi-ja, to je još jedna stvar koja i mene zanima!
Citao sam da je dobra pokrivenost Moskve free wifi-jem. Navodno da je potrebno izvršiti autentifikaciju tako što se unese svoj broj zajedno sa pozivni brojem države iz koje dolaziš i nakon toga dobiješ sms-om šifru koja ti je validna za besplatan wifi tokom cijelog boravka. Sad ne znam da li to vrijedi baš u svakom dijelu Moskve bukvalno, uključujući i aerodrome, ili samo u podzemnoj..?

Znaš li nešto o tome? Drugi nacin bi bio kupiti neku jeftinu rusku karticu..
 
Poslednja izmena:
Mi smo evo karte za aeroexpress riješili online. Također i za Kremlj, da ne stojimo u redovima. Sve preko zvanicnih sajtova. To je glavno, tako da smo mirni što se toga tiče. Četvrtkom je Kremlj zatvoren tako da znaš u vezi planova. Većina ostalih muzeja je ponedjeljkom zatvorena. Ali sve na zvaničnim sajtovima treba provjeriti još jednom jer vanredno kad su praznici može biti dodatnih odstupanja. Ulaz u neke od muzeja i palača (Tretyakov galerija, Puškin, Novodevichy itd..) vidjet cemo na licu mjesta kakva je situacija.. Vidikovac na tv tornju i kompleks u tom dijelu grada VDNKh također.. Kod posjete Moscow City, možda se popeti na pedeset i neki sprat, vidikovac, mislim da nije neka frka ni na licu mjesta riješiti karte itd.. Od bitnih informacija izgleda da je od ove godine ukinuta 7-dnevna karta za metro (ali i ostali javni prevoz) sa neograničenim brojem vožnji i presjedanja, na žalost jer je bila najisplativija. Ali imaju 3-dnevne, pa kada se ispuca jedna uzeti drugu i tako. Ugl. napravio sam i neki plan dnevnih posjeta, posložio neke kockice pa vidjet cemo..
 
Jedino što opcija "najjeftiniji letovi plus minus tri dana " nije dobra, nego je bolje da ukucavaš sama dane u blizini, tako dobiješ povoljnije cene, na tom njihovom izlistavanju ti nikad ne daju najjeftinije nego bockaš
 
Super, baš ti hvala.
Nisam nikada čula za ove sajtove, a uvek volim preporuku.
Pa vi krećete za nedelju dana?
Lepo se provedite i piši kada se vratiš kako je bilo.
Čini mi se da ste sve super osmislili pa da napišeš i šta ste sve obilazili. Priznajem, pokušavam da dobijem sve na tacni, ali ne treba menjati nešto ako valja. :)
 

Back
Top