Moraju li Mitrović i Vlahović zajedno, i zašto ne mogu?

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
79.737
Dušan Vlahović Aleksandar Mitrović, Detalj sa meča Srbija - Engleska (foto: Sportal / Aleksandar Dimitrijević)

Moraju li Mitrović i Vlahović zajedno, i zašto ne mogu?

Ako pitate bilo kojeg elitnog trenera u bilo kom ekipnom sportu, svako će vam reći sledeće: najbolji tim ne čine najbolji individualci, već pojedinci koji najbolje funkcionišu zajedno.​

Takva mantra predstavlja jednu veliku istinu. Potpuno je tačna. Ispravna je do krajnjih granica ispravnosti. U to možete biti sigurni kao što ste sigurni da će sutra svanuti.
Posebno je primenjiva u fudbalu. Na zelenom pravougaoniku će jedanaestorka koja dobro funkcioniše zajedno uvek izaći kao pobednik iz duela sa isto toliko rivala, pojedinačno mnogo boljih od njih.

Piksijeva kontra​

Pa kada je već tako, postavlja se prosto pitanje: zbog čega selektor Srbije Dragan Stojković Piksi razmišlja drugačije?
Teško je poverovati da je njegov pogled na fudbal dijametralno suprotan, kad je reč o sklapanju tima, i da veruje u pobedu „najkvalitetnijih individualaca“.
Kako onda objasniti odluku da uvodne dve utakmice Evropskog prvenstva, protiv Engleske i Slovenije, počinje sa dvojicom napadača - Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem, iako je i vrapcima na grani jasno da njih dvojica ne mogu zajedno.
Tačnije, mogu, ali to ne liči ni na šta. Kontraproduktivno je.
Nekompatibilnost se videla protiv Engleza, a potvrdila protiv Slovenaca. Ne zna se u kojem meču su više gušili jedan drugog. Najčešće su bili potpuno van svojih pozicija - Mitrovića smo gledali čak i oko sredine terena u izgradnji napada, a ne u šesnaestercu, koji je njegovo kraljevstvo, a Vlahovića na krilu, levom ili desnom, gde je apsolutno bezopasan.
Neretko su stajali i preblizu jedan drugog, jer su po inerciji i golgeterskom instinktu napadali isti prostor. To ih je činilo lakim za čuvanje. Jedan protivnički štoper je mogao da neutrališe obojicu.
Zbog toga su njihovi čuvari delovali superiorno, kako Džon Stons i Mark Geji, tako i Jaka Bijol i Vanja Drkušić.

Poražavajući podatak: jedan razmenjen pas​

Kao da srpski špicevi nisu znali kako i kuda da se kreću da bi bili opasni po gol rivala.
Podatak da međusobno razmenili samo jednu loptu u prve dve utakmice, jasno govori da je njihova saradnja nemoguća misija.

Jednostavno, smetaju jedan drugom na terenu. Obostrano prisustvo doprinosi da se ne osećaju komforno u igri.
I to u njima budi nervozu, koju nisu skrivali. Vlahović je u mnogo navrata nemoćno mahao rukama, kao da je molio za uputstvo šta treba da radi, a Mitrova reakcija kod izmene protiv Engleske je, takođe, bila pokazatelj nezadovoljstva.

Prodisali tek posle razdvajanja​

Posle svega, kad se podvuče crta statistika je neumoljiva: nula golova u uvodne dve utakmice na naše napadače. A očekivalo se mnogo, mnogo više.
Simptomatično, obojica su prodisali kada je ovaj drugi napustio igru. Najbolje šanse da zatresu mrežu imali su posle toga.

Protiv Engleske je Vlahović poslao „projektil“ pod prečku tek pošto se Mitrović preselio na klupu, dok je Mitrovićeva prečka protiv Slovenije došla kada je Dušan prepustio mesto Luki Joviću.
Da se razumemo, nije ovo upereno prema Mitroviću i Vlahoviću. Oni su, bez dileme, izuzetni napadači. Fantastični individualci, kadri da naprave pakao bilo kome. Ali samo kada su sami na terenu, kao jedine napadačke mete, koje će „gađati“ saigrači, pre svih, Dušan Tadić.
Ako su zajedno, onda postaju gore verzije sebe, čineći time i Srbiju mnogo lošijom.

