Moralni apsolutizam i društvena korist

• Začetnik teme Začetnik teme Eru
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Eru

Aktivan član
Poruka
1.098
Zanima me filozofska diskusija o stavu prema kome određena teška zla (ubistvo, silovanje, mučenje, otmica..) treba bez izuzetaka kažnjavati smrću, uz uverenje da je takva kazna istovremeno moralno opravdana i društveno korisna.

S jedne strane, ovaj stav polazi od moralnog apsolutizma — ideje da postoje dela koja su objektivno i intrinzično zla, bez obzira na okolnosti ili kasnije pokajanje.
S druge strane, on se opravdava i utilitarističkim razlozima, poput odvraćanja, smanjenja kriminala i zaštite društva.

Da li je ovakav spoj retribucije i društvene koristi filozofski održiv?

note 5 death GIF

Prvo sam se setio čuvene epizode iz Šerloka Holmsa "Master Blackmailer"

Tu se na kraju dešava jedna "situacija" (citat iz scene je u mom potpisu)

Da ne spojlujem ako neko nije gledao tu sjajnu veliku epizodu

Pravni zakoni su jedno

A suština je nešto drugo

Takođe i poslednja epizoda Poaroa se bavi tom dilemom, isto treba pogledati

Mislim da je covecanstvo odavno resilo ovaj problem izgradnjom zatvora.
To nije rešenje. Biti milostiv prema ljudima koji su virus društva, koji sprečavaju njegov napredak i narušavaju opšte dobro nemaju pravo da budu u njemu, ali ne samo zatvaranjem, već apsolutno. Zašto hraniti takve? Nisu svi zatvoreni doživotno. Takvi izlaze i opet čine iste zločine. Zatvor nije popravna ustanova.

Pravni zakoni su jedno
Svi znamo koliko se kriminalaca izvuklo i pobeglo od pravde baš zbog tih slova na papiru, a advokati su virtuozi da spasu kriminalce.

Nisam za smrtnu kaznu. Neodrživo mi je zalaganje za nju.
Najteža dela se učine pod određenim okolnostima i u određenom stanju.
Dolazimo u paradoks, da se za ubistvo (posledica učinjenog dela je smrt) izriče smrtna kazna (posledica je smrt) i to sa direktnim umišljajem od petočlanog sudskog veća.
To onda nije kazna, već odmazda.
Banalizacijom, dolazimo u situciju da se lopov kazni tako što će mu se nešto ukrasti.

Nisam za smrtnu kaznu. Neodrživo mi je zalaganje za nju.
Najteža dela se učine pod određenim okolnostima i u određenom stanju.
Dolazimo u paradoks, da se za ubistvo (posledica učinjenog dela je smrt) izriče smrtna kazna (posledica je smrt) i to sa direktnim umišljajem od petočlanog sudskog veća.
To onda nije kazna, već odmazda.
Banalizacijom, dolazimo u situciju da se lopov kazni tako što će mu se nešto ukrasti.
Razumem šta hoćeš da kažeš, ali mi ta analogija ne stoji. Sud ne ubija iz strasti ili osvete, već primenjuje pravilo koje važi za sve. To nije isto što i privatna odmazda.
Što se „okolnosti i stanja“ tiče – ona postoje u svakom zločinu, ali ako ih stalno stavljamo ispred odgovornosti, onda praktično relativizujemo svaku kaznu.
Zatvor ne sprečava ponavljanje najtežih dela kod svih i ne štiti uvek buduće žrtve. Pitanje je kome dajemo prednost: počiniocu ili potencijalnim žrtvama.

To nije rešenje. Biti milostiv prema ljudima koji su virus društva, koji sprečavaju njegov napredak i narušavaju opšte dobro nemaju pravo da budu u njemu, ali ne samo zatvaranjem, već apsolutno. Zašto hraniti takve? Nisu svi zatvoreni doživotno. Takvi izlaze i opet čine iste zločine. Zatvor nije popravna ustanova.
Hrist je odavno pricao o sistemu "oko za oko, zub za zub" i zasto nije to nije dobro...

Hrist je odavno pricao o sistemu "oko za oko, zub za zub" i zasto nije to nije dobro...
Problem sa Isusom je taj što on zemaljsku pravdu prebacuje na Božiju koja je, opet, apsolutna i kazna je MNOGO gora od same smrti. Ne bih se složio sa Hristom po ovom pitanju. On pravdu prepušta Bogu koji kažnjava večno (navodno pravedno).

Ma treba smrtna kazna, to bi bilo rešenje kao preventiva i sprečavanje. Retko ko bi smeo da se usudi. Ne plaše se neljudi zatvora jer ni ne znaju kako je tamo strašno. Ali se svi plaše da ne postoje jer su egoisti. E tu treba udariti.
Ja ne znam šta je čovek - prorok pričao ali mislim da nije bio u pravu. Ne treba sve praštati... Mora kazna.
Lepo rečeno.

Smrtna kazna ne služi zaštiti ako je počinilac već trajno onemogućen (zatvor, doživotna kazna). Tada ona postaje čin konačne odmazde i nepovratno oduzimanje mogućnosti pokajanja. Koliko god emocionalno delovalo „pravedno“, smrtna kazma ne vraća žrtvu, ne poništava patnju porodice, ne popravlja društvo, a često produžava spiralu nasilja i pretvara državu u izvršioca smrti. Nijedan čovek nije bezgrešan sudija života i smrti.

