moralni problem, kasirka vratila veći kusur

vaš odgovor kao roditelja bi glasio?

• nema potrebe, što nije pazila?

• da, idi i vrati joj novce

• sine, učini kako ti misliš da je najmudrije

• daj meni pare, ja ću otići (hehe)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ne znam.....vratila sam jednom kada je meni greskom vratila veci kusur.Ali kao klinka u tim situacijama sam uvek uzimala pare za sebe.
Zaista ne znam sta bih uradila.Decu treba uciti postenju ali opet iako ne vrati kusur nije dete neposteno,prodavacica je kriva kako god okrenes.

ako zna da racuna jeste neposteno;)

ali to su finese. ja smatram da to nije ok. uvek vracam (koliko se secam, ali da ostavim lufta, ko zna), za velike sume narocito, jb.g to se nekom odbija od plate(ili ima neki fond za sluzbenike koji ne znaju da racunaju:-) )

ali to su finese. ja smatram da to nije ok. uvek vracam (koliko se secam, ali da ostavim lufta, ko zna), za velike sume narocito, jb.g to se nekom odbija od plate(ili ima neki fond za sluzbenike koji ne znaju da racunaju:-) )
u civilizovanom drustvu svaka firma je duzna da uplacuje osiguranje za te slucajeve manjkova i kradje,i na mom bivsem radnom mestu se tolerisala razlika 1.5€ mesecno,ne sme da se napravi ni vise love ni manje.kad se desi greska slucaj se prijavi osiguranju i ono poklapa.ne sme da se oduzima od plate jer radnik iako je pogresio on je tu platu zaradio,a poslodavac ukoliko mu je ukazao poverenje i dao mu da barata novcem to je njegova odgovornost i on se bavi manjkom a ne radnik.
naravno kasirke kriju kad ima vise u kasi da bi dopunile kad ima manje.radnik koji napravi gresku obicno ima pravo na pismo upozorenja koje ulazi u njegov dosije,i 3 ista pisma(za isti razlog) u toku meseca daju pravo poslodavcu da da otkaz.(ovde je jako tesko dati nekom otkaz)

svooda je tako...račoona se na neki dozvoljni višak i manjak da bi se kasa slagala....ili kako se to već kaže..........e..da...ja bih postoopio u zavisnosti od uzrasta deteta i da li je to moja lokalna prodavnica u kojoj redovno koopoojem.....ta, kod poompe, ionako kooboori sa ljoodima koji koopooju na crtu.....još i ja da im uzmem...a i prodavačice su mnogo dobre........ako je dete dovoljno veliko da razoome da svako mora da boode odgovoran za posao koji radi....rekao bih da ne čini ništa loše ako zadrži novac...to zadržavanje nije krađa...već greška zaposlenog.. kao što sam o tome već pisao na temi "nisam savršena".........zaposlite nekog ko ume da broji novac, ako već radi na kasi...ako je dete malo, pa ne razoome pouku...onda bih uticao na to da odmah vrati novac...išli bismo zajedno......

..moje iskoostvo govori drookčije....naime, o tome sam već pisao na temi nisam savršena...sloočaj sa poštarom nešom koga smo zaštitili da dobije otkaz...i on već 10 godna ne radi svoj posao kako treba...pored armije nezaposlenih kako se to kaže....
toliko ima i nezaposlenih kasirki...jedna mnogo simpatična devojka...jedan baš dobar čovek iz pomenoote prodavnice kod poompe je dala otkaz....posle 5 godina rada....jer joj gazda nije upisao ni minoot staža u radnu knjižicu.......mislim da se dobro postoopanje i procena etičkog... ogleda u posmatraknju malo šire......ne radi se o krađi u svakom sl.

I moja iskustva su losa, sto se tice ove vrste postenja - svaki put kada sam vratila nadjen novcanik ili pogresno vracen kusur - drali su se na mene. Nisam protiv toga da se javi nekom nadleznom organu/sefu da neko lose radi svoj posao... ali ne znam da li to bas ima veze sa novcem... radio on lose svoj posao ili ne - taj novac tebi ne pripada.

