Монархија или република

У случају реферндума Ваш поступак би био:

• Гласам за монархију

• Гласам за републику

• Не бих изашао на референдум

• Ако мој глас буде одлучивао гласам за монархију

• Ако мој глас буде одлучивао гласам за републику

• Зависи ко ће бити монарх

• Само уколико то буде била профана монархија

• За ребулику, јер сам против наглих промена у друштву

• За сада немам изграђен став

• Равнодушан сам по овом питању

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Неуставно је 29. новембра 1943. АВНОЈ на заседању у Јајцу забранио Петру II и династији повратак у земљу. Неуставно је оборена монархија 1945.
.
Kao sto su neustavno Karadjordjevici postali kraljevska porodica,kao sto je neustavno Aleksandar Obrenovic postao kralj..cista praksa...

Kao sto su neustavno Karadjordjevici postali kraljevska porodica,kao sto je neustavno Aleksandar Obrenovic postao kralj..cista praksa...

Александар је наследио краља Милана, нема ту ничег неуставног, а после његовог убиства на престо су дошли Карађорђевићи. Не знам шта је неуставно у томе.

Неуставно је 29. новембра 1943. АВНОЈ на заседању у Јајцу забранио Петру II и династији повратак у земљу. Неуставно је оборена монархијa.
Činjenica je da je Republika uvedena neustavno.
Eto slažemo se.

A sada 'ajd' Ti meni izađi u susret i konačno (ako možeš i ako Ti nije problem) detektuj to od kuda monarhijski princip crpi svoj legalitet? (ovo te već drugi put pitam)
Устав парламентарне монархије је као и сваки други устав највиши правни акт и обавезујући за све, па и за краља.
Ja sam Ti dao primjer da to nikako ne može biti shvaćeno kao pravilo.
Краљ данас није аутократа, он само формално влада земљом. Сву власт држи влада коју бирају грађани на изборима.
Pa koji će nam onda ...?
Остави се више тог историјског теоретисања и анахронизама.
Ja da se ostavim anahronizama?
I to mi kaže neko koji se svim srcem zalaže za anahronizam.

Moje teoretisanje je bazirano na iskustvu, a tvoje na nefundiranom futurističkom optimizmu.

Eto slažemo se.

A sada 'ajd' Ti meni izađi u susret i konačno (ako možeš i ako Ti nije problem) detektuj to od kuda monarhijski princip crpi svoj legalitet? (ovo te već drugi put pitam)

.

Nema veze! Ono što je uvedeno nakon 45-e se pokazalo lošim i trulim, barem u praksi, i propalo je sa Jugom-pljugom, a onda, ako nemamo ništa bolje, vraćamo se na ono što je bilo, i što bi i danas bilo dobro!
Zamisli da nakon 45-e nije bilo transformacije u komunizam, gde bi nam danas bio kraj.

Eto slažemo se.

Признајем, да је тешко дати јасан и прецизан одговор по питању легалитета монархијске власти данас. Црпи је из традиције, из народа. Ако, говоримо о садашњим приликама, наравно. Када би се увела монархија, једино би је могли увести грађани на референдуму, а после би се то потврдило законом и променом устава. А легитимитет је стечен, чим се грађани у већини одлуче за монархију.

Ja sam Ti dao primjer da to nikako ne može biti shvaćeno kao pravilo.

Pa koji će nam onda ...?

То није аргумент... Па, који ће нам онда председник...

Ja da se ostavim anahronizama?
I to mi kaže neko koji se svim srcem zalaže za anahronizam
.

Што би анахронизам био увођење монархије?

Moje teoretisanje je bazirano na iskustvu, a tvoje na nefundiranom futurističkom optimizmu.

:-):-):-)

Александар је наследио краља Милана, нема ту ничег неуставног, а после његовог убиства на престо су дошли Карађорђевићи. Не знам шта је неуставно у томе.

Neustavno je to sto je Aleksandar izvrsio Drzavni udar kao maloletnik,i sam se proglasio kraljem... sto je potpuno neustavno po Ustavu iz 1888.

Pera je postao kralj na neustavan nacin,tako sto je prvo dekretom vracen Ustav iz 1888,i uopste nije ispostovana procedura po istom...

A sto rece krauterbox,monarhisticki sistem ne moze da crpi svoj legalitet i legitimitet,jer da bi to radio,morao je da se odrzi referendum 1830,ili 1848. A o svetu i da ne pricam ...

Nema veze! Ono što je uvedeno nakon 45-e se pokazalo lošim i trulim, barem u praksi, i propalo je sa Jugom-pljugom, a onda, ako nemamo ništa bolje, vraćamo se na ono što je bilo, i što bi i danas bilo dobro!
Zamisli da nakon 45-e nije bilo transformacije u komunizam, gde bi nam danas bio kraj.
Gospodine Vaso nećemo se ponašati k'o mala djeca.

