Moskva hoće džins iz Novog Pazara

Swerdlow

Primećen član
Poruka
610
Stotine maloprodajnih objekata iz Rusije je zainteresovano za džins iz Novog Pazara, ali sa kime će kompanije „Big bojz“, „Bros“, „Brug“, „Maksers“ i „Stig“ sarađivati i na koji način, ostaće tajna do oktobra. Predstavnici Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA) čekaju da prođe Bajram i da se „slegnu“ utisci sa završenog Međunarodnog sajma mode u Moskvi, pa da odluče.

Na moskovskom sajmu su Privredna komora Madrida i regionalna agencija iz Saragose (Gobierno de Aragon) izrazile želju da oplemenjuju novopazarski glavni proizvod da bi ga izvozili u Rusiju. Španci su za primenu rusko-srpskog sporazuma o slobodnoj trgovini. Ovo bi, smatra direktor SEDA Samir Kačapor, povećalo broj zaposlenih i dovelo do većeg upošljavanja lokalne proizvodnje.
Almir Šaćirović iz SEDA rekao je za „Blic“ da je ovih pet firmi dobilo više poziva za saradnju i plasman robe na rusko tržište. On je dodao da postoje tri načina nastupa domaćih proizvođača u Rusiji. Prvi način je da se pronađu kompanije koje su i bile zainteresovane za naše proizvode i koje će tamo i da ih prodaju. Drugi način je kooperacija ovih pet kompanija sa nekom ruskom kompanijom i treći način da ovih pet kompanija napravi jedan brend i da tako izađu na rusko tržište.
- Ruska privredna komora dovela je nekoliko kompanija koje su za otvaranje skladišta i showroomova u Moskvi koji bi prodavali srpski džins – objašnjava Kačapor.
Džins je najatraktivniji proizvod za izvoz iz Pazara. Izvoz čini 30-35 odsto ukupne tamošnje proizvodnje. Najviše se prodaje u Bosni, delu Hrvatske, Grčkoj, Nemačkoj, Italjii Austriji.
- „Big bojz“, „Bros“, „Brug“, „Maksers“ i „Stig“ upošljavaju 500 ljudi, a sa ovakvim interesovanjem u Moskvi potvrđen je kvalitet našeg rada i naših proizvoda – priča Tigrin Kačar, koji je u Upravnom odboru asocijacije tekstilaca Novog Pazara ASTEKS i vlasnik dečje konfekcije „Stig“.
Na Međunarodnom sajmu mode u Moskvi, koji je održan od 6. do 9. septembra, učestvovalo je više od 20 zemalja. Učešće je finansijski pomogla Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a veliku podršku učešću firmi iz Pazara dali su: Aerodrom „Nikola Tesla“, Trgovinsko odeljenje Rusije u Beogradu, grad Novi Pazar i Privredna komora Srbije.
 
Nekazem da je cudo ..ali da nebude lazno obecanje.Ja sam iz Novog Pazara,i znam da je dzins extra kvaliteta ali ima i loseg medjutim sve vece firme su uvele jake standarde jer posluju sa inostranstvom ..Ali to su pojedinci sa mnogo jakim firmama.Jeste da ih ima malo vise . Ali nije kao nekad.Sto je i dobro jer se tezi necem boljem.A ovo sa Rusima neide svako za sebe valjda netreba ja da jurim Ruse pa ko ugovori posao .Nego Rusi traze nas. E to je DobrO
 

Back
Top