Монодрама "Реците нам нешто о себи" затворила Београдски летњи фестивал

Sensei

Master
Moderator
Poruka
72.852
677z381_rakocevic-predst.jpg

Никола Ракочевић на сцени Малог позоришта „Душко Радовић” (Фото: Владица Лукић)

Премијерним извођењем представе „Реците нам нешто о себи” у Малом позоришту „Душко Радовић” завршен је 32. Београдски летњи фестивал – Белеф, који се одржавао од 20. јуна, под слоганом „Добра прича”.

Глумац Никола Ракочевић, који је урадио и режију, на јединствен начин покушао је да у овој монодрами одговори на нимало једноставно питање које послодавци у данашње време постављају кандидатима који конкуришу за одређено радно место. Тако се у овој представи на одређен начин трага за истином - да ли до сада неко добро или искрено одговорио на то питање. Публика је то имала прилику да сазна од јунака овог комада јер се он неустрашиво трудио да докучи одговор.
 
Ракочевић је раније, у припреми представе, поручио да она говори о личној вредности и одговорности. Јер када човек добије прилику да нешто отвореније и више каже о себи усмерен на жељу да добије посао, крене кроз лавиринт својих мисли и потребе за осветом и тражењем кривице, па дође до нечега пто је важно и за њега и за друге, а то су лична вредност и одговорност.
 
За сценографију је била задужена Валентина Попрзан Божовић. Аутор је Милан. Сценски покрет осмислила је Соња Вукићевић, а сценски говор Љиљана Мркић Поповић, док је костимографију осмислила Биљана Гргур. Стручни консултант била је Бојана Глушац Драслар, а организатор Ана Kочиш. Сценографија је израђена у радионици „Прото”.

Београдски летњи фестивал и у овогодишњем издању развио је нове програме. У фокусу су били разговори после представа са гостима манифестације, ауторима и уметницима. Ови сусрети допринели су већем разумевању савремених друштвених феномена, пре свега културе и уметности и омогућили су посетиоцима да размене своје доживљаје и искуства са учесницима програма, што је и оправдало мото смотре „Добра прича”.
 
Поред главног позоришног програма у оквиру кога је изведено седам позоришних премијера, осмишљен је посебан програм „Белеф у подруму”, који је тематски, али и сценски проблематизовао специфичне феномене савременог света. Као и сваке године био је уприличен и „Млади Белеф” где су приказани годишњи испити, дипломски и мастер радови студената Уметничких академија. У 14 представа први пут на сцени су били млади глумци, редитељи, сценографи, костимографи, продуценти… Пажњу је привукла и сцена за децу – „Дечији Белеф” у Позоришту лутака „Пинокио” док је са Позориштем „Бошко Буха” први пут организован наградни Конкурс за оригинални драмски текст за децу, као и различити пратећи програми захваљујући којима су била отворена врата установа културе, као што су „Ноћ Легата” организован уз подршку Музеја града Београда, а уз шетње кроз Београд и серије разговора и догађаја које су били осмишљени са „Хартефактом”.
 

Back
Top