Na stranu iskustva, montažna kuća je kuća od drveta, što znači da brže propada nego zidane kuće.
Ja ću malo da prokomentarišem šta je prijateljica vaša napisala.
Da li je u vreme kada ste rešavali stambeno pitanje bila velika ponuda montažnih kuća na tržištu? Koliko su se cene razlikovale u odnosu na klasičnu gradnju?
Koliko se sećam nije bilo mnogo montažnih kuća na prodaju, mi smo pogledali samo dve. Cene se nisu bitno razlikovale u odnosu na klasičnu gradnju, rekla bih da je pre cena zavisila od lokacije i od toga imaju li i koliko je dvorište.
Cene nisu različite, pa ipak ne bih rekao, klasična gradnja je sigurno skuplja, zavisi naravno od toga kakav je projekat u pitanju.U pitanju je paušalna ocena bez značaja za ozbiljnu analizu.
Posle nekoliko godina života u toj kući, kakvi su danas tvoji utisci?
Veoma sam zadovoljna samom kućom, iako imamo još mnogo posla oko uređenja dvorišta da bi bilo skroz po našem ukusu. Ali zadovoljna sam komforom, prostorom, načinom na koji naša deca provode vreme zahvaljujući kući i dvorištu.
Ovo je komentar na život u kući , generalno
Obzirom da si odrasla u klasično građenoj kući, ima li razlike što se tiče kvaliteta života?
Nema neke bitne razlike, s tim što je ova kuća zbog dobre izolacije toplotno zahvalna – lako se greje, mada se lako i hladi. Kuća u kojoj sam odrasla je stara i zahteva dosta ulaganja u obnovu i održavanje, montažna je stara nekoliko godina i za sada nismo imali većih ulaganja oko održavanja.
Izolacija kuće može biti ista ili čak bolja u klasičnoj gradnji. U svakoj kući koja ima propisanu izolaciju apsolutno je sve isto kako je gore napisano. Što se tiče održavanja, ono se ne meri na tri četiri godine, već na minimum deceniju dve. Ono što je sigurno montažne kuće se brže amortizuju, tj propadaju, naravno sve to zavisi koliko i kako ih ih održavate. Vaša prijateljica je odrasla u staroj kući- nikako nije uporediva komparacija staro/novo.
Ljudi često misle se da u montažnoj kući više oseća uticaj vremenskih prilika: hladnoća, vetar, leti vrućina. Koliko je to tačno?
U našem slučaju ne. Imamo dobru izolaciju, PVC stolaciju, izolovani smo od vetra kao i od bilo kakve spoljne buke. Leti je temperatura podnošljiva, čak i bez klima uređaja.
Izolacija je objašnjena u tački gore. Svaka kuća bi trebalo da je ima.
Jeste li imali neka dodatna ulaganja po pitanju izolacije, fasade, stolarije?
Za sada nismo, mada nam je u planu da uskoro osvežimo fasadu.
Kao što rekoh, par godina nije period za analizu. Fasada će propadati jednakom brzinom i na montažnoj i na zidanoj kući. Krov, oluci, prozori, instalacije - isto. Samo je konstrukcija klasične kuće dugotrajnija, a način klasične gradnje fleksibilniji za različita arhitektonska rešenja.