Monah Arsenije tvrdi da postoje 3 znaka da nosite porodično prokletstvo : "Samo pogledajte svoju decu i videćete"

- Lucifer ima široku paletu mogućnosti da nas prevari. I on to radi. Ali konačnu prevaru Hristos neće da dopusti. Nikad nas Lucifer neće prevariti ako mi to sami ne dopustimo. Bog hoće slobodnu volju. Neznanje se računa kao veliki greh. Nama je dato da se učimo celog života. Ako se nismo naučili Svetom pismu to je greh. Onda možemo biti prevareni. Zato, čuda su još uvek moguća.
Monah Arsenije je rekao da je jedan od čuda što Srbija ima veronauku i da se moli Bogu da se povrati ljubav među ljude.
- Kad čovek stekne ljubav u srcu, on onda voli sve ljude – to je veliki podvig koji se stiče kroz smirenje. Kroz veliki trud i to je taj ideal. Mi nosimo posledice od prvorodnog greha. Ne, nismo krivi zbog toga, ali nosimo posledice. Taj neko ko se rodio sa porodičnim prokletstvom od prababe, pradede, čukundede koji je napravio neko zlo, istina je da se od te porodice sklonio Bog. Onda nastupa ta demonska sila koja tiraniše potomstvo. Počinju da se rađaju deca koja su nezgodna, namćorasta, neposlušna.
A šta se onda desi. Monah Arsenija objašnjava:
"To dete ode od kuće postane kriminalac… To se dešava jer demonska sila stiče vlast i udara po onoj deci koja su ranjivija, osetljivija… Demon pristupa baš takvima koji mogu biti veliki. Da slučajno taj veliki ne bi čovečanstvo nagradili nečim velikim, Lucifer im pristupa i vodi ih na svoju stranu. Takvi ljudi postradaju i bivaju to što bivaju."
Izvini, ne želim da se svađam, ali kakav sad Lucifer? Bez namere da vređam bilo čija verska osećanja, ni Boga ni đavola ne treba tražiti van čoveka, i jedan i drugi žive samo u ljudima, najčešće baš u istom čoveku.

Kosmos je stvorio samog sebe, pa i Čoveka, koji je izmislio Boga da bi objasnio sebe, đavola nije trebalo izmišljati, bio je tu, još pre početka vremena i strpljivo čekao da se pojavi prva mušterija.

Poslednja izmena:
Upravo ovo, ne mora da znaci da je uvek neki "greh" pracen patnjom i da je zbog toga. Ponekad jeste, i verujem da je monah Arsenije mislio na onu generaciju komunista koji su "jahali popove" tj, cinili razna nedela i zlodela posle pobede komunista 1945god.
Sto ne osudis Arsenija jer je bio ucitelj transedentalne meditacije i u Maharisijevoj sekti i jos na heroinu?
A osudjujes mene?

Upravo ovo, ne mora da znaci da je uvek neki "greh" pracen patnjom i da je zbog toga. Ponekad jeste, i verujem da je monah Arsenije mislio na onu generaciju komunista koji su "jahali popove" tj, cinili razna nedela i zlodela posle pobede komunista 1945god.
Lično sam najokoreliji ateista, bez religije, ali koliko znam, hrišćanska teologija ne dopušta bilo kakvo prokletstvo koje bi se na nečiju glavu sručilo zbog bilo čega što je učinio neko drugi. Valjda je jedna od osnovnih teorijskih postavki hrišćanske religije da svako odgovara za svoje postupke? Hrišćanska teologija tvrdi da je prvorodni greh iskupljen na krstu, odatle sledi da nasledno prokletstvo nije moguće.

Mislim da teologija koja sve to prati
i podrzi dogmu, nije od natprirodnih iskustava, nego eto tako.

Ja mislim da jeste. Na primjer Logos, glas koji te vodi, spomenut kod Jovana; pa nebeski grad koji sija; pa Bog (Isus) koji vlada zvjezdom danicom, sto je Venera. Neke stvari ja smatram da su iz duhovnih iskustava. Da ne govorimo o astroloskoj kulturi Rima i citavog mediterana i sire, i magova u Egiptu koji su se bavili time i dusom, sto je prisutno i u judaizmu i u hriscanstvu, to je manje vazno.

