Moral

Onda se to ne zove samovoljom, vec slobodnom voljom, izborom.

Uostalom, ne pretvara moral coveka u drustveno bice, vec je covek kao takav stvoren, pa cak i u prvobitnoj zajednici.

Obnovi "gradivo" ipak.

Ne lupaj, molim te.

Moral podvrgava coveka da se prilagodi potrebama drustva u kojem zivi, i iz tog razloga ga pretvara iz egoisticnog pojedinca u drustveno bice.
Moral se odredjuje kao smernica necijeg misljenja i delanja, vec ranije uspostavljenih standarda, a na tebi je da li ces da ih se pridrzavas, ili neces. Ako se pridrzavas, ti si u skladu sa moralom drustveno bice, ako se ne pridrzavas, ti si individua.

Jel ti sad jasno sta je moral?

Ne lupaj, molim te.

Moral podvrgava coveka da se prilagodi potrebama drustva u kojem zivi, i iz tog razloga ga pretvara iz egoisticnog pojedinca u drustveno bice.
Moral se odredjuje kao smernica necijeg misljenja i delanja, vec ranije uspostavljenih standarda, a na tebi je da li ces da ih se pridrzavas, ili neces. Ako se pridrzavas, ti si u skladu sa moralom drustveno bice, ako se ne pridrzavas, ti si individua.

Pa sto otvaras temu i pitas kad znas?

Dalje... moral se konstituise u zavisnosti od vremenske epohe.
Pitanje je sta je danas moralno, i koliko se ljudi pridrzavaju toga.

Da li ja zaista tako nejasno pisem?

Pa drugacije si pitanje postavila u pocetku.

Lepo rekoh, obnovi "gradivo" pa dodji.

Skoncentrisi se sta si htela da pitas i pretoci u temu, a ne da te ja podsecam.

P.S. Zakljucak o upucenom pitanju, boldovanom, donesi sama.

Laku noc....:dosadno:

Moral je coveka pretvorio od egoisticne svinje u drustveno bice.
Moral je samovolja coveka.

Koliko ste moralni, i sta je to moralno uopste?

MORAL je ono sto vise ne postoji u modernom dobu, danas na svakom koraku se susrecemo sa raznim vidovima prevara, obmana, lazi, klinke gube nevinost ko.... da ne duzim pricu, moral je ono sto mora ponovo da bude u modi. :)

Pa drugacije si pitanje postavila u pocetku.

Lepo rekoh, obnovi "gradivo" pa dodji.

Skoncentrisi se sta si htela da pitas i pretoci u temu, a ne da te ja podsecam.

P.S. Zakljucak o upucenom pitanju, boldovanom, donesi sama.

Laku noc....:dosadno:

Ti, koja ni ne znas sta je moral, kazes kako sam nejasna. Ti u ovoj recenici pronadji logiku.
I ne... nisi ispala kralj.

MORAL je ono sto vise ne postoji u modernom dobu, danas na svakom koraku se susrecemo sa raznim vidovima prevara, obmana, lazi, klinke gube nevinost ko.... da ne duzim pricu, moral je ono sto mora ponovo da bude u modi. :)

Moral se temelji u psihi coveka... da ga nema, ne bi vise bilo ni grize savesti. Ako smatras da je nema, onda si u pravu da nema ni morala. :)

Ne lupaj, molim te.

Covek se moze ukalupiti, moze mu se nametnuti moral,
kome ce se on prilagoditi
samo zato sto mu je u prirodi da bude
drustveno bice.
Da covek ima prirodu geparda npr., tesko bi ziveo u zajednici
i prihvatio moralna nacela i zakone.

Moral apsolutno nije iskljuciv pojam.Na ovoj planeti zivi priblizno 7 milijardi ljudi,od kojih je svako licnost za sebe,tako reci neponovljiv pa je i samo vidjenje morala promenjivo koliko i ta cifra.Kao takav doziveo je dosta promena kroz hiljade i hiljade godina,sve zavisno od potreba coveka i od uslova u kojima je ziveo.