..da, ali ne postoji namera i elementi krađe..........na kasi uvek ukažem na to da mi vraćaju više.....pre neki dan su neku staricu pretresalali...kao gospođo pokažite vašu torbu...i kad sam stigao na red...rekao sam...a jel vidite koliki ja ranac imam na leđima...a meni ranac samo što ne pookne.......tražite mi da ga otvorim...što ste tražili od žene...po čemu je ona soomnjiva....i zašto nekog od 80 god. pretresate.....pa vidi se da nema ništa u torbi.....i kaže ona..pa dobro pokažite ranac..i ja kao...neću...niste tražili na vreme..tek na moj predlog...... ako neam dinar ili dva, samo toliko novca da mi nedostaje u novčaniku...ja ne ulazim u prodavnicu...moram kooći po novac...a taj novac je došao u kooću tako što sam radio...a nisam ni trgovac pa se pare ne obrću...i nemam dozvoljeni rabat, kalo, rastoor...sve one trgovačke proboošene džakove...i čokolade..i ne hranim se kao trgovci koji jedu tamo po samoposloogama...da bi što manje krali... to je isto politika trgovine......hrani me moj novac...opet zarađeni.. ne ukradeni.. ......nikad ništa nisam ukrao...našao sam moblini jednom na stanicu pored trafike...i sad kao...dajem onoj na kiosku da ga stavi u izlog...onaj ko ga je izgoobio će možda doći po njega....i kažem da sam ga našao....jedva ga je uzela.....kao bombu da sam joj dao....jednoj gloopači ispalo 100 dolara pre neku godinu na ulici...i ja podignem i dam joj...nije me ni pogledala, a kamoli se zahvalila.......savesno je, po mom mišljenju, raditi ispravno svoj posao..........ne biste oprostili advokatu da ne uloži pravni lek na vreme....arhitekti za grešku u projektu vaše kooće...prevodiocu za loš prevod..muzičare gađate paradajzom......da ne pričamo o taksisti...ako vas oleši za vožnju..... tačno vraćanje koosoora je sastavni deo posla koji hrani te ljoode...uopšte neću da mislim o tome.....dobrovoljno mi je dala više...i tako se priča završava u mom sloočaju..

hm, delimicno se i slazem i ne slazem sa odgovorima.
tj. milion puta se desi da nemaju dinar-dva-pet da vrate, i 'ladno kaze "komsinice, nemam sitno".
tako prodjem ja, isto se desi i peri, miki, ziki.
elem, pretpostavljam da se tu nakupi neki visak, a kome taj visak ode, pojma nemam.
nikad mi se nije desilo da racun zaokruze na svoju stetu.

ali, sad kad razmislim, kasirka koja je nesposobna da vrati tacan kusur fijuuuu pa valjda joj je vreme da promeni radno mesto, ne?

Svejedno da li je neka notorna glupaca ili divna zenica. Naravno, da cu radije trcati sa sestog sprata da bih vratila pare divnoj zeni, ali cu ih vraiti i onoj ostrogondzi... Ona je kokoska i ja cu izbjegavati tu prodavnicu, ali te sam pare zeljela da potrosim na kupljene namirnice i nisu moje. Sto nije moje - to mi ne treba. Da su mi te pare trebale, ne bih ni kupovala nista.

Da sam ja bila u toj situaciji novac bih vratila odmah, bez ikakve dileme.
Podrazumeva se da bih to isto zahtevala i od deteta jer smo duzni da vaspitavamo decu i recima i postupcima.

Nase je ono sto smo stekli ili nam je neko svojom voljnom poklonio. Ono sto smo dobili necijom greskom nije nase i dobro je da deca to nauce sto ranije, da ne bude nikakve dileme po tom pitanju. Poruka mora da bude jasna!

Par dana pre bombardovanja mi je jedna baka kod koje sam kupila sir spakovala vise sira nego sto sam joj platila. Kada se bombardovanje zavrsilo, potrazila sam je, odnela joj novac i objasnila o cemu se radi. Ona nije mogla da se seti i bila je zapanjena. Verovali ili ne pomislila sam na nju par puta tokom bombardovanja i na taj dug. Smatrala bih podvalom da joj nisam vratila taj novac iako to nije bio veliki novac, iako se radi o staroj baki koja nije ni primetila u cemu je stvar.
мени је касирка, негде пред нову годину, уместо 20 динара вратила 200 динара у кешу
једва сам је убедио да је погрешила
Moja tetka je vratila veliki novac koji su joj greskom isplatili u posti. Ne biste verovali kroz kakvo je maltretiranje prosla. Trebalo je da pise izjavu, da objasnjava detalje, da da izjavu jednom sefu, drugom...mozda sluzbenica nije htela da se sazna da je pogresila :confused:

moja sestra je jednom kupovala neke pice u novootvorenoj piceriji (tj. nije picerija nego kao neki kiosk sa hranom) i zaboravila je da joj plati prodavacici - ova nije primetila :). posle, kad je dosla kuci, setila se i rekla da nije platila i onda sam ja otisla sutradan da to vratim. prodavacica se zahvaljivala...:) primetila je kasnije da joj nedostaje tih 200-300 dinara, jer su tek poceli sa radom pa im nije veliki promet... i bilo mi je bas drago sto nisam ispala nefer :) a sto se tice kusura - desilo mi se jednom da mi je kasirka dala veci kusur, i automatski sam joj skrenula paznju na to... ne znam, delovalo mi je to prirodno, kao sto bih joj rekla i da mi je vratila manje ;) mada sad vise nisam sigurna, mozda bih i zadrzala ako nije puno para, ali ne verujem da bih mogla nekoliko stotina evra :| da zadrzim ako mi daju greskom u banci, posti... to je necija cela plata i osecala bih jaku grizu savesti sto necija deca nece jesti zbog mene :(

..da, ali ne postoji namera i elementi krađe...

da ali postoji to da nije ispravno zadrzati tudj novac...

ja uvek pomislim kako je moja drugarica morala da radi na trafici a prava pogubljena umetnicka dusica, malko nesposobna za te robno-novcane transakcije i koliko god se trudila uvek je imala neki manjak koji je placala iz svog dzepa, odnosno odbijalo joj se od neke i onako mizerne plate...

rekla bih da ucini sta zeli i misli da treba da uradi
ali ja iskreno ne bih vratila pare ko sto i nisam vracala kad su mi dali vise,i ko sto ne bih ocekivala da se neko okrene i meni vrati.
nije svako za svaki posao,ybg ako ne znas sa novcem ima ko zna :neutral:
a te kasirke su ionako vecito nadrkane i svako malo mi ne vrate kusur,iskreno ne saosecam se previse sa njima.