Lično sam najokoreliji ateista, bez religije, ali koliko znam, hrišćanska teologija ne dopušta bilo kakvo prokletstvo koje bi se na nečiju glavu sručilo zbog bilo čega što je učinio neko drugi. Valjda je jedna od osnovnih teorijskih postavki hrišćanske religije da svako odgovara za svoje postupke? Hrišćanska teologija tvrdi da je prvorodni greh iskupljen na krstu, odatle sledi da nasledno prokletstvo nije moguće.
Kako nije. Pa pise u SZ da Jahve progoni grehe otaca, do kojeg kolena bese?

Ne znam, ni ja nisam teolog, ali evo ovo objasnjenje koje nadjoh sada na brzinu cini mi se logicnim.

http://siont.net/u-hristu/pit-odg/metodi2.php

Dakle, niko ne odgovara za tudje, pa ni roditeljske grehe, ali posledice moze da oseca. Opet, mislim da se to odnosi samo na izuzetne nepravde ili zverstva.

Ovaj covek je veoma zao i pokvaren... Mada, to sto je psihicki na neki nacin poremecen, to mu daje odredjeni alibi...

Vidi se odmah na prvi pogled da si u vlasti djavola i upravo osoba o kojoj govori monah Arsenije.

Mrzis bolje od sebe .

Sto nije ni cudo jer si musliman. Vecina muslimana su u vlasti djavola.

Vidi se odmah na prvi pogled da si u vlasti djavola i upravo osoba o kojoj govori monah Arsenije.

Mrzis bolje od sebe .

Oni to isto mogu reci za nas. Kako obostrano se castimo, nema svrhe, jer smo onda svi u necijoj vlasti.
Antagonizam raduje Djavola, jer on po sistemu zavadi pa vladaj upravlja ljudima.
Dakle, samo ljubav zalosti Djavola, a rat i smrt ga raduje i to prizeljkuje.

Mrzis bolje od sebe .

Tihi! :( :heart:

Ne mora da znaci da ako se nekom ne dopada monah Arsenije da je ovakav ili onakav. Jednostavno, mozda ga nije razumao, nije citao s paznjom.

Nego evo sta je pravo prokletstvo - "Gundjanje i roptanje je prokletstvo".

Свети Пајсије Светогорац - Гунђање и роптање је проклетство.png

Smirena spoznaja da sam slab čovek. I na taj način, „Ko se sam unizuje, daj će se uzvisiti“. Samim tim priznanjem sebi da sam slab, ograničen čovek, je već velika stvar - govori monah.
ko se unizuje da bi se uzvisio nije se oslobodio želje za višom vrednošću tj. gordosti...

Samo ipak ono što Arsenije vidi kao demonsko prisustvo meni se to zapravo čini kao poremećaj ličnosti. Sve što Arsenije opisuje možemo naći npr kod narcističkog, antisocijslnog i već kojih ne poremećaja ? Poremećaji ličnosti iako se ne smatraju psihičkim bolestima su nasljedne prirode,( nije baš jasna veza kao kod šizofrenije ali svakako ima nasljednog faktora), i eto tu i ovog Arsenijovog familijarnom prokletstva.

Mada opet, koja bi zapravo bila praktična razlika izmedju ovoga što ja tvrdim i onoga što tvrdi Arsenije🤔🤔

Samo ipak ono što Arsenije vidi kao demonsko prisustvo meni se to zapravo čini kao poremećaj ličnosti. Sve što Arsenije opisuje možemo naći npr kod narcističkog, antisocijslnog i već kojih ne poremećaja ? Poremećaji ličnosti iako se ne smatraju psihičkim bolestima su nasljedne prirode,( nije baš jasna veza kao kod šizofrenije ali svakako ima nasljednog faktora), i eto tu i ovog Arsenijovog familijarnom prokletstva.

Mada opet, koja bi zapravo bila praktična razlika izmedju ovoga što ja tvrdim i onoga što tvrdi Arsenije🤔🤔
mislim da se ne nasleđuju obrazci ponašanja ali se uče u porodici....kad rasteš u određenom okruženju ti upijaš i imitiraš ono što vidiš oko sebe..tako usvajaš vrednosti, prioritete, modele realnosti, način komunikacije......osim ako si autističan...onda krećeš od nule jer nisi u stanju da učiš od drugih opservacijom i imitacijom...zato su autistični ljudi uglavnom socijalno retardirani...ne zato što su glupi nego zato što nisu u stanju da uče kroz druge...jer za njih drugi su samo objekti...na neki način autizam je nepriznavanje da drugi oko tebe postoje... nego ja sam skrenuo s teme na priču o autizmu...

