Морал: огромна глупост човечије врсте?

• Začetnik teme Začetnik teme YHYK
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jao, koliko dece imam!:mrgreen:

Jedna je majka.

Autism-Child.jpg
:lol:

Al dobro vratimo se temi...

Kako može postojati dogovor bez držanja riječi ????

Dogovor nastaje kada se dve strane sloze oko necega.U tom slucaj uto za njih postaje moralna obaveza takodje u neku ruku.Jedna strana ne mora to da postuje,sto znaci da nije odrzala rec, sto zahteva od druge strane da se vise zrtvuje kako bi dogovor opstao.Ako u toj drugoj strani vlada jak moral,ona ce naci izgovor da popusti kako ne bi dosla u neprijatnu situaciju.Sad sve zavisi koliko je "inferiorna" strana spremna da preuzme odgovornosti toliko ce taj dogovor i opstati,ali moze i da se desi da prva strana ponovo pocne da postuje rec ako shvati da moze da propadne za nju isplativ dogovor.Ulogu igra i vrednoca samog doogvora,sto je dogovor vrednije veca je zelja za njegovim opstankom kod obe strane.

Ili adolescentskoj krizi. Nama očevima nije nimalo lako u tom periodu.

umesto ovog jadikovanja treba da budes zadovoljan jer imas dete koje se suprotstavlja roditelju, osim ako je postalo stvarno retardirano
recimo na ovom pdf-u je pisao forumas od tipa 50+ koji nije preispitivao vrednosti koje su mu usadjene, jer to nije lepo ponasanje, razvio pozitivni kompleks oca, pa potpuno pao na ”deco moja” filozofa
a imas i zenski primer osobe koja previse postuje oca pa pristaje na gospodara, bukvalno su providni
sve je na strani roditelja, od prolaznika koji kaze ”moras da slusas mamu i tatu” do bozjih zapovesti, pa i sazaljenje deteta prema osobi koja se zrtvovala za njega, zato gomila razboritih osoba ostaje ogranicena sebicnim vrednostima porodicnog sistema

Jao, koliko dece imam!:mrgreen:

++++++++
:mrgreen:

Dogovor ako prati promenu situacije, onda pomaze sustini da se ispolji, a vrednost dogovora da opstane.
A ako se prati rec, doslovce, onda se promenom situacije moze desiti zloupotreba dogovora u sustini, gde je rec ispostovana, a jedan od ucesnika u dogovoru prevaren.
Da li je to casnije?Jeste, jer na balkanu cast tumace kao postovanje reci po svaku cenu, i sa tim mogu da se slozim.
Medjutim da li je ljudskije, u smislu pravih vrednosti, ne ljudskosti u smislu slabi smo i malo malo pa barabe?
Naravno da nije.
Dogovaranje svo vreme trajanja odnosa je nesto sto je zlato i za vezu i za posao i za zivot i za uspeh i za srecu.

Suprotno od dogovaranja je ucena tesnocom.Leverage u ekonomiji na finjaka receno.Tu oba ucesnika mesetiraju odnose i cene, tj ako je druga strana u stisci , cena raste, ako druga strana pokrece ponudu, cena pada.Svodjenje na sopstvenu meru, je izraz koju muljadzije iz naroda koriste u Srpskom jeziku za ovu operaciju.

E sad razmislite cega je vise u danasnjim MZ odnosima, "ako me volis ucinices to za mene","valjda ces biti dzentlmen","ako su muskarci dzentlmeni , onda su zene neuporedivo sposobnije u poslu"...Naravno posle izvesnog broja situacija, ili kod nekih drugih kombinacija, desava se obrnuto, zloupotrebe drugog pola i slicno.

Moze li se u procvatu konformnosti koja se tumaci kao moral govoriti o ljudskosti ili puritanizmu?
Najcesce nije ni to slucaj nego cisti nemoral demagoski zavijen u folije po ugledu na drzavnicki lopovluk zavijen u slicne demagoske folije.Da, da , uce jedni od drugih.

Pogledajte prilog 333781 ...
Dogovor nastaje kada se dve strane sloze oko necega.U tom slucaj uto za njih postaje moralna obaveza takodje u neku ruku.Jedna strana ne mora to da postuje,sto znaci da nije odrzala rec, sto zahteva od druge strane da se vise zrtvuje kako bi dogovor opstao.Ako u toj drugoj strani vlada jak moral,ona ce naci izgovor da popusti kako ne bi dosla u neprijatnu situaciju.Sad sve zavisi koliko je "inferiorna" strana spremna da preuzme odgovornosti toliko ce taj dogovor i opstati,ali moze i da se desi da prva strana ponovo pocne da postuje rec ako shvati da moze da propadne za nju isplativ dogovor.Ulogu igra i vrednoca samog doogvora,sto je dogovor vrednije veca je zelja za njegovim opstankom kod obe strane.

