Momo Kapor - Nedelja

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.710
Ustala si u pola sedam. On je još spavao.
Jutro je bilo neutešno mračno, dok si kupovala nedeljne novine, hleb, pogačice, jogurt. Mora da izgledam kao neko čudo, mislila si ogledajući se u praznom izlogu mesarnice gde si čekala u redu. Samo da me ne vidi neko poznat!

Sve je poskupelo! — kazao je neko iz reda.
Nema tog poskupljenja koje ja ne bih mogla da odgladujem! — rekla je prkosno jedna stara dama.
Šesto grama mlevenog!

On je još spavao.

Onda si se vratila istim putem vukući svoja ručna kolica za pijacu. Onda si skuvala kafu. Onda ste doručkovali. On se probudio i uzeo prednji deo Politike, na čijoj su naslovnoj strani bili neki novi ratovi. Onda su ti deca uzela drugi deo, da vide bioskopski program. Nije važno, mislila si, pročitaću ih kasnije. Ali nisi. Onda si pospremila sto. Iseckala sitno crni luk. Potopila krišku hleba u hladnu vodu. Razbila jedno jaje, dodala peršuna, soli i bibera. Izmuljala sve to u ravnomernu masu i pomislila na mamu, koja te je naučila da praviš faširane šnicle. Onda je on otišao na nivo u „Balkan“. Onda si zapalila cigaretu i dok si čekala da se skuva krompir za pire, slušala si kako neka pevačica priča voditelju Studija B na čemu sada radi. Onda su faširane šnicle, prethodno uvaljane u brašno, bile ispržene. Sipala si ulje u salatu. Stavila na sto tanjire, noževe, viljuške, salvete od hartije i slanik. Izrezala si hleb. Onda se on vratio iz „Balkana“.

Kako je napolju?
Hladno.
Opet faširane šnicle! — kazala su deca.
Ostavite mamu na miru! — rekao je.

Onda ste ručali. Onda je on zevnuo i otišao da spava, a deca u bioskop. Onda si pospremila sto, oprala tanjire, tavu, šerpu, obrisala mrve... Ima li besmislenijeg posla od ovog? Radila si čitavo prepodne, a od svega nema ni traga. Sve je pojedeno. Pogledala si ruke i utvrdila da više nema nade za njih. Skuvala si kafu i uključila televizor. Neka nedeljna utakmica. Gledala si u zeleni ekran preko koga su tamo-amo trčali zgodni mladići. Onda si pogledala kroz prozor na ulicu. Pustoš. Nigde nikoga.

Onda se on probudio.
Koje je poluvreme?
Ne znam.
A rezultat?
Ne znam.
Ko igra?
Ne znam.
Šta ti je?
Nije mi ništa. Nisam uključila ton.
Onda ste ćutali i gledali televiziju.
Onda su se vratila deca.
Kakav je bio film?
Onako...
Onda je neko telefonirao: Kako si? Dobro sam. I mi smo dobro.
Onda si postavila tanjire za večeru. Noževe, viljuške, slanik. Jaja na oko, sir i salata od krompira.

Opet jaja na oko! — kazala su deca.
Onda si oprala tavu. Produžila sinu farmerice, ispeglala kćeri kecelju za školu.
Šta ima na televiziji?
Nema ništa.
Poljubila si ih pred spavanje.

Istuširala se. Stavila na lice kremu za noć. Navila budilnik za šest.
Onda je on zaspao.
Onda si pušila u postelji i slušala kišu.
Onda je došao ponedeljak.

Iako nema ničega impresivnog u ovome, iz nekog razloga sam uživala čitajući.
Malo me muči to jer je bila nedelja. Šta biva sa ovom ženom dalje?
Ne znam zašto, ništa od ovog autora do sad nisam pročitala. Sramota!
Hvala, već u ponedeljak se upisujem ponovo u biblioteku.
Pročitaću sve što imaju od Mome Kapora. :zaljubljena:

Momo voajer s hrvatskim dijalektom.
Mora se imati centar za lepo, kao i centar za osećanja da bismo se vezali za karaktere iz romana. Ne moramo se vezivati za autora.
Ne razumem zašto ijednom piscu zameramo išta? Oni zapisuju možda živote ljudi oko sebe, ali to je prijatno čitati i delotvornije nego gledati npr. turske serije, Elitu i sl..
Pisci su se potrudili da ostave trag u vremenu, a sad... nekom se to dopadne, nekom ne. Dobar pisac se u nekoliko redova prepoznaje.
Sama činjenica da neko živi kao pisac primarno, to je divno, vredno divljenja.
"Voajer" je teška i pogrdna reč, mada nisam to znala uvek. Mislila sam da je voajer neko ko samo gleda kako drugi ljudi žive.
Gledati i ugledati se jedni na druge međusobno je prava stvar. Dobro prihvatati, loše odbacivati.