Odluka na Piksiju​

Piksi je njihovim uparivanjem možda zadovoljio zahtevima javnosti i delu medija, koji godinama unazad na sav glas pričaju kako naši najbolji napadači moraju da budu starteri. Verujući, valjda, da dva napadača po „difoltu“ znače i ofanzivniji tim i da to kao posledicu donosi više golova.
Srećom ili nažalost, kako je kome draže, fudbal je mnogo kompleksnija igra nego što (takvi) misle.
Zna to i selektor. Zato je vreme da se mane diplomatije i na Dance pošalje jedanaestorku koja najbolje funkcioniše kao tim. A tu nema mesta i za Vlahovića i za Mitrovića.

Jedan će morati da proguta ego i da se podredi timu zarad vrhovnog cilja - pobede i plasmana u osminu finala Evropskog prvenstva. U suprotnom...

https://sportal.blic.rs/fudbal/repr...=browser&utm_medium=push&utm_campaign=article
 
Poslednja izmena:
1- svaki igrac treba da igra na poziciji koja mu najbolje odgovara
2- Mogu obojica da igraju, mitrovic da ceka loptu na glavu u 5-6 m vlahovic da bude na 11-15
Jos 2 levo i desno na po 5-6 m
2 koji centriraju, precizno, ne da redovno prebacuju ceo sesnaesterac
To je 6, cetvorica da budu spoljna linija na 20-30 metara
Trebaju nam precizni i brzi igraci, ne treba prevelika filozofija nit driblanje, nemamo mesija

Pre neki dan 3 nasih se medjusobno guraju a onda dodje do toga da nema nikog kad treba
 
od kad se Vlahović pojavio Mitrovićeve partije su znatno lošije, a ovaj mali nije uspeo da nadomesti tu rupu.

Tako da bih vratio na startne postavke, Mitar isturen špic, a Birmančević i Samardžić da ga hrane loptama. Vlahović nek ulazi sa klupe ako ne ide.
zato što uz mitra koji je klasičan sidraš, vlahović bi morao da ''štrika'' po terenu u napadu ,tamo vamo. on to jednostavno ne radi ili nema snage za to.
treba ici sa jednim spicem, po meni bi vlahovic bio starter a menjao bi ga jovic. u startu da moram sa dvojicom isao bih s vlahovicem i jovicem a stim da bih jednog menjao sa mitrom ako ustreba, a trebaće bar zbog svežine...

vlahović ne štrika po terenu , i onda ispada da imamo skoro dva sidraša...

jedan je više nego dovoljan.
 
zato što uz mitra koji je klasičan sidraš, vlahović bi morao da ''štrika'' po terenu u napadu ,tamo vamo. on to jednostavno ne radi ili nema snage za to.
treba ici sa jednim spicem, po meni bi vlahovic bio starte a menjao bi ga jovic. u startu da moram sa dvojicom isao bih s vlahovicem i jovicem a stim da bih jednog menjao sa mitrom ako ustreba, a trebaće bar zbog svežine...

vlahović ne štrika po terenu , i onda ispada da imamo skoro da sidraša...

jedan je više nego dovoljan.
nisam znalac kao ti, ali ako stavis samo mitra stavice ga u sendvic i moze samo da glumi padavicara ko mr penal mijat sto je u primeri. ovo su ozbiljni timovi a ne neki levi arapi ili donji deo premijer lige koje je punio sa fulamom. mitar je po meni bolji pas igrac nego centarfor, ali problem je sto nemamo pravog centarfora i onda uzimaju drljavog vlahovica koji ni dve lopte nije primio i ustopovao ili sutnuo kako treba...
 
uglavnom, Bog im je dao priliku još jendu. Onaj gol u poslednjoj sekundi nadoknade je dar od Boga. Ako ne pobede dyaba im i to. ispasce da su samo spreicli janeze da prodju.

danci su kompaktniji , uigraniji, odgovorniji.
ne poebdjuje uvjek bolji to stoji. ali nasa igraj endostavno vise nikom neu liva poverenje
vidi se po grupama da svako svakog može da pobedi
 

Back
Top