Житије Краља Милутина. 8 наставака
МЕСЕЦА ОКТОБРА ДВАДЕСЕТ ДЕВЕТИ ДАН, ЖИТИЈА И ДЕЛА БЛАГОЧАСТИВОГА И ХРИСТОЉУБИВОГА И СВЕТОРОДНОГА, МОЋНОГА И САМОДРЖАВНОГА СА БОГОМ ГОСПОДИНА КРАЉА СТЕФАНА УРОША ( ЗВАНОГА МИЛУТИНА 1282 – 1321 ), ПРАУНУКА СВЕТОГА СИМЕОНА НЕМАЊЕ, НОВОГА МИРОТОЧЦА СРПСКОГА, И УНУКА ПРВОВЕНЧАНОГА КРАЉА СТЕФАНА, И СИНА ВЕЛИКОГА КРАЉА СТЕФАНА УРОША
ВЛАДИКО ОЧЕ БЛАГОСЛОВИ
УВОД
Слава Ти, бесконачно и неописано име Христе, и опет ћу ја недостојни рећи: Слава Ти! једини Боже наш, који си над свима и свега, слава Ти! Јер Ти требајући спасења човечјега говориш у Твоме светоме еванђељу, говорећи: " Не дођох позвати праведнике, но грешнике на покајање " ; и опет: " Нека се просвети светлост ваша пред људима, и да угледају ваша добра дела и прославе Оца вашега, који је на небесима". Да, колико је добро да свако ревнује добрим, што је завештано Тобом у божаственим списима. Јер Богоотац и пророк Давид рече: " Почетак речи Твојих је истина" ; дела руку Твојих су небеса, она ће погинути, а Ти сам јеси и године Твоје не завршавају се". Јер рече: Пророци проповедаше, апостоли научише, мученици исповедише, а ми поверовасмо Теби, Богу нашему, који се јавио у телу. Јер Твојим доласком засија светлост нама грешнима који седимо у тами, и нама који смо ослепили, преосвећење срдачним очима и пут спасења заблуделим, а по њему идући, нећемо свратити на оштре или развраћене путеве, знајући да си Ти нада сваком створењу, богатство убогих, светлост омрачених, слобода робовима, проштење грешницима, исцељење онима који болују, здравље хромима, снага раслабљенима, лепота грубима, неисказан разум онима који су у недоумици. Шта ли ћу рећи, или шта да проговорим? Којим ли начином да исповедим Онога који је изнад сваког исповедања? Јер божаствени апостол Павле и васељенски учитељ јавља о овом говорећи, јер рече: " Ко разуме ум Господњи, или ко му би саветник? А о нашем спасењу додао је: " Или ко му прво даде, и да му се неће вратити? Јер у Њега је све, и кроз Њега је све". А ми вазљубљени јављајмо духовне речи, по више духовно слушајући истога апостола, јер каже:" духовнима треба духовно јављати". А ја грешни дужник сам вама, неситим зајамницима духовнима, који хоће од мене да узму дуг са каматом. Но ако се усуђујем молити због те наде, не жалим што ћу од вас бити позван на одговорност. Јер сам богатога Владике добронадежни слуга. Зато ме не треба оставити, но молим чекање док ми се не даде реч разума. Јер ако сам све надмашио гресима, но знам наду онима који се уздају и Спаситеља грешнима, молим Твоје милосрђе, и полажем моја падања у грех на множину Твојих милосрђа. Знам да праведнике љубиш и грешне милујеш, Владико свију Господе. Јер рече: " Помози ме, и услишаћу те". Зато молим незлобиво Твоје човекољубље и убеђујем Тебе слаткога Исуса, слуга Владику, рoб цара. Јер цар је, али добар је; Владика, но ипак милостив. Даруј ми од неисцрпнога Твога извора благодати духовне, да ускипе у мени струје силе светога Твога и животворећег Духа, износећи пиће животне воде, речи Твојих божанских списа. Јер рече:" И опиће се од обиља дома твога, и потоком хране твоје напојићеш их", тако да ће свакоме који слуша узвеселити душу, ум и мисао. Јер због имена силе Твоје и почео сам оно што је напред у овом спису житија добропослушљивих слугу Твојих, које узвелича Твоја моћна благодат у отаџбини њиховој, дарованој им од Тебе, међу којима је први почетак и наставник њихов преподобни отац Симеон Немања, и доброплодна грана његова изданка, угодник славе Твоје и светилник своје отаџбине земље српске, господин наш и учитељ, служитељ трисијанога Ти божаства, архијереј кир Сава. Јер они Ти послужише у овом животу, а на висинама са анђелима ликују. Од њихове телородне природе би и овај господин мој благочастиви краљ Стефан Урош, њихов пород и васпитање, чији ћу похвални живот, ја грешни Данило, покушати исповедити, колико ми буде даровано од Тебе, Владико мој Христе Спаситељу. Ради слушања свима који се Тебе боје, и још који љубе име Твоје. Јер његовом доброподатљивом руком храњен сам био од младости моје, па ми грешноме није лако да оставим толике његове милости и љубазне поуке према мојој грешности. Теби, Спаситељу мој, узашиљући хвалу и о овом ћу почети говорити.
