Monarhija - rešenje srpskog pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme vojo3
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

vojo3

Zainteresovan član
Poruka
161
Demokratija i liberalizam su tekovina zapadnog sveta i nuzno zlo koje Srbiji nije donelo nista dobro-Neformalni kolonijalizam i oduzimanje teritorija,ugasene autonomije vojske,institucija itd..Jos gore je bilo pod komunizmom i titoizmom..Jedino Kraljevina Srbije je bila koliko toliko samostalna i jaka drzava sa pravim vrednostima i tradicijom od 1870ih do 1919 god..Znam da je monarhija danas skoro nemoguca,ali po meni je jedini pravi oblik drzavnog uredjenja uskladjen ka srpskom bicu i njegovoj nacionalnoj svesti..

Demokratija i liberalizam su tekovina zapadnog sveta i nuzno zlo koje Srbiji nije donelo nista dobro-Neformalni kolonijalizam i oduzimanje teritorija,ugasene autonomije vojske,institucija itd..Jos gore je bilo pod komunizmom i titoizmom..Jedino Kraljevina Srbije je bila koliko toliko samostalna i jaka drzava sa pravim vrednostima i tradicijom od 1870ih do 1919 god..Znam da je monarhija danas skoro nemoguca,ali po meni je jedini pravi oblik drzavnog uredjenja uskladjen ka srpskom bicu i njegovoj nacionalnoj svesti..
Samo sa Obrenovićima na prestolu!

Srbija od 1878. godine do 1918. nije bila baš skroz suverena u tom smislu koji ti imaš na umu.

Takav vid samostalnosti ne postoji od XIV veka.

Mi moramo da se otrgnemo od potrebe da imamo gazdu, da 1 bude glavni
Bas suprotno, moramo naci nacin da institucije rade svoj posao i da imamo dobre mehanizme protiv zloupotrebe

Princ Filip Karađorđević ne bi bio gazda. Imali bismo parlamentarnu monarhiju. Princ, kralj bi bio monarh koji bi nas predstavljao u svetu.

Naravno, državno uređenje se ne bi promenilo na silu, kao što je bilo 29.11.1945.godine u Jajcu.

Bio bi raspisan referendum o državnom uređenju, i kasnije izbori za narodne poslanike.

1. Монарх је ванполитичка личност. Он не припада ниједној партији и нема никакву мотивацију да уже партијске интересе подреди државним. За монархову позицију је битно да држава напредује а не да има јаку организацију владајуће странке. Његов лични интерес није да на власт дође његова партија већ да држава чији је краљ напредује што ће и њему ојачати позицију. Ово је погодно јер свугдје на Балкану владају партократије гдје се гледа страначки интерес прије свега.

2. Монарх може служити као кочница диктатуре. Раздвајаш шефа државе и шефа владе умјесто да су обојица из исте партије и самим тим ако нпр. премијер крене у диктатуру, култ личности монарх га може разрјешити дужности и тако спријечити владавину једног човјека. А кад имаш предсједника и премијера из исте странке онда је то немогуће јер неће ићи један против другог никад. Монарх такође може служити и као ванполитички контролор рада министара.

3. Монарх нема потребу да постаје диктатор. Диктатори углавном то постају јер се плаше да им неко не отме моћ па онда све централизују у својим рукама. Монарх нема ту пријетњу. Његова позиција је сигурна сем у неким заиста ванредним околностима.

4. Династија Карађорђевић има родбинске везе са многим владајућим кућама Европе. Могуће је промјенити негативан став западних земаља према Србији на овај начин или га макар ублажити.

Princ Filip Karađorđević ne bi bio gazda. Imali bismo parlamentarnu monarhiju. Princ, kralj bi bio monarh koji bi nas predstavljao u svetu.

Naravno, državno uređenje se ne bi promenilo na silu, kao što je bilo 29.11.1945.godine u Jajcu.

Bio bi raspisan referendum o državnom uređenju, i kasnije izbori za narodne poslanike.
Dovoljno je da bilo koji saziv parlamenta izglasa stavljnje van snage odluka kriminalnog AVNOJ.

