Morski pejzaži-Seascapes

Branko Lori

Legenda
Poruka
71.914
Moonlit Landscape with a Ship, 1881
🎨 Ivan Aivazovsky

FMh1PLVVQAE-DPd
 

Branko Lori

Legenda
Poruka
71.914
image-a-S5l-Lay-Lda.jpg

Ivan Aivazovski „Put Mesečine“

Umjetnik je znao voljeti more i noć, što mu je omogućilo da stvori remek-djela iz običnih stvari koje se otvaraju očima mnogih ljudi, ali oni ne primjećuju svu ljepotu trenutka.

Jednom od najboljih noćnih slika Aivazovskog smatra se njegova slika "Lunarni put". Prvo što vam plijeni pogled je optička iluzija stvorena rukom genija. Lunarni put sposoban je da se kreće, ili se barem tako čini. Gdje god se gledalac nalazi, staza će ga voditi direktno do njega.

Pejzaž koji je stvorio Aivazovsky prepun je romantičnih osećanja i poezije. To se doživljava kao izjava ljubavi prema mjesečevoj noći nenadmašnoj u svojoj ljepoti. Mesec obasjava sve oko sebe za vreme svoje vladavine na nebu. Platno zadivljuje svojom vitalnošću i prirodnošću. Ovdje možete osjetiti sklad mora i čovjeka. A mesec, koji pokazuje pravi put, prolazi svoje zrake kroz talase. Crtanje orijentira.

Zasićenost palete boja upečatljiva je u skladnoj kombinaciji različitih boja među sobom i ogromnom broju nijansi. Boje se ne suprotstavljaju, ali neprimetno prelaze jedna u drugu. Ovi izglađeni prijelazi učvršćuju efekt integriteta i harmonije stvorene slike.

Grafika koja je jasna u pogledu grafike dobiva jasnoću kroz bogate boje koje je umjetnik odabrao za ovo djelo. Beskrajna ljubav Aivazovskog prema noćnom moru prenosi se na gledaoca.

Poetično rekreirane slike mora i Mjeseca fasciniraju i privlače u sebe. Izraznost postignuta jasnoćom i zasićenošću nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Slušajući pažljivo, možete prepoznati tihi zvuk talasa, udare vesla na vodi, osjetiti lagani dah morskog povjetarca i osjetiti mir uspavanog grada, koji je umjetnik prikazao u pozadini. Što još jednom dokazuje koliko je slika vjerovatna i puna života.
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.