Vjeruj mi, nisam ni sumnjala da naš narod ovako shvaća dogovor

Imas dve opcije Borka: ili da moderises kako valja, tako da tvoja moderacija promovise intelektualnu diskusiju, ili da ne moderises nista i pustis da stvari teku svojim tokom.
E vala ako si joj reko. I objasnio das ima dve mogućnosti :D

Sta tvoja moderacija promovise? Tvoja moderacija promovise indirektnu agresiju kakvom se koriste likovi kao sto je Dragoljub. Je l to ono sto zelis na ovom forumu? Sta ti je bitnije, Borka? Intelektualna diskusija ili kvazi-intelektualna diskusija prepuna sitnih, besmislenih, prigusenih prepucavanja?
A ti svoju diskusiju nazivaš intelektualnom? :hahaha: :rotf:
Da niste vi možda intelektualac? :eek: :hahaha:
E super si, sa tobom je zabavno. :D

Bez obzira što ti ne smetaju, kose se sa Pravilnikom.
U javnoj diskusiji - može biti - smetaju drugima.
Ako se pravilnik ne žali, šta te briga. Pa nije pravilnik sveto pismo. A i da jeste...
Ajd mi navedi nekoga kome smeta, ili neka se taj javi.
I šta konkretno može da im zasmeta?
Jao, znam. Tebi je zasmetalo. :D
Ne daš na mene. :) Voliš me? :)

E sad da znate, Borka je moja zaštitnica. :andjeo:
Svaka izjava upućena meni, koja ima indicije da može da bude uvredljiva, kao da je njoj upućena.
Ali Borče, ne sekiraj se. Ne mogu oni meni ništa. :D

Vidi, mnogo je realnije recimo klepiti Ljubu ili Ozimana banom zato što oni ne idu ka razvoju diskusije već ka njenom uništavanju. Iako oni ne krše pravila foruma, potpuno podrivaju osnovnu funkciju foruma. To je što se mene tiče veći prekršaj nego kad User ispsuje nekog. Tu čak ne vidim problem jer ovaj može da ga ispsuje nazad. Al sa njim iako je bolid, može NEŠTO da se priča, dok sa ovom dvojicom ne može ništa.
Pravilnik je zapravo potpuno pogrešno postavljen.

Vidi, mnogo je realnije recimo klepiti Ljubu ili Kreptomana banom zato što oni ne idu ka razvoju diskusije već ka njenom uništavanju. Iako oni ne krše pravila foruma, potpuno podrivaju osnovnu funkciju foruma. To je što se mene tiče veći prekršaj nego kad User ispsuje nekog. Tu čak ne vidim problem jer ovaj može da ga ispsuje nazad. Al sa njim iako je bolid, može NEŠTO da se priča, dok sa ovom dvojicom ne može ništa.
Pravilnik je zapravo potpuno pogrešno postavljen.

Jer su Ljubo i Kreptoman ista fela. Kada Ljubo i Kreptoman pisu svojim izlaganjima kvare diskusiju.

Ljubo i Kreptoman ko dva brata rodjena.

Vidi, mnogo je realnije recimo klepiti Ljubu ili Kreptomana banom zato što oni ne idu ka razvoju diskusije već ka njenom uništavanju. Iako oni ne krše pravila foruma, potpuno podrivaju osnovnu funkciju foruma.
Krstarica je klikabilni sajt pa i funkcija foruma je u toj svrsi.
A šta si mislio, da je forum stvoren za intelektualno razvijanje korisnika? :D

Ovo nikako ne moze da budne.

Није поента у томе. Да ли би теби пријало да те стављају у исти кош са неким ко никада није видео књигу у животу, ко не зна ни ф од филозофије, ко мисли да је месија и који разговара са светлосним бићима .

То само показује колико су Крептоман и они попут њега заправо далеко од разумевања филозофских знања па им Љубина лупетања и права филзофија изгледају слично.

Није поента у томе. Да ли би теби пријало да те стављају у исти кош са неким ко никада није видео књигу у животу, ко не зна ни ф од филозофије, ко мисли да је месија и који разговара са светлосним бићима .

То само показује колико су Крептоман и они попут њега заправо далеко од разумевања филозофских знања па им Љубина лупетања и права филзофија изгледају слично.

