Moneta od 2 evra

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
66.207

Pronašao kovanicu od 2 evra, a sada za nju traži 99.000! Podigao buru na internetu, evo zašto je tako posebna​

Jedan trgovac u Nemačkoj na internetu nudi specijalnu kovanicu od 2 evra na prodaju, a za nju traži čak 99.000 evra.

Pronašao kovanicu od 2 evra, a sada za nju traži 99.000

Nemački mediji javljaju da je trgovac iz Donje Saksonije objavio oglas koji je izazvao zabunu na internetu.


Reč je o "veoma retkom" novčiću od dva evra, za koji vlasnik traži 99.000 evra. U pitanju je komemorativni novčić hanzeatskog grada Bremena
Prikazuje gradsku većnicu u Bremenu i statuu Rolanda od Bremena – simbole najmanje nemačke države i deo svetske kulturne baštine Uneska. Specijalni novčić pojavio se 2010. godine u tiražu od 30 miliona primeraka, navodi portal "muenzen.eu".
Sajt takođe procenjuje vrednost novčića na samo tri evra. Pa kako je onda prodavac došao do astronomske cene?
Prema procenama stručnjaka, čak i najvrednija poznata kovanica od dva evra "Grejs Keli" vredi nešto više od 3.000 evra. Može li se zaista opravdati cena kovnice u Bremenu?

Prema vlasniku, da. Jer kaže da je to "monometalna varijanta". Umesto uobičajene legure nikl-bakar-mesing, novčić je napravljen od jednog metala, što ga čini "čistim".
Ostale ponude na malim oglasima su maksimalno 450 evra ili po dogovoru. Čak i na zvaničnim prodajnim mestima možete dobiti taj novčić za samo 12,99 evra.
Međutim, prema rečima vlasnika, njegov novčić od 2 evra je jedinstven.
- Do sada nije pronađen nijedan drugi primerak - opisuje prodavac jedinstvenu ponudu na platformi.
Ali da li je to zaista tačno i da li novčić od 2 evra vredi skoro 100.000 evra morao bi da proceni stručnjak za novčiće.

Veštak tvrdi: Ponuda je "kriminalna"
Mihael Beker, predsednik trgovinskog udruženja nemačkih prodavaca novčića, već je upoznat sa ovom kovanicom iz Bremena. Ipak, upozorava i na astronomsku ponudu. Njegove kolege u branši bi vrednost procenile na najviše 1.000 evra.
- Cene koje se ovde naplaćuju su u najmanju ruku nemoralne, ako ne i kriminalne - ljutito je rekao Beker.
Iz fotografija priloženih u oglasu ne može se zaključiti da li je ovaj novčić zaista unikat ili je hemijski tretiran, posrebren, ili na neki drugi način obrađen.
- Sa cenom od skoro 100.000, ovaj novčić svakako ne treba kupovati, rekao je Majkl Beker.

izvor Fenix Magazin
Screenshot_20231127-230734-248.png
 
Strašno. Ja mu ne bih ni 2 evra kolika mu je nominalna vrednost. :)
Probaće da navuče nekog “investitora”, pa kad taj pokuša da opet proda da bi i on “zaradio” sledi maleno iznenađenje. Kao i oni ‘Non-fungible tokens’, naduvavale se cene za pravu pravcatu maglu, pa sad vidim “investitori” cvetaju samo tako.

Uporediti histeriju od pre sedam-osam godina sa septembarskim naslovima iz Forbsa, a prodavali su bukvalno maglu za po milion-dva po “komadu” ničega:

The concept of non-fungible-tokens (NFTs) and their potential value was difficult for many people to get their heads around. It turns out the global scepticism was warranted. A new study has found 95% of NFT collections are worthless.Sep 24, 2023
 

Back
Top