Sto se bar mene tice moral nije stvar za diskusiju posto se svako vodi drugacijim razmisljanjem,svako ima drugacije prioritete,drugacije je vaspitan,ne zivi u istoj sredini a to su sve faktori koji odlucuju kakve ce moralne vrednosti neko imati.

ako govorimo o nekim moralnim normama ..moral se razlikuje od drustva do drustva, u nacelu neke moralne norme su univerzalne ,kao kazna za prekrsaj tih moralnih normi dolazi griza savest kao moralna sankcija ....

shto reche kolberg, postoje 3 faze, on je svaku od njih podelio na po dva nivoa, al mislim da je podela na 3 faze dovoljna da se shvate neke stvari.

chlan porodice cje ti umreti ako neukradesh neki skup lek za koji nemash para. da li cjesh ga ukrasti? ipak je to kradja.

1. pre-konvencionalni moral

da. shta ima meni neko da zabranjuje da kradem.

2. konvencionalni moral

ne. krasti je nelegalno/ loshe/ sramotno/ opasno.

3. post-konvencionalni moral.

da. zato shto je kradja manje losha od smrti ljudskog bicja.

po mom mishljenju, post-konvencionalni moral bi trebalo da bude zasnovan na principu racionalnosti.

Moral apsolutno nije iskljuciv pojam.Na ovoj planeti zivi priblizno 7 milijardi ljudi,od kojih je svako licnost za sebe,tako reci neponovljiv pa je i samo vidjenje morala promenjivo koliko i ta cifra.Kao takav doziveo je dosta promena kroz hiljade i hiljade godina,sve zavisno od potreba coveka i od uslova u kojima je ziveo.

Sto se bar mene tice moral nije stvar za diskusiju posto se svako vodi drugacijim razmisljanjem,svako ima drugacije prioritete,drugacije je vaspitan,ne zivi u istoj sredini a to su sve faktori koji odlucuju kakve ce moralne vrednosti neko imati.

Svako je licnost za sebe po karakteristikama koje poseduje, ali svako ima potrebu da "saradjuje" sa drugima, kako bi opstao, odnosno kako bi zadovoljavao "te" potrebe.

Ovaj drugi pasus je bas ono sto trazim... i sa cime se slazem. Zelela sam da znam u kakvim sredinama se krecu ljudi, ali ocigledno niko nije shvatio poentu pitanja. :)

shto reche kolberg, postoje 3 faze, on je svaku od njih podelio na po dva nivoa, al mislim da je podela na 3 faze dovoljna da se shvate neke stvari.

chlan porodice cje ti umreti ako neukradesh neki skup lek za koji nemash para. da li cjesh ga ukrasti? ipak je to kradja.

1. pre-konvencionalni moral

da. shta ima meni neko da zabranjuje da kradem.

2. konvencionalni moral

ne. krasti je nelegalno/ loshe/ sramotno/ opasno.

3. post-konvencionalni moral.

da. zato shto je kradja manje losha od smrti ljudskog bicja.

po mom mishljenju, post-konvencionalni moral bi trebalo da bude zasnovan na principu racionalnosti.

Ovde je jedino moralno da se ukrade taj lek. To nije krađa nimalo. Krađa je što farmaceutske kompanije deru i to najviše za najpotrebnije, a to, po meni, nije nimalo moralno. Znači iz konteksta primera i današnjice situacija je toliko jasna da je nepotrebna bilo kakva klasifikacija.

ovo tvoje razmishljanje je isto shto i pre-konvencionalni moral, samo mu je dodata jeftina demagogija.

ukrasti taj lek je naravno kradja. oteti neshto shto pripada nekome drugom je uvek kradja. taj lek je vlasnishtvo te apoteke npr. i ima svoju cenu. uzeti ga a neplatiti cenu je kradja pa da ochiglednije ne mozhe biti.

ako je ishod poslovanja nepravedan to nije kradja.

poenta ove klasifikacije je da prikazhu faze gde chovek:

1) nema osecjaja za moral, vecj se vodi (svojim) interesom, shto si ti ilustrovao rechenicom- to shto cju ja da uzmem taj lek to nije kradja (iako jeste)

2) prihvata drushtvene norme, i poshto je kradja nelegalna, odbija da krade

3) dolazi do koncepta morala, razumeva gradaciju morala i vidi da je kradja (iako je moralno losha!), manje zlo od smrti ljudskog bicja.

Itekako bih se vodio interesom u datom primeru ako ti je promaklo... Jeste krađa ali krajnje moralna.
Samo ne volim kategorisanje i klasifikaciju, pogotovu tako nečega ko što je moral.
Možeš ga deliti do prekosutra, i dalje nisi naveo šta je to.
I to što si napiso gore, prihvatio si nešto što je neko rekao kao istinu. Znači nije tvoje mišljenje.

Back