Zašto Vi monarhisti uvijek bježite od pitanja izvora legitimnosti monarhije.

Pa i Vi ja znamo koje argumente možete navesti. Navedite ih (šta se stidite) pa da diskutujemo.

A i problem koji je kami83 načeo takođe je interesantan.
Da li to znači da je neustavno monarhiju ukinuti, a ustavno monarha, njegovu ženu, premijera i ministra vojnog raskomadati i zatim zamijeniti dinastiju?

Pa i Vi ja znamo koje argumente možete navesti. Navedite ih (šta se stidite) pa da diskutujemo.

Da li to znači da je neustavno monarhiju ukinuti, a ustavno monarha, njegovu ženu, premijera i ministra vojnog raskomadati i zatim zamijeniti dinastiju?

Питање легитимности је компликовано, и не могу се навести јасни аргументи. Легитимност даје народ. Ако народ подржава монархију, биће монархија.

Не можеш да постављаш питање да ли је уставно убити премијера, краља или било ког другог. Бесмислено је.

Legitimna ili ne, Monarhija nije uvedena PROTIV volje naroda i zato što se onda nije znalo za ništa drugo. A ukinuta je protiv volje naroda, uz mnogo krvi, patnji i stradanja generacija!

Znači to je odgovor.

Ma i znao sam da će takav biti.

A sa tako "snažnim" monarhističkim argumentima i republika i republikanci nemaju razloga da strepe za svoju budućnost.

Наравно да немају разлога да стрепе за будућност. Биће лепа опозиција.

Какви су толико снажни аргументи за републику, не осврћући се на прошлост.

Питање легитимности је компликовано, и не могу се навести јасни аргументи.
Mogu, mogu.
Pročitaj Bonala, de Mestra, Berka ... pa ćeš vidjeti da mogu.
Легитимност даје народ. Ако народ подржава монархију, биће монархија.
E sad bi se ova trojica gore grohotom nasmijala i proglasila te za latentnog republikanca.
Не можеш да постављаш питање да ли је уставно убити премијера, краља или било ког другог. Бесмислено је.
Šta je tu besmisleno?
Problem opravdanosti ubistva tiranina je problem kojim se još antika bavila.

Da li je besmisleno i ubistvo Franje Ferdinanda i njegove trudne supruge?

Наравно да немају разлога да стрепе за будућност. Биће лепа опозиција.
Dobro sam ja rekao - nefundirani futuristički optimizam.
Какви су толико снажни аргументи за републику, не осврћући се на прошлост.
Oni i jesu snažni zato su zasnovani na promišljanju prošlosti, a ne na njezinoj idealizaciji.

Не можеш доводити убиство са уставношћу. Није ту проблем оправданост, него се не може оправданост за неке поступке доводити у везу са уставношћу. Устав не прописује такве норме, као што је оправданост или сл. Не мешај законе, морал и устав.

Једно је антички, средњовековни, апсолутистички монарх, који сву власт држи у својим рукама и у себи сједињује и законодавну и извршну и судску власт; а друго је монарх данас.

Хајде, кажи какав је то аргумент који ће ме убедити да република данас јесте боља од уставне парламентарне монархије.

Не можеш доводити убиство са уставношћу. Није ту проблем оправданост, него се не може оправданост за неке поступке доводити у везу са уставношћу. Устав не прописује такве норме, као што је оправданост или сл. Не мешај законе, морал и устав.

.

Ustav ne, ali može zakon: Ako običan građanin u mnogim zemljama može biti osuđen na smrtnu kaznu, teoretski bi mogao biti i tiranin!?

Хајде, кажи какав је то аргумент који ће ме убедити да република данас јесте боља од уставне парламентарне монархије.

Najbolji argument je besmislenost...Da pojednostavim...Odnos politickih institucija u danasnjim ustavnim parlamentarnim monarhijama je republikanski...Te politicke institucije su postale to sto jesu u borbi protiv monarha,i tu borbu su dobile,oduzevsi mu sve ono sto ga cini suverenom i dale mu manekensku ulogu.Te politicke institucije su iste,i sto je jos vaznije imaju istu kolicinu vlasti i u republici,i u monarhiji... Monarh je bespotrebna figura,potpuno nepotrebna u modernom drustvu...Ta figura je bila potrebna u doba kada je stvaran moderni pojam drzave i pojam suverene vlasti (u borbi protiv crkve i pravnog partikulizma drugih feudalaca),jer je bilo potrebno da ta suverena vlast bude olicena u jednoj licnosti...

Back