To tvoje veze, ali veze nema s filozofijom. To što si pročitao neke knjige ne znači da si razumeo išta i to se u praksi pokazuje. Ti i Ljubo ste isti, obojica imate neke svoje koncepte, obojica lupate i obojica mislite da ste nepogrešivi i da ste otkrili sve tajne ovog sveta
To veze s filozofijom nema
A to što ti ne prija da te trpaju u isti koš s nekim, razmisli zašto si uopšte strpan na prvom mestu pa možda i kreneš ka nekom napretku.

Ne, ali ne treba se uvek zaletati jer kritike mogu da budu i konstruktivne. To ovde nije slucaj, ovde je rasulo.
Ipak naglasavam ni njih dvojica nisu ista fela. Kreptoman je naporan i bezobrazan prema pojedinim korisnicima ali je mnogo jaci od Ljube sto se filosofije tice.

Ti i Ljubo ste isti, obojica imate neke svoje koncepte, obojica lupate i obojica mislite da ste nepogrešivi i da ste otkrili sve tajne ovog sveta

Ја немам "неке своје концепте". Овде углавном водим дијалоге о филозофији и не заносим се мишљу да сам ја нешто ту открио јер је све у филозофији откривено негде почетом 19. века када смо дошли до граница могућности људског сазнања и када је Шопенхауер изјавио да се сфинга може бацити у понор јер су сва питања филозофије решена. Нама данас остале су само парафразе.

A to što ti ne prija da te trpaju u isti koš s nekim, razmisli zašto si uopšte strpan na prvom mestu pa možda i kreneš ka nekom napretku.

Па објасниио сам ти зашто. Зато што су такви попут тебе толико отписани од разумевања филозфских знања да не могу разликовати лупетање од праве филозофије.

Ја немам "неке своје концепте". Овде углавном водим дијалоге о филозофији и не заносим се мишљу да сам ја нешто ту открио јер је све у филозофији откривено негде почетом 19. века када смо дошли до граница могућности људског сазнања и када је Шопенхауер изјавио да се сфинга може бацити у понор јер су сва питања филозофије решена. Нама данас остале су само парафразе.

Evo, dokaz da nemaš VEZE SA ŽIVOTOM.
i sad nek mi neko kaže da ti nisi destruktivan faktor za diskusiju. Pa najgori si ovde.

Kreptoman je naporan i bezobrazan prema pojedinim korisnicima ali je mnogo jaci od Ljube sto se filosofije tice.

У чему је молим те јачи неко ко не може појмити чак ни Локов идеализам а да не говоримо о Барклију.

Поседовање филозофског разбора тј. способности увида у непосредне чињенице свести основни је услов филозофирања. Још од времена Платона.

Они који то немају једноставно су отписани од филозофије и могу се само вртети око ње попут овога:

.

У чему је молим те јачи неко ко не може појмити чак ни Локов идеализам а да не говоримо о Барклију.

Поседовање филозофског разбора тј. способности увида у непосредне чињенице свести основни је услов филозофирања. Још од времена Платона.

Da li znas sta ti je zamerao u vezi primarnih kvaliteta?

Они који то немају једноставно су отписани од филозофије и могу се само вртети око ње попут овога:

.

A ti si ga kao pojmio ? Lokov idealizam ?:)

Toliko si ga dobro razumeo da ne znas osnovnu razliku izmedju tvoje " filozofije " i Lokove. On, naime, za razliku od tebe - priznaje postojanje stvarnosti nezavisno od nas ! Cvrc ! :hahaha:

Da bi razumeo to kolebanje Loka izmedju materijalizma i idealizma, morao bi da znas da je njegov dualizam dosao do izrazaja u priznanju dveju posebnih supstancija ( materijalne i duhovne ) , morao bi da znas logicke konsekvence koje se izvalace iz njegovih resavanja problema izmedju unutrasnjeg i spoljasnjeg iskustva, primarnih i sekundarnih kvaliteta, formalnog i realnog pojma istine, idt., itd.

E, moj filozofe ! Pa bi onda i znao zasto su mnogi filozofi Loka nazivali ocem francuskog materijalizma. Ali... treba znati, a ne samo se razmetati (ne)znanjem. :)

Reci ti to tvom Sopenhaueru da oladi zera :aha: ...Nemas ti pojma s kakim filozofima ovde raspravljas,imamo mi stosta neizrecenog da kazemo:per: ...zato bolje put pod noge da ne bi bilo :koto:

Back