Монд: Непозната, мафијашка страна Џавита Хаљитија

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Француски лист „Монд” представио је у данашњем издању високог званичника Демократске партије Косова (ДПК) Џавита Хаљитија као човека опасне нарави и, позивајући се на извештај Обавештајне службе Кфора из 2004, наводи његове везе са тајном службом ШИК и укљученост у криминалне и друге афере.

Текст под насловом „Друго лице Косова” говори о томе да је обавештајна служба Кфора била веома усмерена на активности „великана” ОВК, између остали и на Хаљитија, данас „једног од утицајнијих бизнисмена, члана партије Хашима Тачија и члана руководства косовске скупштине”.

На основу овог документа, Џавит Хаљити, познат под надмком „Зека”, има и другу страну - један је од спонзора косовске мафије, која такође има велики политички утицај.

„Али он није једини са двоструком улогом у политичкој елити Косова, у којој доминирају бивши лидери ОВК и разних тајних служби”, наводи „Монд”.

Према француском листу, Европска унија је константно обавештавана о „тамној страни” руководства ОВК.

У питању су високи званичници који су укључени у све врсте кријумчарења, нелегалне трговине, организованог криминала, рекетирања и ликвидације противника.

Француски лист се осврће и на утврђивање доказа Дика Мартија да је ОВК трговала људским органима, али и да постоје чињенице о криминалним делима након рата.

„Ако верујемо извештају обавештајне службе Кфора из 2004. године, који садржи информације објављене и у другом извештају немачке службе, само месец дана након првог, Хаљити је био повезан са више канала у Швајцарској, Приштини и Албанији”, пише „Монд”.

Француски лист наводи да је Хаљити, између осталог, укључен у проституцију, трговину оружјем, дрогом и нафтом, и да је био повезан са заплашивањем чланова Демократског савеза Косова (ДСК), преко тајне службе ШИК.

„Хаљими је повезан са (албанским политичарем и бившим премијером Албаније) Фатосом Наном, финансијски подржава Хашима Тачија и бави се финансијама ДПК-а”, додаје се у извештају Кфора, о којем пише „Монд”.

http://www.politika.rs/vesti/najnov...ta-mafijaska-strana-Dzavita-Haljitija.sr.html

Šta li će biti kad buđavi zapadnjaci budu morali da se obračunaju sa ovim šiptarskim đubretom?
 

Back
Top