sa religiozne strane gledano moguće je da postoje demoni koji ostaju u istoj porodici i prelaze sa kolena na koleno....oni se mislim ne prenose zbog nekog naslednog greha i porodičnog prokletstva nego im je zgodno da se nakače na iste obrazce ponašanja i razmišljanja...

smirenje nije pesimizam niti optimizam niti balans niti letargija. Smirenje je kad te neko uvredi ili napadne ko ti znaci, a ti ga i dalje volis, pa ga smirujes.
Dakle smirenje je kad si imun na negativne spoljne uticaje i ne prenosis bes ni nervozu, jer si imun na to. Dakle to povlaci da nemas straha.
smirenje je kad se oslobodiš gordosti i ispuniš ljubavlju...nemam utisak da je Arsenije uspeo u tome i pored decenija monaškog života...suviše mu je um sklon filozofiji i voli da nastupa kao neko ko sve zna...

smirenje je kad se oslobodiš gordosti i ispuniš ljubavlju...nemam utisak da je Arsenije uspeo u tome i pored decenija monaškog života...suviše mu je um sklon filozofiji i voli da nastupa kao neko ko sve zna...
Gordosti se nikad ne mozes osloboditi cak i onda kada se ispunis ljubavlju. No mozes da kontrolises emocije.

Kad se pokajes, nestaje patnja. Al moras non stop da se kajes. Nisi u pravu kod ovoga. Ko ima savest, pati, ko nema savest ne pati.
ja mislim da nisi u pravu, zapravo znam, ali otvpori se malo vise, i obrazlozi, pa bih ti ja tek onda odgovorio...
p.s. nisi bio na forumu kada sam ja prozivao @south railroad -a da je nepokajan [edit: i on priznao da jeste, jer je tesko pokajati se, kako sam rece], kao uostalom i svi vi, mogu da se kladim; na drugoj strani ja jesam, ali time nisam osigurao spasenje [kaze negde ap. Pavle]
p.p.s. Isav u suzama trazise pokajenja, ali ga ne nadje... [nije to ona "pokajnica", ala pepe lopez :mrgreen:] -jako malo ti znas, ali samo se otvori, pa da vidimo

ja mislim da nisi u pravu, zapravo znam, ali otvpori se malo vise, i obrazlozi, pa bih ti ja tek onda odgovorio...
p.s. nisi bio na forumu kada sam ja prozivao @south railroad -a da je nepokajan [edit: i on priznao da jeste, jer je tesko pokajati se, kako sam rece], kao uostalom i svi vi, mogu da se kladim; na drugoj strani ja jesam, ali time nisam osigurao spasenje [kaze negde ap. Pavle]
p.p.s. Isav u suzama trazise pokajenja, ali ga ne nadje... [nije to ona "pokajnica", ala pepe lopez :mrgreen:] -jako malo ti znas, ali samo se otvori, pa da vidimo
|Pokajanje je veoma bitno u hriscanskoj praksi. \pokajanje, pa suze kao rezultat toga. Pitaj bilo kog monaha.

pa sta sad, treba njihova deca da ispastaju?
Jezekilj 18,19Ali govorite: zašto da ne nosi sin bezakonja očina? Jer sin čini sud i pravdu, sve uredbe moje drži i izvršuje; doista će živjeti.
Jezekilj 18,20Koja duša zgriješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljega; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova.

pa, ja pokusavam da im objasnim da ih arsenije lupino vara, ali mozes misliti kada mi treba tvoja pomoc, kolega, a ti ateista?
ako je proklet svaki koji visi na drvetu, tj, koji je raspet, mi se krstavamo u Hristovo prokletstvo [ostajem duzan citat ap. Pavla], i trazi se od nas da uzmemo i svako svoj krst, da kazemo prokletstvo, a ne da ga se resavamo, skidamo prokletstvo kod belih magova i sl. - pa kakvi onda preci, ko zna koje koleno da je krivo? "krivi" smo jer smo hriscani, ili zato sto je ovaj svet nepravedan, nesavrsen itd... prosto smo osteceni, ali sta mozemo? nista! pa i Hristos rece za onog slepog [citirah vec] da nije ni on kriv, ni njegovi roditelji, jos manje preci

Kako nije. Pa pise u SZ da Jahve progoni grehe otaca, do kojeg kolena bese?
pise jos svasta u starom zavetu, ali vazi samo za ne-hriscane... pitaj draga kerci, ako ti nije jasno, da raspravimo... sramota da od svih vas ateista @Casual Observer najvise poznaje Pismo

Back