Овај благочастиви и христољубиви господин мој превисоки и крепки и самодржавни краљ Стефан Урош, био је син славних родитеља, великога српскога краља Уроша и матере своје христољубиве Јелене. Јер овај младић био је Богу мио од своје младости, означен Духом благодати, силе Владичине. Ово дете породи премудрост, задоји благодат, а узрасте свети Дух. Сама десница силе Владичине венча његову главу венцем који не вене и даде га као многосветли светилник својој отаџбини, који напредује Божјим промислом, да се прослави богоугодним делима и да сабере оно што је расточено од његове отаџбине. Добар пастир умних оваца целе своје области, и њихов добри учитељ и наставник, ненаситни зидатељ божаствених цркава, и не само зидатељ, но и палих цркава обновитељ, у намери да све приведе ка истинитој вери, тако да се прочуло његово име у све народе и царства, и ради толике лепоте његове телесне и лепога изгледа, тако да су многи околни цареви желели љубав са њиме, слушајући за целомудрени смисао његов. Због овога блаженога нека се не зачуди наш ум слушајући, да су га овако волели такви силнога имена цареви, када га поштоваху царском љубављу и умножаваше му неисказане царске дарове, и да се многи силни покораваше њему, јер Бог крепки и Владика, цар света заволи га; зато га и они заволеше. Но довде говоривши скратићемо реч, а даље ћемо се трудити да изнесемо искушења овога благочастивога и христољубивога, колико многе напасти поднесе у својој младости од многих страних царева и од осталих других, које ћемо - ако Бог благослови - изнети у овоме спису, и како га Бог од њих ослободи, и Његовом помоћу одоле им свима, превазиђе њихове зли мисли и моћно сруши њихове сујемудрене гордости.
Пошто је прошло неко време од смрти благочастивога родитеља његова, великога краља Уроша, и пошто је његов царски престо примио вазљубљени његов син благочастиви краљ Стефан Драгутин; о томе свему смо указали у напред писаном њихову житију. После овога овај благочастиви краљ Стефан Урош прими престо краљевства даром од вазљубљенога му брата краља Стефана Драгутина. Узрастом је био млад, а благодаћу Божјом веома висок, и цела богољубива отаџбина његова красила се и веселила се због њега, унапред видећи да ће у дане његове поживети у доброј вери и чистоти, и да ће се јавити страшни непријатељима својима, свима чудни. Јер рече: " Засијаће у његове дане правда и множина мира". Јер пророк Исаија каже: " И даћу мач у руке његове и сасећи ће тела својих противника". И пророк Давид: " И поклониће му се сви земаљски цареви, и сви народи служиће му ". И исти: " Рука моја помоћи ће му, и мишица моја укрепиће га и сасећи ћу од лица његова непријатеље његове и победићу оне који га мрзе; јер ја положих првенца и висока над земаљским царевима". Тако по истини усхте предобри Бог да рашири државу његову отаџбину, као што је то и до сада свима видљиво.
У те дане видела се српска земља обузета у великој тесноти и умањена, јер држава грчкога царства сизаше до места званога Липљан, и овом је царству расла снага, тако да је хтела узети целу област отаџбине овога христољубивога, па чак и њега самога да има као послушнога слугу. Јер не разумеше, да они који хоће да наследе туђе, да ће ускоро бити лишени и свога. Јер неће дати Господ жезла на уделу своме. И овај благочастиви и христољубиви господин мој превисоки краљ Стефан Урош помоли се Господу Богу у умиљењу срца свога и руке своје подигавши ка небеској висини, рече: " Боже бесконачни, милосрдни и најмилосрднији Владико свега, Господе, коме се клања свако колено небесних и земаљских и најдоњих, знам Тебе брза у милости и богатога у милосрђима; јер сваки који се узда у Тебе, неће отпасти од своје молбе; знам да се без Тебе не завршава ни дело, ни реч, јер кроз Тебе све постаде што је видљиво и невидљиво; и Тобом " цареви царују и силни власти држе". У Тебе уздајући се, имам смелости и на Тебе надајући се, побеђујем. Јер " на Тебе се уздаше наши оцеви, уздаше се и избавио си их; ка Теби вазваше и спасли су се; у Тебе се уздаше и не постидеше се". Тако Владико мој, Господи Исусе Христе погледај и на државу отаџбине моје даровану ми Тобом, и на мене грешнога роба својега. А они који се хвале на ову малу државу моје власти, у намери да је разграбе и мене роба Твога озлобе, њихове мисли и вештине брзо распи, да не кажу моји непријатељи: " Прогутасмо га ". А ја недостојан призивајући Твоје име, пожурих се да саберем расточено у наследству државе моје, прослављајући Твоје пресвето име у све дане мога живота." И после овога заповеди да се саберу сви његови војници, и када је ово било, и узевши молитву и благослов од свога архијереја светитеља и целога освећенога сабора свештеничког лика, и подигавши се са својом силом, пође у државу области грчкога царства, у околне пределе, а то су ови, које ћу казати: прво узе оба Полога са њиховим градовима и са облашћу, и град главни Скопље, потом Овче Поље и Злетово и Пијанац. Такве све земље узе у почетку свога доласка на престо, и приложи их ка држави отаџбини својој, и славу и богатство такве државе измени у богатство и славу своју, велможа и народа свога. Сви грађани и бољари са чашћу среташе овога благочастивога, и са страхом и трепетом припадаше ка његовим ногама, и клањаше се њему, гледајући у њему истинитога цара, који је дошао са великом силом на њихову победу. Умиривши сва та места у један скуп и прогна све оне који су чинили метеже и буре, и опет се врати са свечаношћу и великолепном славом у своју државу ка своме царском престолу Богом дарованом му, веселећи се и радујући се у Господу своме.
А она зломислена и лукава властела државе грчке, прогнани од овога мога господина из те области, коју узе, отишавши са великим понижењем у свети и славни град Константинопољ звани Цариград, тадашњем цару Палеологу,