Poslala bih ga da vrati novac, uz to mislim da dete od 13 godina ima već usadjeno u glavi šta roditelji misle o tome i nema potrebe da pita. Ja uvek vraćam višak novca, mišljenja sam da je neko u tom trenutku imao pad koncentracije iz ko zna kog razloga, možda je toj osobi neko pre pet minuta javio da mu dete ima visoku temperaturu, da je doživeo neprijatnost od strane prethodne mušterije, od šefa, od kolege, ma milion razloga...........jednom prilikom smo muž i ja pronašli torbicu punu para, neću da pominjem koja je cifra bila u pitanju, (da ne doživim kritike,hahahahaha ili da me nedao Bog proglasite ludom), i vratili smo naravno.........i opet bih isto učinila

I ne razumem to relativizovanje: posto su kasirke u pitanju i posto one cesto ne vracaju kusur onda nema veze sto joj ne vracam novac.

Rec je o principu.

Bez obzira na to da li mi je greskom novac dala osoba koja je siromasna, bogata, ovakva, onakva to uopste ne menja stvar.

Nije moje da sudim o tome da li je ona zasluzila da ostane bez tih para ili ne zato sto je nesposobna za rad na kasi ili ne vraca kusur, nije moje da pretpostavljam da li ce njoj nadoknadjivanje tih para predstavljati mali ili veliki problem -Taj novac mi ne pripada i mora da se vrati.

Poslala bih ga da vrati novac, uz to mislim da dete od 13 godina ima već usadjeno u glavi šta roditelji misle o tome i nema potrebe da pita. Ja uvek vraćam višak novca, mišljenja sam da je neko u tom trenutku imao pad koncentracije iz ko zna kog razloga, možda je toj osobi neko pre pet minuta javio da mu dete ima visoku temperaturu, da je doživeo neprijatnost od strane prethodne mušterije, od šefa, od kolege, ma milion razloga...........jednom prilikom smo muž i ja pronašli torbicu punu para, neću da pominjem koja je cifra bila u pitanju, (da ne doživim kritike,hahahahaha ili da me nedao Bog proglasite ludom), i vratili smo naravno.........i opet bih isto učinila

Тачно. Мало је касно да поставља оваква питања.. чак шта више...
уколико са 13 година нема јасну слику о томе, тешко да ће и питати родитеље..
Само ће донети одлуку...

Да. Треба вратити новац.

Пре пар дана сам покушала да вратим новац девојци која ради у трафици, али нисам успела. :mrgreen:
Вратила ми је кусур до 500 дин. а ја сам јој дала 200.
Прво је рекла да је сигурна да сам јој дала 200 и да ће ипак проверити на камери касније. Сутрадан ми је рекла да је проверила и да је све ОК. :D
Баш је брига... ''ради за газду који је мало плаћа''...:lol:
Да је пријавим газди? Ма не пада ми на памет...
Она је мене частила а ја њој да смонтирам отказ...:roll:

Po meni to nije neposteno.zasto bih moja cerka,ti ili ja,sutra bile krive ako neko pogresi?Mislim o tome je suvisno raspravljati,jer kradja niti prevara nisu u pitanju,vec tudja greska ili nepaznja koje su tebi donele korist.
To ti je kao kada napravis prekrsaj u saobracaju,a saobracajac te ne zaustavi,jer te mozda nije video,ili se zamislio....Sta vratices se da ti naplati kaznu!?.
Ali ja sam uvek za to da se vrati.Meni 200,300...500 ne znaci nista,a tu kasirku neko zbog te sice moze da zestoko dribla.Samo zato.Inace svako svoj posao treba da radi odgovorno,i ako nije odgovoran niko mu nije kriv ako posle zavrsi ostecen(zbog svoje (ne)odgovornosti)

Ух, мој неостварени сан: идем улицаом и нађем новчаник (без адресе и имена власника) у којем је 100 000 евра!

(Хехе...прошле године, на мору, неко је пронашао новчаник са 12 000 евра...и вратио га власнику...а власник га ''частио'' са 10 евра!!!!! )

Паре нађене на улици морају се одмах потрошити.
Зашто?

Пре десетак година нашао сам женски новчаник, а у њему 100 марке. Пронашао сам адресу и убацио новчаник у сандуче.
Само да знате како сам добар и пажљив.

Back