Naravno i poništi izbore sa ćoravim kutijama

Bez kralja ne valja! Sada je pravi cas da se Gospodin Predsednik Aleksandar Vucic hirotonise u Patrijarha srpskog i ustolici za Kralja Srbije i svih srpskih zemalja kako bi Srbija konacno usla u period mira, stabilnosti i prosperiteta na svim poljima.

Наравно обновљена српска монархија не треба бити као модерне европске монархије гдје су монарси беспотребни фикуси који немају ефективну власт. Краљ треба да има не само морални ауторитет већ и ефективну власт. Рецимо да од 250 посланика у Краљевској скупштини 200 бирају грађани на изборима, а 50 поставља краљ, да краљ има дискреционо право распустити парламент по сопственој оцјени, да има право доношења краљевских указа са законском снагом у посебним, тачно одређеним ситуацијама, да краљ у сагласности са скупштином именује премијера итд.

Ma ajde, mi sve kontra, svi napred mi unazad
Onaj ko nas predstavlja treba da bude pametan poliglota a ne osoba ciji nas je pradeda sjebao
Predsednik u srbiji ima bas takva ovlascenja

Наравно обновљена српска монархија не треба бити као модерне европске монархије гдје су монарси беспотребни фикуси који немају ефективну власт. Краљ треба да има не само морални ауторитет већ и ефективну власт. Рецимо да од 250 посланика у Краљевској скупштини 200 бирају грађани на изборима, а 50 поставља краљ, да краљ има дискреционо право распустити парламент по сопственој оцјени, да има право доношења краљевских указа са законском снагом у посебним, тачно одређеним ситуацијама, да краљ у сагласности са скупштином именује премијера итд.
Oni koji su za monarhiju obicno hoce ovako nesto - gazdu

To rade i kraljevi i po sadašnjim fensi monarhijama.

Svaka vlast je od boga tako da je svaka vlast isto blagoslovena
A namestili su vladari religiju bas kako im odgovara
Свака власт је по Божијем ДОПУШТЕЊУ. Али по Божијој вољи је монархијска власт. Монархијска власт је од Бога благословена још у старозавјетном Израиљу као и у новозавјетној Цркви.

Свака власт је по Божијем ДОПУШТЕЊУ. Али по Божијој вољи је монархијска власт. Монархијска власт је од Бога благословена још у старозавјетном Израиљу као и у новозавјетној Цркви.
Ma znam, laksa je simbioza kad desetinama godina postoji jasna raspodela kolaca
Nego kad moras svakih par god da ubedjujes predsednika

Ma ajde, mi sve kontra, svi napred mi unazad
Onaj ko nas predstavlja treba da bude pametan poliglota a ne osoba ciji nas je pradeda sjebao
Predsednik u srbiji ima bas takva ovlascenja
Апсолутно сви српски монарси су далеко боље представљали Србију од Хуље.

Апсолутно сви српски монарси су далеко боље представљали Србију од Хуље.
Ajde
Svi su bili gori
Obrenovici su bili bolji al pre monarhizma, mozda jedino milan sto je vredeo
Al karadjordjevici - oni su nas toliko izjebali da je tesko i opisati
Treba nekoliko knjiga da se napise da bi se sve pokazalo

Под монархијом Срби су се ослободили од Турака и изборили пуну независност, ослободили Косово и Стару Србију, ујединили све Србе у једној држави, били поштовани у читавом свијету као поносни пркосни, али поштени ратнички народ. Под комуњарском републиком Срби су само добили прогоне, поразе, етничка чишћења, уништење државе, криминализацију, корупцију и сл.

Ajde
Svi su bili gori
Obrenovici su bili bolji al pre monarhizma, mozda jedino milan sto je vredeo
Al karadjordjevici - oni su nas toliko izjebali da je tesko i opisati
Treba nekoliko knjiga da se napise da bi se sve pokazalo
Хоћеш рећи да један краљ Александар, којег су поштовали многобројни европски дипломати и шефови држава, није био бољи представник за Србију од Вучића?

Back