"Voajer" je teška i pogrdna reč, mada nisam to znala uvek. Mislila sam da je voajer neko ko samo gleda kako drugi ljudi žive.
Gledati i ugledati se jedni na druge međusobno je prava stvar. Dobro prihvatati, loše odbacivati.

Pa ja kazem voajer jer izgleda zapisuje sto posmatra, u ovom sto je postavljeno. Skilji u neciju kucu, prati neku zenu sta radi. Zar nije?

Pa ja kazem voajer jer izgleda zapisuje sto posmatra, u ovom sto je postavljeno. Skilji u neciju kucu, prati neku zenu sta radi. Zar nije?
Meni nije palo na pamet to, nego-Wow, ovo me je začaralo, moram da saznam šta je bilo dalje.
Pisci često inkorporiraju svoju maštu sa ljudima koje poznaju. Bez mašte ništa. I mene moja mašta, pitanje šta dalje sa ovom ženom biva, navodi da se što pre upišem u biblioteku i nađem ovo... pa za dalje, videćemo.
Dakle, nisam pomislila da je ovo, tj Momo Kapor, neki voajer. Mene zanima sad ova žena. Pisci imaju tu moć da nas zaljube u nepostojeće ljude.
Prosto, pokušaću da saznam šta je sledeća slika, sledeća sekvenca. Šta ova žena radi sledeće? Pisac me je potpuno začarao. Mislim da im je to i ultimativni cilj.
Well, Momo Kapor je u tome uspeo, bar u mom slučaju!

Meni nije palo na pamet to, nego-Wow, ovo me je začaralo, moram da saznam šta je bilo dalje.
Pisci često inkorporiraju svoju maštu sa ljudima koje poznaju. Bez mašte ništa. I mene moja mašta, pitanje šta dalje sa ovom ženom biva, navodi da se što pre upišem u biblioteku i nađem ovo... pa za dalje, videćemo.
Dakle, nisam pomislila da je ovo, tj Momo Kapor, neki voajer. Mene zanima sad ova žena. Pisci imaju tu moć da nas zaljube u nepostojeće ljude.
Prosto, pokušaću da saznam šta je sledeća slika, sledeća sekvenca. Šta ova žena radi sledeće? Pisac me je potpuno začarao. Mislim da im je to i ultimativni cilj.
Well, Momo Kapor je u tome uspeo, bar u mom slučaju!

Ajde pa napisi! Momo Kapor je bio i putopisac kolko ja znam. Ko zna gdje je ovo zabiljezio. Voajerizam mu je profesionalna mana a izgleda i dar u tvom slucaju.
Tako sam ja i onoj Daniki reko sto pise poeziju ovde, moras iz iskustva da pises, a ne iz glave.

Ajde pa napisi! Momo Kapor je bio i putopisac. Ko zna gdje je ovo zabiljezio. Voajerizam mu je profesionalna mana a izgleda i dar u tvom slucaju.
Pa kakvi smo to ljudi ako ne tražimo primer u mnogim ljudima u životu?
Eto, Momo Kapor je posthumno ovde i večeras smatran za voajera, sa moje strane-mislim-nepravedno. Verujem da se tome nije nadao ni u najluđim snovima.
Moram odmah da te ispravim, reč "voajer" se toliko seksualizovala da znači samo i striktno posmatranje individua kako seksualno opšte. Dakle, voajer je neko ko posmatra druge ljude kako seksualno opšte. Lajk-whaaat? Da, asocijacija je takva.
U romanima mojih omiljenih pisaca nikad nije bilo reči ni opisa o tome kako ljudi seksualno opšte.

Pa kakvi smo to ljudi ako ne tražimo primer u mnogim ljudima u životu?
Eto, Momo Kapor je posthumno ovde i večeras smatran za voajera, sa moje strane-mislim-nepravedno. Verujem da se tome nije nadao ni u najluđim snovima.
Moram odmah da te ispravim, reč "voajer" se toliko seksualizovala da znači samo i striktno posmatranje individua kako seksualno opšte. Dakle, voajer je neko ko posmatra druge ljude kako seksualno opšte. Lajk-whaaat? Da, asocijacija je takva.
U romanima mojih omiljenih pisaca nikad nije bilo reči ni opisa o tome kako ljudi seksualno opšte.

Pa posmatra zenu, dan i noc. A sta drugo ocekivati.

Back