Smrtna kazna ne služi zaštiti ako je počinilac već trajno onemogućen (zatvor, doživotna kazna). Tada ona postaje čin konačne odmazde i nepovratno oduzimanje mogućnosti pokajanja. Koliko god emocionalno delovalo „pravedno“, smrtna kazma ne vraća žrtvu, ne poništava patnju porodice, ne popravlja društvo, a često produžava spiralu nasilja i pretvara državu u izvršioca smrti. Nijedan čovek nije bezgrešan sudija života i smrti.
Tačno, niko nije savršen sudija života i smrti, ali to ne menja činjenicu da sistem zatvora često ne eliminiše rizik ponovnog nanošenja teških zločina. Zaštita društva i žrtava može zahtevati mere koje prelaze minimum prava.

Unutrašnji zločini u društvu ponekad su opasniji od ratova, a minimum prava ih ne zaustavlja.

Smrtna kazna će da spreči sledećeg da počini zlodelo. Kao novčana kazna što uspešno sprečava prekršaje. Jer udara na život. Tebe može da ne dotiče ako završiš "samo" u zatvoru ako ubiješ nekoga u saobraćaju. Ali ti neće pasti na pamet da voziš brzo ili pijan ako će možda da te ubiju zbog toga. Ne znam kako to ljudi ne mogu da shvate. Svima se živi, makar ne bilo to dostojanstveno. Što je sramotno.

• Podržavam
Reactions: Eru
Smrtna kazna će da spreči sledećeg da počini zlodelo. Kao novčana kazna što uspešno sprečava prekršaje. Jer udara na život. Tebe može da ne dotiče ako završiš "samo" u zatvoru ako ubiješ nekoga u saobraćaju. Ali ti neće pasti na pamet da voziš brzo ili pijan ako će možda da te ubiju zbog toga. Ne znam kako to ljudi ne mogu da shvate. Svima se živi, makar ne bilo to dostojanstveno. Što je sramotno.
Svaki čovek želi da živi, a kada čuje da je kazna oštra i apsolutna onda se moraju zapitati da li vredi učiniti šta god planiraju. Anime beležnica smrti to izuzetno dobro objašnjava.

Mislim da bi psihopate i dalje bile psihopate i cinili bi takva dela i da postoji smrtna kazna. Ne mozes ti da zaustavis mentalnog bolesnika nekom kaznom koja se desi nakon sto je zlocin vec pocinjen.
Broj psihopata je izuzetno mali i nisu sve psihopate sklone kriminalu, to je česta zabluda kroz filmove i serije. Psihopatija je antisocijalni poremećaj ličnosti, a ne mentalna bolest.
Tačno je da postoje ljudi koji ne haju za posledice jer su neuviđajni i impulsivni. Svaki racionalan čovek bi se uplašio, u najmanju ruku, znajući koliko je kazna oštra.

Nisam gledao, ne znam. Mogu da pretpostavim.
Protagonista je vođen idejom da treba eliminisati sve zle ljude (svako ko čini teške zločine) ubijajući ih. U početku je vođen racionalnim pristupom ali kasnije dobija kompleks Boga i sudi svima, bili krivi ili ne, ne ispituje više da li je neko optužen pravično. To je ekstremizam kada jedan čovek sprovodi taj plan i namerno je tako postavljena priča.

U priči, nakon 5 godina od kako eliminiše ljude po svetu, zločin je opao za 70% i nema više ratova jer svi strahuju da je njegova ruka svuda dostižna. Naravno, na kraju ga ipak zaustavljaju. :P

Sve to ne vazi u ratnim uslovima Koji I nisu tako retki kao sto nam se cini...
Situacija da ratni zlocini uglavnom prolaze nekaznjeno stavlja Nas u nedoumicu da li takvo stanje pogoduje ispoljavanju mracne strane Ili bi bili sposobni da se iskontrolisemo znajuci da taj cin nece biti sankcionisan
Rat je specifična kategorija i nažalost uvek izmakne kazni. Govorim više o zločinima unutar društva jedne države.

Rat je specifična kategorija i nažalost uvek izmakne kazni. Govorim više o zločinima unutar društva jedne države.
Pa tu nastupa takozvani bozji sud kad sudovi zemaljski ne mogu sankcionisati zlo poteze se bozja ruka kao jedina moguca kocnica...mada bi bilo dobro da se podigne samosvest I enpatija Ali to ne ide samo od sebe obrazovni I vaspitni sistemi vise idu na poticanje efikasnosti I konkurencije

Pa tu nastupa takozvani bozji sud kad sudovi zemaljski ne mogu sankcionisati zlo poteze se bozja ruka kao jedina moguca kocnica...mada bi bilo dobro da se podigne samosvest I enpatija Ali to ne ide samo od sebe obrazovni I vaspitni sistemi vise idu na poticanje efikasnosti I konkurencije
Pravda entiteta koji nije dokaziv i nije nešto.
Treba da učimo od Japana koji imaju najmanju stopu nasilnog kriminala.

Back